Γνωριμία με την πόλη μου...

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Καραγκιόζης και παιχνίδια σκιάς!!Μια καλή ευκαιρία να παίξουμε με τις σκιές μας, ήταν το πείραμα με την υδρόγειο σφαίρα..με την εναλλαγή μέρας και νύχτας αλλά και ένα βιβλίο που διαβάσαμε "Η σκιά που ξεγέλασε τον ήλιο"(Αγγελική Πασσιά-Φίλιππος Μανδηλαράς).Θα μπορέσει τελικά η σκιά να κρυφτεί από τον ήλιο.Κάναμε διάφορες υποθέσεις........ 

Εμείς γενικά την χρειαζόμαστε  την σκιά;Ποιες σκιές νομίζετε ότι χρειαζόμαστε και ποια εποχή περισσότερο;(είπαν το καλοκαίρι επειδή έχει πολύ ζέστη και ψάχνουμε πολλές φορές για σκιά δέντρου,ομπρέλας..)Αυτά ήταν λίγα από τα ερωτήματα που είχαμε ...
Στην συνέχεια παίξαμε διάφορα παιχνίδια σκιάς....παρατηρώντας την σκιά μας  το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ περπατώντας με τους γονείς τους...παρατηρώντας την  με το γνωστό πείραμα ...πίσω από ένα σεντόνι και ρίχνοντας φως από πίσω...
Τελικά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η σκιά μας ακολουθεί ή την ακολουθούμε αναλόγως που βρίσκεται το φως...ο ήλιος...(μπροστά μας,πίσω μας ,δεξιά...αριστερά).Κάναμε αρκετές ασκήσεις για να εμπεδώσουμε αυτές τις έννοιες(Μαθηματικά).
Μιμηθήκαμε διάφορα ζώα με τα χέρια μας αλλά και με το σώμα μας... Παίξαμε ένα παιχνίδι που άρεσε πολύ στα παιδιά...κλείσαμε τα μάτια μας και ένα παιδί χωρίς να μιλήσει σηκωνόταν με την δική μας βοήθεια και πήγαινε πίσω από το σεντόνι..τα άλλα παιδιά έπρεπε να μαντέψουν από την σκιά του ποιο είναι!! 
Τα ρωτήσαμε αν γνωρίζουν τι άλλο παίζουμε με τις σκιές πίσω από ένα πανί και  μας είπαν για το κουκλοθέατρο τα περισσότερα αλλά και για τον Καραγκιόζη!!
 Δείξαμε  φιγούρες  Καραγκιόζη  και κρατώντας τις, μιμηθήκαμε τον καραγκιοζοπαίχτη...
Φτιάξαμε τις δικές μας φιγούρες Καραγκιόζη ..με χαρτόνι κάνσον και διπλόκαρφα!!Παρακολουθήσαμε από τον υπολογιστή παράσταση Καραγκιόζη ...τον "Μέγα Αλέξανδρο και το καταραμένο φίδι".
Διαβάσαμε το βιβλίο "ο Καραγκιόζης, η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Κατηραμένος λύκος"εκδ.Λιβάνη με την καταπληκτική εικονογράφιση ...αλλά και πολλά  μηνύματα...ηθικής,καλοσύνης και σεβασμού προς το περιβάλλον!!


Μιλήσαμε για την "γέννηση του Καραγκιόζη" και πως επικράτησε...(www.karagiozismuseum.gr)
Η ιστορία της δημιουργίας του βασίζεται σε προφορικές παραδόσεις από τις οποίες η πιο διαδεδομένη αναφέρεται στον γνωστό θρύλο του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη που ζούσαν στην Προύσα. Ο Χατζηαβάτης ήταν εργολάβος οικοδομών και είχε αναλάβει να χτίσει το σαράϊ του πασά της Προύσας.

"Η Γέννηση του Καραγκιόζη"
έργο του Ευγένιου Σπαθάρη
Πήρε στο γιαπί εργάτες και αρχιμάστορα έβαλε τονΚαραγκιόζη που ήταν μαραγκός, μα είχε μυαλό πρωτομάστορα.
Ο πασάς είδε ότι το σαράϊ αργούσε να τελειώσει κι εφοβέρισε τον Χατζηαβάτη πως θα τον θανατώσει. Ο Χατζηαβάτηςφοβήθηκε και φανέρωσε στον πασά ότι φταίχτης ήταν οΚαραγκιόζης που έλεγε αστεία στους μαστόρους και γελούσαν.
Ο πασάς φοβέρισε και τον Καραγκιόζη αλλά εκείνος εξακολούθησε να αστειεύεται. Ετσι ο πασάς τον θανάτωσε.
Ολοι αγανάχτησαν με τον άδικο σκοτωμό του Καραγκιόζη κι ο πασάς για να ημερέψει τον λαό έχτισε ένα ωραίο μνημείο στηνΠρούσα κι έθαψε εκεί τον Καραγκιόζη με μεγάλες τιμές. Η αδικία όμως αυτή κόστισε πολύ στον πασά κι αρρώστησε βαριά.
Οι άλλοι αγάδες για να διασκεδάσουν τον πασά έφεραν τον Χατζηαβάτη στο σαράϊ να του λέει τα χωρατά του Καραγκιόζη. 
Μια μέρα ο Χατζηαβάτης έκοψε έναν χάρτινο Καραγκιόζη, τέντωσε ένα πανί που το φώτισε κι έδωσε παράσταση Καραγκιόζη.
Ο πασάς ευχαριστήθηκε τόσο που του έδωσε άδεια να παίζει παραστάσεις όπου θέλει. Λέγεται, λοιπόν, πως έτσι δημιουργήθηκε ο Καραγκιόζης." 

Επισκεφτήκαμε το Θέατρο Μορφές και παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση με Καραγκιόζη "Ο Μέγας  Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι" που ξετρέλανε τα παιδιά!!

Oι απορίες των παιδιών ήταν αρκετές 
(πως βάφονται οι ηθοποιοί,πόσο χρόνο θέλουν να αλλάξουν ρόλους,ποιος τους φτιάχνει τα ρούχα,είναι εύκολη δουλειά;)και είχαμε προγραμματίσει να ρωτήσουμε τον Καραγκιόζη και τους φίλους του στο τέλος της παράστασης....αλλά  το μετάνιωσαν.....!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: