Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Το Πάσχα μέσα από τους πίνακες του El Greco!

Αφού είδαμε  πίνακες  αρκετών ζωγράφων από την Σταύρωση του Χριστού,προσπαθήσαμε να τους περιγράψουμε και να σχολιάσουμε την τεχνική τους!
Έπειτα προβήκαμε σε αναζήτηση έργων του ίδιου ζωγράφου ...τα περισσότερα παιδιά συγκέντρωσαν πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου...και όταν ρωτήσαμε με ποια κριτήρια τους βρήκαν, μας ανέφεραν ότι τα μάτια είναι θλιμμένα και κοιτάζουν προς τα πάνω ...το σώμα  είναι μεγαλύτερο...και τα δάκτυλα στα χέρια πολύ μακριά!



 Εκτυπώσαμε και άλλους πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και κάναμε πολλές μαθηματικές δραστηριότητες...Αναζητήσαμε στο INTERNET και άλλους διαδικτυακούς τόπους για να μάθουμε για το έργο του Κρητικού  Ζωγράφου ( κλείνει φέτος 400 χρόνια από τον θάνατό του)!
http://www.google.com/culturalinstitute/entity/%2Fm%2F011k6_
Για την ζωή του μάθαμε.....
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541 – 7 Απριλίου 1614), γνωστός επίσης με τo Ισπανικό προσωνύμιο El Greco[i], δηλαδή ο Έλληνας, ήταν Kρητικός ζωγράφοςγλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικήςαναγέννησης. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, δημιουργώντας το κύριο σώμα του έργου του στην Ιταλία και στην Ισπανία. Εκπαιδεύτηκε αρχικά ως αγιογράφος στην Κρήτη, που αποτελούσε τότε τμήμα της ενετικής επικράτειας, και αργότερα ταξίδεψε στη Βενετία. Στην Ιταλία επηρεάστηκε από τους μεγαλύτερους δασκάλους της ιταλικής τέχνης, όπως τον Τιντορέτο και τον Τιτσιάνο, του οποίου υπήρξε μαθητής, υιοθετώντας στοιχεία από τον μανιερισμό. Το 1577 εγκαταστάθηκε στο Τολέδο, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του και ολοκλήρωσε ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του.
El greco.JPG

Με αφορμή την Σταύρωση του Κυρίου και παρακολουθώντας σχετικά βίντεο θελήσαμε να μάθουμε τι συνέβη και πως έφτασε ο Χριστός στον Σταυρό!

Ζωγραφίσαμε τους δικούς μας πίνακες που παρίσταναν  την Σταύρωση του Χριστού αλλά και τα πάθη του ,και στην συνέχεια τα φτιάξαμε βιβλιαράκι...
Μάθαμε για την Ανάσταση του Λαζάρου  και φτιάξαμε τα λαζαράκια μας με αλατοζύμαρο...στην συνέχεια αφού μάθαμε τα κάλαντα τα είπαμε δίπλα στο 2ο Νηπ/γείο!


Βάψαμε τα αυγουλάκια μας και τα στολίσαμε σε ένα καλαθάκι από γάζα που κατασκευάσαμε...


και η καρτούλα μας με πατατοσφραγίδα.....


                                              ένα αυγό προσφέρεται και για μοτίβα....

                                                                   και για μαθηματικά......





ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου

 2 Απριλίου-Ημέρα γέννησης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε για το τι μας προσφέρουν τα βιβλία!
Μαζέψαμε από την τάξη μας  βιβλία του γνωστού συγγραφέα ...διαβάσαμε τους τίτλους,τα μετρήσαμε και συζητήσαμε ποια ήταν γνωστά για μας!



Παρατηρήσαμε τον δίσκο της Φαιστού ,
κάνοντας συγκρίσεις με την δική μας γραφή σήμερα , και προσπαθήσαμε να τον διαβάσουμε...
Κατασκευάσαμε με γλωσσοπίεστρα σελιδοδείκτες....



Έπειτα τα παιδιά ζωγράφισαν το δικό τους αγαπημένο παραμύθι χωρίς να το μαρτυρήσουν και στην συνέχεια έπρεπε τα υπόλοιπα παιδιά να μαντέψουν τον τίτλο του παραμυθιού.....
Στο τέλος μετρήσαμε ποια ήταν ίδια ...
                          





































Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Γνωριμία... με Ολυμπιακά Αθλήματα!!


Στα πλαίσια του προγράμματος "Υγεία-Άθληση-Διατροφή(υλοποίηση όλο τον χρόνο) προγραμματίσαμε  επίσκεψη στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του  Παγκρήτιου Σταδίου έχοντας  ως πρωταρχικό στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά τα ολυμπιακά αθλήματα και να ενασχοληθούν με τον αθλητισμό γνωρίζοντας τις ευεργετικές ιδιότητες που μας προσφέρει στο σώμα μας και στην υγεία μας μέσω μιας καλής και ισορροπημένης διατροφής.
Μάθαμε ότι το Παγκρήτιο Στάδιο είναι στάδιο που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων(2004). Βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης στη δυτική πλευρά της πόλης 50μ. νότια της θάλασσας. Είναι χωρητικότητας 26.240 θεατών και είναι από τα πιο σύγχρονα στη χώρα. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2004.
Περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου, στίβο με οκτώ λωρίδες, πισίνα και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων κάτω από τις κερκίδες.


Μόλις φτάσαμε εκεί μας υποδέχτηκε ο κ.Σπύρος όπου μας εξήγησε τι περιλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις και ανέφερε λίγα λόγια για τα αθλήματα που διεξάγονται εκεί ξεναγώντας μας στους ανάλογους χώρους!!


