Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

ΔΙΑΤΡΟΦΗ






Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων με θέμα διατροφή: Μας επισκέφτηκε ο γυμναστής του 2ου Δημοτικού σχολείου Αγίας Μαρίνας κ.Τρύφωνας, και μας μίλησε για την υγιεινή Διατροφή και πόσο βοηθάει στην υγεία μας μαζί φυσικά με την άθληση!!
Στη συνέχεια κάναμε γυμναστική!!!
Ευχαριστούμε πολύ για το όμορφο πρωινό μάθημα!!!






Φτιάξαμε υγιεινές μπάρες με πολύ αγάπη

                   
       

Έπειτα φτιάξαμε μια πεντανόστιμη φρουτοσαλάτα και σαλάτα λαχανικών!!!!

                                              

 Αφού γευτήκαμε τα φρούτα και τα λαχανικά παίξαμε μαζί τους


Ακούσαμε το παραμύθι με τα θυμωμένα λαχανικά

Χορέψαμε με τα τραγούδια φρούτα φρουτ και φρουτοπία


             

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΧ.ΕΤΟΥΣ 2022-23

1ο 6/ΘΕΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

Τηλέφωνο           : 2810-315229

WEB Site: http://1nip-ag-marin.ira.sch.gr

E-Mail: agiamarinanna@gmail.com

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΗΠΙΩΝ-ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ

Αγαπητοί γονείς, για το σχολικό έτος 2022-2023 οι εγγραφές στο Νηπιαγωγείο θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά από 1 έως 20   Μαρτίου 2022.Εγγράφονται μαθητές γεννημένοι το 2017 και το 2018.

Σας παραθέτουμε αρκετές χρήσιμες οδηγίες για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΓΟΝΕΑ/ΚΗΔΕΜΟΝΑ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπ’ αρ. πρωτ. 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εγγραφή του νηπίου/προνηπίου ο γονέας/ κηδεμόνας πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

·       Είσοδος στη σελίδα της εφαρμογής (https://proti-eggrafi.services.gov.gr/) και επιλογή του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκει σύμφωνα με τη διεύθυνση κατοικίας του.

·       Χρήση κωδικών: Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την είσοδό τους στην ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) αυθεντικοποιούνται με την χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

·      Συμπλήρωση στοιχείων επικοινωνίας: Κατά την είσοδό του στο σύστημα, ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (προαιρετικά) και κινητού τηλεφώνου μέσω του οποίου θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του.

Για την υποβολή της αίτησης ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει διαδοχικά τα ακόλουθα:

α) τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου για το οποίο αιτείται την εγγραφή. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και ο γονέας/κηδεμόνας επιλέγει το τέκνο για το οποίο επιθυμεί να υποβάλει αίτηση. Σε περίπτωση ωστόσο που για οποιοδήποτε λόγο η λίστα δεν περιλαμβάνει το τέκνο που επιθυμεί να εγγράψει, έχει τη δυνατότητα να εισάγει μόνος του τα στοιχεία του νηπίου/προνηπίου και να τεκμηριώσει τη σχέση κηδεμονίας, είτε με δικαστική απόφαση επιμέλειας είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό ρύθμισης επιμέλειας, με ανάρτηση σχετικού αποδεικτικού σε ψηφιακή μορφή,

β) τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, την οποία τεκμηριώνει αναρτώντας σε ψηφιακή μορφή εγγράφου σχετικό αποδεικτικό, όπως λογαριασμό ΔΕΚΟ, μισθωτήριο συμβόλαιο, ή άλλο δημόσιο πρόσφατο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ρητά η διεύθυνση κατοικίας ή υπεύθυνης δήλωσης όπου θα δηλώνει τα ακριβή στοιχεία.

γ) το ονοματεπώνυμο άλλου/λων τέκνου/ων, που φοιτά/τούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα, εφόσον υπάρχει/χουν και για το/τα οποίο/α θα χρειαστεί να προσκομίσει Βεβαίωση Φοίτησης από τον Διευθυντή/ντρια της συστεγαζόμενης σχολικής μονάδας.

δ) εάν επιθυμεί τη φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα ή/και στο Τμήμα Πρόωρης Υποδοχής,

ε) τα στοιχεία των συνοδών των νηπίων/προνηπίων κατά την προσέλευση και αποχώρηση τους από τη σχολική μονάδα και

στ) επιλέγει τη δήλωση: «Υποβάλλοντας αυτή την αίτηση, αναλαμβάνω την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου/προνηπίου».

Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, ο γονέας/κηδεμόνας ενημερώνεται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που θα απαιτηθεί να προσκομίσει κατά την επίσκεψή του στη σχολική μονάδα αμέσως μετά την ηλεκτρονική εγγραφή. Σε αυτά τα παραστατικά, πέρα από τα (γ) και (δ) εφόσον τα έχει αιτηθεί, περιλαμβάνονται τα:

ζ) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, (Α.Δ.Υ.Μ.)

η) Βιβλιάριο Εμβολίων, του μαθητή/τριας, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

θ) Βεβαίωση από ΚΕΣΥ, ή δημόσιο Ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο Νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για την υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.

Πριν την τελική υποβολή της αίτησης, ο χρήστης δηλώνει υπεύθυνα ότι ασκεί τη γονική επιμέλεια του τέκνου που αιτείται εγγραφή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. 

Σημειώνεται ότι η αποδοχή της αίτησης δε συνεπάγεται απαραίτητα φοίτηση του νηπίου/προνηπίου στη δηλωθείσα σχολική μονάδα. Η σχολική μονάδα φοίτησης του νηπίου/προνηπίου θα καθοριστεί μετά το πέρας της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων και αφού η αρμόδια Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατανείμει τις αιτήσεις σύμφωνα με τις διαθέσιμες θέσεις κάθε Νηπιαγωγείου.

Τα δικαιολογητικά για τα (γ) και (δ) μαζί με τα δικαιολογητικά (ζ),(η) και το(θ) αν είναι απαραίτητο θα προσκομίζονται στο 1ο Νηπ/γείο Αγ.Μαρίνας(Κανελλοπούλου και Μητσοτάκη Γωνία-Αμμουδάρα-όπισθεν Σκλαβενίτη), καθημερινά από τις 1/3/2022 έως και τις 20/3/2022 από τις 9:00π.μ. έως τις 10:30π.μ.κατόπιν ραντεβού (επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2810315229),

Aπαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο στον χώρο του σχολείου η επίδειξη Αρνητικού self test.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΓΟΝΕΑ

Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, η αίτηση μπορεί να γίνει με αυτοπρόσωπη  παρουσία στο Νηπιαγωγείο (παρ 7 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 53128/Δ1/2020 (Β΄ 1767) με την βοήθεια  μας  και  σύμφωνα με τα δικαιολογητικά  που  προσκομίζουν οι γονείς/κηδεμόνες  από 1 Μαρτίου έως και 20 Μαρτίου 2022 και ώρες από 9:00π.μ έως και 10:30μ.μ. κατόπιν ραντεβού(στο τηλέφωνο 2810315229) και με επίδειξη αρνητικού self testΘα παρακαλούσαμε να τηρούνται τα ανάλογα μέτρα προστασίας και απόστασης (μάσκες).

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την εγγραφή του παιδιού σας (είναι παρακάτω)και μπορείτε να τα εκτυπώσετε και να τα έχετε συμπληρώσει με την είσοδό σας στο σχολείο.

Αυτά είναι τα εξής:

·       ΑΔΥΜ(χαρτί γιατρού συμπληρωμένο) 

·       Βιβλιάριο υγείας παιδιού με τα απαραίτητα εμβόλια

·       Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας (φορολογική δήλωση ή ΟΤΕ ή ΔΕΗ) αλλιώς υπεύθυνη δήλωση σε περίπτωση φιλοξενίας με αληθή στοιχεία(υπάρχει στην ιστοσελίδα)

·       Αν φοιτά αδερφάκι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας ,χρειάζεται να προσκομίσετε βεβαίωση φοίτησης του από το Δημοτικό σχολείο.

·       Βεβαίωση από ΚΕΣΥ, ή δημόσιο ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη αρμόδια δημόσια υπηρεσία, εφόσον υπάρχει, σε περιπτώσεις μαθητών/τριών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

·       Το πιστοποιητικό γέννησης το αναζητά η Διεύθυνση του σχολείου. 

