Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ




Η Παγκόσμια Ημέρα Φαγητού είναι μια διεθνής ημέρα που γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στις 16 Οκτωβρίου προς τιμή της ημερομηνίας ίδρυσης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών το 1945. Η ημέρα γιορτάζεται ευρέως από πολλούς άλλους οργανισμούς που ασχολούνται με την επισιτιστική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η πείνα, ο υποσιτισμός και η παχυσαρκία αυξάνονται. Η πανδημία έχει αυξήσει κατά 140 εκατομμύρια τους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στην τροφή που χρειάζονται. Την ίδια στιγμή, ο τρόπος που παράγουμε, καταναλώνουμε και σπαταλούμε τρόφιμα έχει βαρύ αντίκτυπο στον πλανήτη. Ασκεί πρωτοφανή πίεση στους φυσικούς μας πόρους, στο κλίμα και στο φυσικό περιβάλλον κοστίζοντας τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.
Όλοι μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε τρόφιμα και να κάνουμε πιο υγιείς επιλογές για τον εαυτό μας και τον πλανήτη. Στα διατροφικά μας συστήματα υπάρχει ελπίδα. Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, ας δεσμευτούμε να αναλάβουμε δράση για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω διατροφικών συστημάτων που προσφέρουν καλύτερη διατροφή, ένα καλύτερο περιβάλλον και ένα καλύτερο μέλλον για όλους.


Σήμερα επισκέφτηκε το σχολείο μας, μια διαιτολόγος που είναι μαμά στο Β5 η Κυρία Δέσποινα,η οποία μας παρότρυνε να τρώμε υγιεινά και μας ενημέρωσε για την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Επίσης μας βοήθησε να κατηγοριοποιήσουμε τα τρόφιμα βάση του είδους τους.


Στη συνέχεια η κυρία Μυρτώ ήρθε στο σχολείο μας και μας έδειξε πως να φτιάξουμε υγιεινά σουβλάκια λαχανικών (ντοματίνια,αγγουράκια και τυρί). Το κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του σουβλάκι και έβαλε ότι υλικά ήθελε.




Και για επιδόρπιο φτιάξαμε banana rolls (αράβικη πίτα, ταχίνι σοκολάτα και μπανάνα)


Η μέρα μας, έκλεισε με ένα παραμύθι
                                    και με τραγούδι
  



Και μην ξεχνάμε σε ποιες τροφές λέμε ναι και σε ποιες όχι:
 Στα κεράσια λέμε ΝΑΙ Και στ’΄ αχλάδια λέμε ΝΑΙ Στα σταφύλια λέμε ΝΑΙ Και στα μήλα λέμε ΝΑΙ Στα καρπούζια λέμε ΝΑΙ Στα πεπόνια λέμε ΝΑΙ ΟΧΙ λέμε στα λίπη ΟΧΙ στα γαριδάκια σας ΟΧΙ λέμε στις τσίχλες ΟΧΙ στα παγωτά Στα φρούτα ΝΑΙ Στο γάλα ΝΑΙ Στα ψάρια ΝΑΙ Στη σαλάτα ΝΑΙ Στους χυμούς ΝΑΙ Τυράκι ΝΑΙ Στο γιαουρτάκι μας ΝΑΙ Στα λεμόνια λέμε ΝΑΙ Και στα πράσα λέμε ΝΑΙ Στο σπανάκι λέμε ΝΑΙ Και στ’’ αρνάκι φρικασέ Στη φασολάδα λέμε ΝΑΙ Και στη φάβα λέμε ΝΑΙ ΟΧΙ λέμε στη ζάχαρι ΟΧΙ στα γλειφιτζούρια!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: