Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Ζήτω η Ελλάδα



Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.

Με την λέξη Ευαγγελισμός αναφερόμαστε στην χαρμόσυνη είδηση για τον Χριστιανισμό, της επικείμενης γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Μαριά από την ίδια. Επίσης, με τον ίδιο όρο αναφερόμαστε στην εκκλησιαστική θεομητορική εορτή που τελείται την 25η Μαρτίου προς ανάμνηση του γεγονότος αυτού. Ευαγγελισμός σημαίνει αναγγελία χαρμόσυνης είδησης και ετυμολογικά προέρχεται από το ευάγγελος (=ευ+άγγελος < αγγέλω)

 

                                      

Επίσης, στις 25 Μαρτίου 1821 ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στην τουρκική σκλαβιά που κρατούσε την Ελλάδα δέσμια για 400 χρόνια. Ήταν η εποχή εκείνη που ωρίμασαν οι συνθήκες και οι καταστάσεις για το ξεσήκωμα του ελληνισμού. Την έναρξη κήρυξε ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης, «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους».

           

Αρχικά μιλήσαμε για το πόσο σημαντικό ήταν για τους Έλληνες να είναι ελεύθεροι........και ποια συνθήματα φώναζαν... Επίσης ακούσαμε τον πατριωτικό ύμνο της εποχής τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου και φωνάξαμε δυνατά: καλύτερα είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια, σκλαβιά και φυλακή......

 

Φτιάξαμε τις σημαιούλες μας για να είμαστε έτοιμοι για την παρέλαση μας....


Μιλήσαμε για τους Ήρωες του 1821 και τους ζωγραφίσαμε.......

 

Διαβάσαμε το παραμύθι  "Τα Ελληνάκια"


Άφού είδαμε τις παραδοσιακές φορεσιές τους, φτιάξαμε τα τσαρούχια.....


Μιλήσαμε για την Λαϊκή Τέχνη και με τεχνική φτιάξαμε υφαντό της εποχής....

 
  

Παρακολουθήσαμε κουκλοθέατρο.....


Παρελάσαμε στην αυλή του σχολείου μας....



Είπαμε τα ποιήματα μας.......


Παίξαμε το Κρυφό Σχολειό


Και κάναμε αναπαράσταση τον Ευαγγελισμό....


Τέλος καταθέσαμε το στεφάνι στο Ηρώο για να τιμήσουμε τους Ήρωες.....



Ως πότε παλικάρια, να ζούμεν στα στενά

μονάχοι σαν λιοντάρια, στες ράχες, στα βουνά;

Σπηλιές να κατοικούμεν, να βλέπομεν κλαδιά,

να φεύγομ΄ απ΄ τον κόσμον, για την πικρή σκλαβιά;

Να χάνομεν αδέλφια, πατρίδα και γονείς,

τους φίλους, τα παιδιά μας κι όλους τους συγγενείς;


Κάλλιο ΄ναι μίας ώρας ελεύθερη ζωή,

παρά σαράντα χρόνοι σκλαβιά και φυλακή !


Τι σ’ ωφελεί αν ζήσεις και είσαι στη σκλαβιά;

Στοχάσου πως σε ψένουν κάθ΄ ώραν στη φωτιά.

ΘΟΥΡΙΟΣ


(ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ)









Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Η Κυρά Σαρακοστή


                                                     

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως λίγο πολύ ξεχασμένο. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.

Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο. Αλλού πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα.

Στον Πόντο, η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν απ’ το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Εδώ το έθιμο ονομαζόταν “Κουκουράς”, ο οποίος ήταν και ο φόβος των παιδιών...




                                             

Έτσι και εμείς φτιάξαμε τις δικιές μας Σαρακοστές, μετρήσαμε μέχρι το 7 όπως είναι οι 7 εβδομάδες μέχρι το Πάσχα και τέλος μάθαμε το ποίημα της Κυρά Σαρακοστής...

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.




Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Ο Χαρταετός της αγάπης






Οι χαρταετοί πλανιόνται στους ουρανούς εδώ και χιλιετίες, από το 1.000π.Χ.. Το ταξίδι ξεκίνησε από τις χώρες της Ανατολής, όπως η Κίνα, αλλά δεν άργησε να φτάσει και στη χώρα μας και να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα. Εδώ, βλέπετε, δεν φτιάχναμε τους χαρταετούς από μπαμπού και μετάξι αλλά από ελαφρύ ξύλο χαρτί.

Το πέταγμα του χαρταετού ψηλά στον καταγάλανο ουρανό, εκεί που κάνει τις φιγούρες του με τη βοήθεια του ανέμου, έχει τον δικό του συμβολισμό, που δεν είναι άλλος από την κάθαρση και την ανάταση της ψυχής μετά το ξεφάντωμα της αποκριάς. Μετά το πέταγμα του χαρταετού, η ψυχή μας είναι καθαρή και έτοιμη να ξεκινήσει τη νηστεία της Σαρακοστής, αρχής γενομένης φυσικά από την Καθαρά Δευτέρα.

