Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ζώα σε πάγους



Αφού παρατηρήσαμε σχετικές εικόνες με τα ζώα που ζουν στους πάγους  φτιάξαμε το ιστόγραμμα για το τι γνωρίζουμε και τι θέλουμε να μάθουμε.Τα παιδιά είχαν απορίες για τα ζώα που ζουν στην Αρκτική και στην Ανταρκτική,για το χρώμα τους, τι τρώνε ...... 
Χωριστήκαμε σε ομάδες(μια για την φώκια, μια για τους πιγκουίνους και μια για τις αρκούδες) και ξεκινήσαμε την αναζήτηση.
Οι πληροφορίες πολλές..από εγκυκλοπαίδειες, Ιντερνετ, βιβλία, παραμύθια, dvd ζωγραφιές...
Η κάθε ομάδα αποφάσισε να βρει τρόπο να τις παρουσιάσει!Η 1η ζωγράφισε σε χαρτί μέτρου ,η 2η έφτιαξε με εφημερίδες έναν πιγκουίνο και η 3η σχεδίασε μια αρκούδα από βαμβάκι.





Κατασκεύασαν μάσκες και η κάθε ομάδα έφτιαξε μια ιστορία και την δραματοποίησε....




Φτιάξαμε τα ζωάκια με πλαστελίνη...τα μετρήσαμε...κάναμε ομαδοποιήσεις και ταξινομήσεις, εξασκώντας τους αριθμούς που έχουμε μάθει...
 Γράψαμε στον υπολογιστή τις ονομασίες των ζώων και κάναμε αντιστοίχιση εικόνας με λέξης
 Λύσαμε αινίγματα και δώσαμε και στους γονείς ένα για να μας το λύσουν ζωγραφίζοντάς το!


Είδαμε σχετικά βίντεο για την ζωή των πιγκουίνων,της πολικής αρκούδας και της φώκιας...και παίξαμε.....παρατηρώντας!

                         
                     
                      

Τραγουδήσαμε.....
                     .
                       
Ασχοληθήκαμε και με φυσικές επιστήμες ....συζητήσαμε για τα καιρικά φαινόμενα,για τον κύκλο του νερού και κάναμε το σχετικό πείραμα με τον πάγο αφού μας είχε φέρει στην τάξη η Ασπασία ένα χιονανθρωπάκι από πάγο....



Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Κοπή βασιλότιτας

Ευχόμαστε καλή χρονιά σε όλους με υγεία,χαρά ,δημιουργικότητα και αισιοδοξία!!
Η πρώτη μας ανάρτηση στο νέο έτος αναφέρεται στην κοπή της πεντανόστιμης  βασιλόπιτας μας όπου προσφέρθηκε η μητέρα του Γιάννη να μας την φτιάξει,διακοσμώντας την με πολλή μεράκι !
Την ευχαριστούμε πολύ!
Αφού διαβάσαμε πρώτα την συνταγή για να γνωρίζουμε και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν μάθαμε για την ιστορία της βασιλόπιτας και τον λόγο που καθιερώθηκε αυτό το έθιμο!
"Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία που επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει.Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως “λύτρα” στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή.

Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού.

Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά από της αποφυγής της καταστροφής της πόλης και συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου)."






 Συζητήσαμε για το ελληνικό έθιμο.....
Η Βασιλόπιτα κατά το ελληνικό έθιμο κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους κυρίως μετά από φαγοπότι όπου και ακολουθεί χαρτοπαιξία «για το καλό του καινούργιου χρόνου».
Έτσι στις 12.00 ακριβώς τα μεσάνυχτα με την αλλαγή του έτους σβήνουν τα φώτα και μετά ένα λεπτό ξανανάβουν ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι «χρόνια πολλά» και «ευτυχισμένο το νέο έτος».

Τότε προσκομίζεται η Βασιλόπιτα στο τραπέζι όπου ο νοικοκύρης αφού την σταυρώσει με το μαχαίρι τρεις φορές αρχίζει να τη κόβει σε τριγωνικά κομμάτια προσφερόμενο σε κάθε ένα παριστάμενο μέλος της οικογένειας ή φίλων και συγγενών με πρώτο κομμάτι του σπιτιού (ή του Χριστού της Παναγίας και του Άι Βασίλη), του σπιτονοικοκύρη, της σπιτονοικοκυράς και των άλλων παρισταμένων κατά τάξη συγγένειας και ηλικία με τελευταίο το κομμάτι του φτωχού ή πάλι του σπιτιού, χωρίς βέβαια να λησμονούνται τυχόν μετανάστες, ασθενείς και άλλα πρόσωπα της οικογένειας που για διάφορους λόγους δεν παρίστανται. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να κοπεί κομμάτι “για την εταιρεία”, “για το μαγαζί” κ.λ.π..
http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/266422/to-elliniko-ethimo-kai-i-istoria-tis-vasilopitas#ixzz3OvbLRWuQ



Τα τυχερά μας ..παιδιά κρατώντας το φλουρί!