Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Μαμά Σ'αγαπω



                                       

Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη. Οι πρώτες αναφορές για τη γιορτή της μητέρας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της Ρέα. Η Ρέα λατρεύεται σαν « Η μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανέθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη. Η γιορτή της μητέρας καθιερώθηκε τον 20ο αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής ( 2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για την ευλογία. Όμως κατά τη δεκαετία του 1960, ενισχύθηκε η συνήθεια, που μας ήρθε από τη Δύση, να γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.




Οι μανούλες μας, είναι ο φύλακας άγγελος μας, γι'αυτό και εμείς τους ετοιμάσαμε μικρές εκπλήξεις....

  

 

   
Παίξαμε με την λέξη Μαμά

 

Είδαμε, συζητήσαμε, παρατηρήσαμε Πίνακες Ζωγραφικής με μαμάδες και παιδιά.....


και τέλος δώσαμε το βραβείο της καλύτερης Μαμάς........


Γεώργιος Βιζυηνός | Η μητέρα

Πώς να πειράξω τη μητέρα
να κάμω εγώ να λυπηθεί,
που όλη νύχτα κι όλη μέρα
για το καλό μου προσπαθεί;

Πώς ν’ αρνηθώ ή ν ‘ αναβάλω
ό,τι ορίζει κι απαιτεί,
αφού στη γη δεν έχω άλλο
κανένα φίλο σαν αυτή;

Αυτή στα στήθη τα γλυκά της
με είχε βρέφος απαλό,
με κάθιζε στα γόνατά της
και μ’ έμαθε να ομιλώ.

Αυτή με τρέφει και με ντύνει
όλο το χρόνο που γυρνά,
και δίπλα στη μικρή μου κλίνη,
σαν αρρωστήσω ξαγρυπνά.

Αυτή σαν πέσω και χτυπήσω
φιλά να γειάνει την πληγή.
Αυτή, τι πρέπει να αφήσω
και τι να κάμω μ’΄οδηγεί.

Πώς το λοιπόν τέτοια μητέρα
να κάμω εγώ να λυπηθεί,
που όλη νύχτα κι όλη μέρα
για το καλό μου προσπαθεί;














Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Πάσχα σημαίνει αγάπη και συγχώρεση....

Η Κυριακή του Πάσχα είναι μια από τις σπουδαιότερες γιορτές της ορθοδοξίας, με τους χριστιανούς σε ολόκληρη την υφήλιο να γιορτάζουν την Ανάσταση του Ιησού, μετά από μια μεγάλη περίοδο κατανυκτικής νηστείας.
Το Πάσχα γιορτάζουμε την Ανάσταση του Ιησού, τρεις ημέρες μετά την πένθιμη σταύρωσή του, η οποία και τιμάται τη Μεγάλη Παρασκευή.
Μολονότι αρκετοί θεωρούν πως η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά από το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, ωστόσο, με βάση την ορθόδοξη παράδοση, η ενάρξή της πραγματοποιείται ήδη από την Κυριακή των Βαΐων, η οποία συμβολίζει την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, ενώ η πασχαλινή περίοδο διαρκεί για δύο εβδομάδες, με την τελευταία μέρα να είναι η Κυριακή του Θωμά.

Αυτό συμβαίνει επειδή η εκκλησία έχει αποφασίσει από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας να ψάλλεται ο όρθρος της επόμενης ημέρας, έτσι ώστε να καταφέρουν όσο δυνατόν περισσότεροι πιστοί να μετάσχουν στις Ακολουθίες. Επίσημα, λοιπόν, η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά μια μέρα πριν από τη Μεγάλη Δευτέρα, καθότι ο Όρθρος της ψάλλεται το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων- και ομοίως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ημέρες.

Ο σκοπός της εβδομάδας που προηγείται της Λαμπρής καθώς και των τελετών που έχουν καθιερωθεί κατά τη διάρκειά της είναι οι πιστοί να λάβουν μέρος στο Θείο Δράμα, να συμπορευτούν και να συμπάσχουν με τον Ιησού, μετανιώνοντας ειλικρινά για τις αμαρτίες τους, έτσι ώστε να σωθούν, μέσα από το δρόμο που ο ίδιος χάραξε.

Η εβδομάδα αυτή, που καλείται και ως «Εβδομάδα των Παθών», είναι λοιπόν αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού, πριν την Ανάσταση και την Ανάληψή Του και έχει ονομαστεί ως «Μεγάλη», σε ανάμνηση των ιδιαίτερα σημαντικών («Μεγάλων») για την ορθόδοξη πίστη γεγονότων που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκειά.

 Οι μέρες για το Πάσχα πλησίαζαν , έτσι και εμείς προσπαθήσαμε να τηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμα. Αρχικά φτιάξαμε λαμπάδες για το Γηροκομείο της Αρχιεπισκοπής μαζί με τους γονείς στα πλαίσια αλληλεγγύης και αγάπης


 

 


Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Γηροκομείο όπου δωρίσαμε τις λαμπάδες, τις πασχαλινές καρτούλες μας, και τραγουδήσαμε τα κάλαντα του Λαζάρου στους ηλικιωμένους...Έπειτα βγήκαμε στο κήπο του Γηροκομείου, όπου μας περίμεναν εκπλήξεις για παιχνίδι, μας είχαν ετοιμάσει κουτσό και ζωγραφίσαμε κάρτες....Στο τέλος μας έκαναν και εκείνοι δώρα που είχαν φτιάξει λαμπάδες, μπαλόνια και σοκοφρετάκια....

 


 


  

Με τις μανούλες του σχολείου φτιάξαμε τα καθιερωμένα Λαζαράκια μας....



Φτιάξαμε τα φαναράκια μας για να βάλουμε το Άγιο φως της Ανάστασης.......


Φτιάξαμε τα καλαθάκια μας, για να βάλουμε μέσα τα αβγουλάκια μας.....

 

 

Δημιουργήσαμε πασχαλινές καρτούλες για πολλές ευχές.....

 


  



Φτιάξαμε διάφορα Πασχαλινά αντικείμενα με ανακυκλώσιμα υλικά.....

  

                                         

  

  

Τσουγκρίσαμε τα αβγά μας και ευχηθήκαμε Καλό Πάσχα......