                                                               Μάθημα Ιστιοπλοϊας!
                                                                            Βάρη....
                                                                            Κολύμβηση.....
Γυμναστήριο...
Ενόργανη...και μάθημα από την μικρή Στέλλα....


Η  κ.Μαρίνα, ο κ.Μάξιμος και ο κ.Μιχάλης μας έφεραν σε επαφή με βιωματικό τρόπο με το άλμα εις μήκος,την πυγμαχία και την ξιφασκία αντίστοιχα! Μας ανέφεραν λίγα λόγια για τους Ολυμπιακούς αγώνες και για  το κάθε άθλημα εξηγώντας μας και  τους κανόνες τους.

Μάθαμε λοιπόν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες  είναι αθλητική διοργάνωση πολλών αγωνισμάτων που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Η καταγωγή των αγώνων είναι η Αρχαία Ελλάδα, και έχουν αναβιωθεί από τον Γάλλο βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι Αγώνες της Ολυμπιάδας, γνωστοί και ως Θερινοί Ολυμπιακοί, τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 και μετά, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων πολέμων. Το 1924 άρχισαν οι ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί, για χειμερινά αθλήματα. Από το 1994 οι χειμερινοί αγώνες δεν γίνονται πια την ίδια χρονιά με τους Θερινούς Ολυμπιακούς.
Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή δεν ήταν και η πρώτη φορά που γίνονταν οι Αγώνες. Τότε οι Αγώνες ήταν μόνο τοπικοί και διεξαγόταν μόνο ένα αγώνισμα, η κούρσα του σταδίου.



Η πυγμαχία, κοινώς μποξ ή μπόξινγκ , είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα και μαχητικές πολεμικές τέχνες, που στηρίζεται στην ικανότητα των αντιπάλων (που είναι δύο πάντα) να αντικρούσουν μόνο με τις γροθιές τους ο ένας τον άλλο και να καταφέρουν, με εύστοχα και γερά κτυπήματα, να βγάλουν εκτός μάχης ο καθένας τον αντίπαλό του. Οι πρώτες απεικονίσεις πυγμαχίας βρέθηκαν στα ερείπια ενός αρχαίου ναού στην Σουμερία και χρονολογούνται περίπου στο 5000 π.Χ..
Ο αγώνας διεξάγεται στο ρινγκ, έναν τετράγωνο αγωνιστικό χώρο, ο οποίος περιβάλλεται από τρία παράλληλα χοντρά σκοινιά δεμένα σε κάθετους πάσσαλους στις γωνίες του.
Οι αθλητές καλούνται από τον διαιτητή στο κέντρο του ρινγκ, δίνουν τα χέρια και επιστρέφουν στις γωνίες τους μέχρι να χτυπήσει το καμπανάκι για να ξεκινήσει ο αγώνας. 




Η ξιφασκία αποτελεί άθλημα χειρισμού (εκπαιδευτικού) ξίφους, που ασκείται με τρία διαφορετικά μέσα:
Το ξίφος ασκήσεως,το ξίφος μονομαχίας και τη σπάθη (άσκησης).
Κάθε μέσο από τα παραπάνω έχει το δικό του στυλ και έναν σύνολο κανόνων αποκλειστικά δικό του. Ο στόχος κάθε αθλητή είναι ο ίδιος για όλα τα ασκούμενα μέσα, να χτυπήσει κάποιος τον αντίπαλο χωρίς να χτυπηθεί.
Ο εξοπλισμός στην σύγχρονη ξιφασκία είναι φτιαγμένος από βαμβάκι και νάιλον.
και η στολή....

Άλμα εις μήκος...

Το άλμα εις μήκος είναι ένα κλασικό αγώνισμα στίβου των Ολυμπιάδων. Πρόκειται για ένα από τα 12 αγωνίσματα του στίβου που βρίσκονται συνεχώς στο πρόγραμμα των αγώνων από την Α΄ Ολυμπιάδα του 1896 της Αθήνας. Κάθε άλτης έχει το δικαίωμα να κάνει τρεις προσπάθειες σ' έναν αγώνα (προκριματικός). Στη συνέχεια, εξακριβώνονται οι οκτώ καλύτεροι άλτες, οι οποίοι και έχουν το δικαίωμα γι' άλλες τρεις προσπάθειες (τελικός). Αν σ' έναν αγώνα παίρνουν μέρος οκτώ ή λιγότεροι αθλητές, επιτρέπεται να εκτελέσει ο καθένας έξι προσπάθειες. Η βαθμολογία γίνεται με βάση την καλύτερη προσπάθεια που έχει επιτύχει ένας άλτης σ' ολόκληρο τον αγώνα. Αν δύο αθλητές έχουν την ίδια επίδοση, ο αγώνας κρίνεται με βάση τη δεύτερη καλύτερη επίδοση.



Στο τέλος μας μοίρασαν αναμνηστικά διπλώματα για την συμμετοχή μας !!
Τα παιδιά ξετρελάθηκαν με τα συγκεκριμένα αθλήματα αλλά και για την εμπειρία που βίωσαν !!
Ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ τους γυμναστές για  την υπομονή τους, την  ευελιξία τους απέναντι στα παιδιά αλλά και τις γνώσεις τους, μεταφέροντάς μας ένα θετικό κλίμα εκγύμανσης και άθλησης που μόνο υγεία μπορεί  να μας προσφέρει!!

Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 
του Νηπ/γείου μας για την δωρεάν μετακίνησή μας με λεωφορείο του ΚΤΕΛ!!