Δεν είναι λίγες οι οικογένειες που θα ξεχυθούν στην εξοχή για να απολαύσουν τόσο το πέταγμα του χαρταετού όσο και τα σαρακοστιανά εδέσματα. Αν θέλετε να κάνετε αυτή την εμπειρία να χαραχτεί στη μνήμη σας ακόμα πιο έντονα, δεν έχετε παρά να φτιάξετε το χαρταετό μόνοι σας.

Έτσι και οι  παππούδες του σχολείου μας ο κύριος Κουντούρης Εμμανουήλ και Σμαραγδάκης Στέλιος, μας έδειξαν πως μπορούμε να χειροποίητο  χαρταετό με καλάμια, εφημερίδες και αλευρόκολλα.


 




 


Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 κουβάρια σπάγκο, 
5 χάρτινες κόλες διαφόρων χρωμάτων, 
3 καλάμια ή ισάριθμα ελαφριά ξύλινα πηχάκια
 αλεύρι με λίγο νερό.

Οδηγίες

Κόβουμε τα καλάμια σε ίσα μέρη και με ένα μαχαίρι τα διαχωρίζουμε στα δυο.

Ανάλογα το ύψος, που θέλουμε να έχει ο χαρταετός μας, κόβουμε και το μήκος των καλαμιών.

Συνολικά χρειαζόμαστε 3 καλάμια. Με ένα λεπτό καρφί ενώνουμε τα καλάμια με προσοχή, στο κέντρο τους. Κόβουμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι σπάγκο με το οποίο τυλίγουμε τα καλάμια στο κέντρο για να σταθεροποιήσουμε την κατασκευή.

Κολλάμε τις χάρτινες κόλλες στο σχήμα που θέλουμε να έχει ο χαρταετός. Αν θέλουμε αντί για υγρή κόλλα μπορούμε να φτιάξουμε με αλεύρι και λίγο νερό την περίφημη αλευρόκολλα.

Η αλευρόκολλα είναι ιδανική για να κολλήσετε χαρτιά,αντικαθιστώντας έτσι την κόλλα του εμπορίου.




Και έτοιμος ο Χαρταετός μας.....

Τα παιδιά δεν διαφέρουν πολύ από τους χαρταετούς. Είναι φτιαγμένα να πετάνε. Χρειάζονται όμως αέρα, απεριόριστη αγάπη, εμπιστοσύνη και ενθάρρυνση».
 
Καλή Σαρακοστή!!!

 

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ


Από το 2013 και με αφορμή την 6η Μαρτίου Σχολική Ημέρα Ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμό "Το Χαμόγελο του Παιδιού" και το "YouSmile" πραγματοποιεί την σχολική δράση "Μίλα Τώρα". Με βασικό μήνυμα το «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ» τα σχολεία και τα παιδιά συμμετέχουν και δημιουργούν το δικό τους μήνυμα ενάντια στο Bullying.



 

    Έτσι και εμείς δημιουργήσαμε........

 

Στο δικό μας σχολείο δεν χωράει βία, μόνο αγκαλιές και αγάπη..........


 


ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ 
Είτε είμαστε θύματα, είτε είμαστε μάρτυρες 
  1056 
ΣΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ















 

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Χελιδονίσματα

  

   

    

Καλό Μήνα, Μπήκε η  Άνοιξη, ήρθε ο Μάρτης μας, ο καλός και τα παιδιά μας, πήγαν και είπαν τα κάλαντα της Άνοιξης, τα Χελιδονίσματα, στο Γηροκομείο της Αρχιεπισκοπής και στο 2ο Δημοτικό Αγίας Μαρίνας.

  


         

     

         Τα παιδιά μας, ετοίμασαν με χαρά και αγάπη τα δώρα που έδωσαν.......


  

και έτοιμοι να πούμε τα Χελιδονίσματα........

   Χελιδονάκι πέταξε 

                                                                     Βρήκε πύργο κι έκατσε 

                                                                     Και χαμοκελάηδησε 

                                                                     Μάρτη, Μάρτη μου καλέ 

                                                                     Μάρτη Μάρτη μου καλέ 

                                                                     Και Φλεβάρη φοβερέ 

                                                                      κι αν χιονίσει, 

                                                                      κι αν φλεβίσει Πάλι Άνοιξη θ'ανθίσει!


 

                                                       

Όπως προβλέπει  το έθιμο  βάλαμε τα Μαρτάκια μας, για να προφυλαχθούμε από τον ήλιο της Άνοιξης


   


Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες, φτιάξαμε όμορφες ζωγραφιές για να διακοσμήσουμε τους χώρους του Γηροκομείου για να χαίρονται οι παππούδες και οι γιαγιάδες, 



Τέλος πήραμε και εμείς τα Χελιδονάκια μας που φτιάξαμε με τόση αγάπη.....