  •       Όσον αφορά τα προνήπια μας ,η εγγραφή τους γίνεται αυτεπάγγελτα. Δεν χρειάζεται κανένα άλλο έγγραφο από εσάς εκτός εάν επιθυμείτε κάποια αλλαγή την οποία θα δηλώσετε σε μια υπεύθυνη δήλωση( π.χ από πρωϊνό σε ολοήμερο, ή μεταφορά με λεωφορείο ή τα αντίστροφα) και θα την προσκομίσετε στο σχολείο.
  •      Όσον αφορά τα νήπια μας τα οποία θα φοιτήσουν στην πρώτη τάξη Δημοτικού Σχολείου θα δοθεί από το Νηπιαγωγείο(την Δευτέρα 28/2/2022) βεβαίωση φοίτησης την οποία θα προσκομίσετε στο Δημοτικό που ανήκετε μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.                     

 ΟΡΙΑ 1ου Νηπιαγωγείου Αγ.Μαρίνας 

ΒΟΡΕΙΑ: ΟΔΟΣ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΑΠΟ ΓΕΦΥΡΑ ΞΕΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΕΩΣ Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΝΟΤΙΑ: ΝΟΤΙΑ Β.Ο.Α.Κ. ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΑΚΟΥ ΜΕΤΟΧΙ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ: ΓΕΦΥΡΑ ΞΕΡΟΠΟΤΑΜΟΥ-ΧΑΛΕΠΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΗ(ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ)

ΔΥΤΙΚΑ: ΝΙΔΑΣ-ΑΓ.ΑΝΝΑΣ-ΠΛΑΤΩΝΟΣ-ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ-ΜΕΝΕΞΕΔΩΝ-ΒΑΣΙΛΟΓΙΩΡΓΗ-ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ.

ΟΔΟΙ ΑΓΑΚΟΥ ΜΕΤΟΧΙ:ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ-ΑΡΕΤΟΥΣΑΣ-ΑΣΤΡΙΝΟΥ ΙΑΤΡΑΚΗ-ΒΡΟΝΤΗΣΙΟΥ-ΓΙΟΥΧΤΑ-ΖΑΡΟΥ-ΙΤΑΝΟΥ-ΙΔΟΜΕΜΕΩΣ-ΚΑΛΛΙΡΟΗΣ-ΚΕΡΗΣ-ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ-ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ-ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ-ΠΕΤΡΑΚΟΓΙΩΡΓΗ-ΠΡΕΒΕΛΗΣ-ΣΑΒΒΑΘΙΑΝΩΝ-ΤΖΕΔΑΚΗ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ-

ΟΔΟΙ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ: 

ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-Α.ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ-ΑΓ.ΑΝΝΑΣ-ΑΘ.ΣΚΟΡΔΑΛΟΥ-ΒΙΑΝΝΟΥ-Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ(όλοι οι μονοί αριθμοί και ζυγοί από 44 και εξής)-Γ.ΧΟΡΤΑΤΖΗ-ΓΡΥΠΑΡΗ-Ε.ΑΛΕΞΙΟΥ-ΕΠΙΜΕΝΙΔΟΥ- Η.ΒΕΝΕΖΗ-ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΜΟΝΟΙ(έως Κολοκοτρώνη)-ΘΡΑΚΗΣ-Ι.ΨΥΧΑΡΗ-ΙΔΗΣ-Κ.ΚΑΒΑΦΗ-Κ.ΠΑΛΑΜΑ-ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑ-ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ-Μ.ΛΟΥΝΤΕΜΗ-Μ.ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ-Μ.ΤΡΑΙΦΟΡΟΥ-ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ-ΜΑΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-ΜΕΝΕΞΕΔΩΝ-ΜΟΥΝΤΑΚΗ-ΜΟΥΣΤΑΚΛΗ-Ν.ΠΟΛΙΤΗ -Π.ΔΕΛΤΑ-ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ-ΠΑΠΑ ΓΙΑΝΝΗ ΣΚΟΥΛΑ-ΡΙΤΣΟΥ-Σ.ΣΠΑΝΑΚΗ -ΣΤΕΦΑΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΣΕΝΕΤΑΚΗ-ΣΦΑΚΙΩΝ- ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ- 16 ΜΑΡΤΥΡΩΝ(όλοι οι μονοί αριθμοί και οι ζυγοί  από 2 έως 30)-ΣΚΟΥΛΟΥΔΗ-ΜΑΡΙΝΑΤΟΥ-ΟΙΚΙΣΤΩΝ-ΜΑΛΕΜΕ-ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ-ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ-ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ(από Θριάμβου έως Σφακίων)-ΡΥΤΙΟΥ-ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ-ΚΩΣΤΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ-ΦΑΙΔΡΑΣ-ΧΑΛΕΠΑΣ-ΧΑΡΩΝΙΤΗ-ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ-ΣΟΦΙΑΣ ΒΕΜΠΟ-4 ΜΑΡΤΥΡΩΝ

