Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

ΓΙΟΡΤΗ ΚΛΗΔΟΝΑ



ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ..

Ο κλήδονας είναι ένα ελληνικό λαϊκό έθιμο που τηρείται στις 24 Ιουνίου την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ιωάννη. Η λέξη παράγεται από το κληδών, που στην αρχαία ελληνική σήμαινε μαντικό σημείο. Γιορτάζεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας και ιδιαίτερα στην Κρήτη. 
 Τα κορίτσια μαζεύονται σ’ ένα σπίτι όπου μια κοπέλα μόλις νυχτώσει παίρνει μια στάμνα, πηγαίνει στην βρύση και χωρίς να μιλήσει την γεμίζει νερό και την αδειάζει σ’ ένα δοχείο(κουρούπι) όπου καλεί τα υπόλοιπα κορίτσια να ρίξουν τα ριζικάρια. Είναι διάφορα κοσμήματα ή φρούτα και ονομάζονται έτσι επειδή προβλέπουν τη μοίρα, το ριζικό.
Έπειτα σκεπάζουν το δοχείο με ένα κόκκινο πανί και το βάζουν σ ένα τόπο της αυλής που να το φωτίζει το φεγγάρι και τα αστέρια για να φεγγαρολουστεί ο κλήδονας.
Ύστερα πάνε στα σπίτια τους παίρνουν τα στεφάνια του Μάη τα κάνουνε σωρό, τους βάζουνε φωτιά και μετά πηδούν όλοι πάνω από τις φλόγες για το καλό της υγείας τους και του ριζικού τους, να παντρευτούν καλά και γρήγορα.
Την επόμενη μέρα του ΄Αη Γιαννιού ανοίγουν τον κλήδονα λέγοντας ο καθένας που παίρνει το ριζικάρι του και μια μαντινάδα και αρχίζει ο χορός και το γλέντι.