ΑΜΜΟΥΔΑΡΑ: ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΥΓΕΙΑΣ, ΛΗΜΝΟΥ, ΝΙΚΗΣ, ΟΔΥΣΣΕΩΣ,ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑΣ, ΘΑΛΗ,ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ,ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥ,ΑΙΣΩΠΟΥ

 Εκ  της Διεύθυνσης του Νηπιαγωγείου

 ΕΝΤΥΠΑ ΓΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Έθιμο βασιλόπιτας



H βασιλόπιτα είναι το γλύκισμα - σύμβολο της Πρωτοχρονιάς και συνδέεται με την εορτή του Αγίου Βασιλείου, από τον οποίο πήρε το όνομά της.

Τη βρίσκουμε με πολλές μορφές και διάφορους τρόπους παρασκευής, σ’ όλα τα ελληνικά σπίτια, αστικά και αγροτικά. Ζυμώνεται κυρίως με αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, και συνηθέστατα πάνω στην επιφάνειά της γράφεται ο αριθμός του νέου έτους με αποφλοιωμένα αμύγδαλα.

Μέσα στο ζυμάρι τοποθετείται ένα νόμισμα, που όποιος το βρει κατά το μοίρασμα της βασιλόπιτας θα είναι ο τυχερός της χρονιάς. Σε κάποιες αγροτικές περιοχές αντί για νόμισμα τοποθετούσαν παλαιότερα ένα κομματάκι άχυρο, κλήμα ή κλώνο ελιάς, ανάλογα με την παραγωγή της περιοχής, και όποιος το έβρισκε θα είχε καλή σοδειά κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Η βασιλόπιτα κόβεται και μοιράζεται με εθιμικό τελετουργικό τη νύχτα της παραμονής του νέου χρόνου ή ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Το γενικό πρόσταγμα έχει ο νοικοκύρης του σπιτιού, που αφού τη σταυρώσει, κόβει και μοιράζει τα κομμάτια της πίτας στα μέλη της οικογένειάς του και τους τυχόν φιλοξενούμενους, ενώ ιδιαίτερα κομμάτια ξεχωρίζονται για τον Χριστό, την Παναγία, τον Άγιο Βασίλειο, το σπίτι και τους ξενιτεμένους της οικογένειας.


Το έθιμο δεν περιορίζεται μόνο στο σπίτι και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Από τις επόμενες ημέρες και σχεδόν μέχρι και τα τέλη Φλεβάρη, σωματεία, επαγγελματικές ενώσεις και οργανώσεις κόβουν τη δική τους βασιλόπιτα. Η συνήθεια αυτή είναι νεώτερη και κατάγεται από στις παλαιότερες συντεχνίες, τα μέλη των οποίων έκοβαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα και τη μοιράζονταν για το καλό το δικό τους και του κοινού τους επαγγέλματος.

Το έθιμο της βασιλόπιτας, όπως και άλλα του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα - Θεοφάνεια), ανάγεται στα ρωμαϊκά «Σατουρνάλια», που αποτελούν συνέχεια των Ελληνικών «Κρονίων». Κατά τη διάρκειά τους προσφέρονταν ως δώρα καρποί και πλακούντες (πίτες) μέσα σε χρυσά φύλλα. Μπορεί να σχετιστεί και με τον εορταστικό άρτο της ελληνικής αρχαιότητας, που προσφερόταν στους θεούς, ιδίως στα «Θαλύσια» και τα «Θαργήλια».

Υπάρχει, όμως, και η χριστιανική παράδοση για το έθιμο της βασιλόπιτας. Όταν ο Άγιος Βασίλειος ήταν επίσκοπος Καισάρειας, ο έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε να εισπράξει φόρους με άγριες διαθέσεις. Οι κάτοικοι φοβήθηκαν και ζήτησαν την προστασία του επισκόπου τους. Αυτός τους είπε να συγκεντρώσουν ό,τι πολύτιμα αντικείμενα είχαν για να τα προσφέρουν στον έπαρχο. Ο άγιος, όμως, τον έπεισε να φύγει χωρίς να πάρει τίποτε. Ήταν παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Επειδή η επιστροφή των αντικειμένων στους κατόχους τους ήταν πρακτικά αδύνατη, με συμβουλή του αγίου ζυμώθηκαν πλακούντια (μικρές πίτες) και μέσα σ’ αυτούς τοποθετήθηκε από ένα πολύτιμο αντικείμενο. Έγινε η διανομή και, σαν από θαύμα, έτυχε στον καθένα ό,τι είχε δώσει. Από τότε, λέγει η παράδοση, κάνουμε στη γιορτή του Αγίου Βασιλείου πίτες με νομίσματα μέσα.

Νεώτερες παραλλαγές αυτής της παράδοσης από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία παρουσιάζουν τον Άγιο Βασίλειο να κερδίζει τον εισπράκτορα των φόρων σε χαρτοπαίγνιο και στη συνέχεια να γίνεται η διανομή με μικρά ψωμιά ή με μια μεγάλη πίτα.    

΄Ετσι λοιπόν τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα το κάθε τμήμα έφτιαξε την δική του Βασιλόπιτα και στη συνέχεια την έκοψε. Οι τυχεροί  του φλουριού κέρδισαν και από ένα βιβλίο, το οποίο το πρόσφερε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Νηπιαγωγείου Αγίας Μαρίνας.
                                     

               
                            

                                          Η μία από τις συνταγές μας                                                





Ο σύλλογος διδασκόντων έκοψε την δική του βασιλόπιτα και η τυχερή ήταν η Κυρία Άννα Φραντζεσκάκη





Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

3 ΙΕΡΑΡΧΕΣ




Σήμερα 30 Ιανουαρίου η Εκκλησία γιορτάζει τους τρεις Ιεράρχες, τους προστάτες των Γραμμάτων.

Ποιοι ήταν όμως οι τρεις Ιεράρχες και γιατί τους τιμούμε;

Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η Ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους

Βασίλειος ο Μέγας

Ο Άγιος Βασίλειος ή Βασίλειος Καισαρείας, υπήρξε επίσκοπος Καισαρείας και θεωρείται Πατέρας της Εκκλησίας και ένας εκ των μεγαλύτερων θεολόγων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η συμβολή του στην χριστιανική θεολογία θεωρείται κεφαλαιώδης ενώ σ΄αυτόν αποδίδεται και η «θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου». Ο Μέγας Βασίλειος σπούδασε στην Αθήνα και θεωρούσε πολύ σημαντική τη μελέτη των κλασσικών συγγραφέων και της ελληνικής φιλοσοφίας, φυσικά υπό το χριστιανικό πρίσμα. Η συμβολή του στην ανάπτυξη των γραμμάτων και της φιλανθρωπίας τον κατέστησαν μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Χριστιανικής παράδοσης.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Θεωρείται πως η γλώσσα του «έσταζε μέλι» καθώς υπήρξε ο πιο χαρισματικός ρήτορας της εποχής του. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη της φιλανθρωπίας. Μάλιστα τα ημερήσια συσσίτεια που οργάνωσε έτρεφαν 7.000 ανθρώπους.

Στον τομέα της φιλοσοφίας, μπορεί να απέρριπτε τις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων περί Θεού ωστόσο δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τις εργαλειακές μεθόδους της φιλοσοφίας τους προκειμένου να αναπτύξει μια συστηματική θεολογία.

Στη ζωή του υπήρξε υπόδειγμα ασκητή ενώ δεν παρέλειπε να καταδικάζει εκείνους τους ιερείς που πλούτιζαν από την ιδιότητά τους. Ήταν τέτοια η σκληρή κριτική που ασκούσε στους Αυτοκράτορες, που τελικά η αυλή τον κυνήγησε και τον εξόρισε. Όμως η φήμη του τον ξεπέρασε αφού θεωρείται Άγιος από όλες σχεδόν τις χριστιανικές ομολογίες.

Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός

Γνωστός και με το προσωνύμιο «θεολόγος», ο Γρηγόριος υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον 4ο αιώνα. Η επιρροή του στην Τριαδική θεολογία θεωρείται τόσο σημαντική που έγινε γνωστός ως «Τριαδικός Θεολόγος». Τα περισσότερα από τα έργα του επηρεάζουν τους σύγχρονους θεολόγους, ειδικά όσον αφορά τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Υπήρξε φίλος του Μεγάλου Βασιλείου καθώς και του αδελφού του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης.

Ήταν σφοδρός οπαδός των γραμμάτων και επιθυμούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ελληνόφωνων και λατινόφωνων θεολόγων της εποχής του. Εκτός από εξαιρετικός θεολόγος όμως, υπήρξε και πολύ καλός ποιητής, αφού έγραψε αρκετά ποίηματα με θεολογικά και ηθικά.