Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Γιορτάζοντας την "μητέρα"


Η  δεύτερη  Κυριακή  του  Μαΐου είναι αφιερωμένη  στις  ΜΑΝΟΥΛΕΣ όλου του κόσμου. Το θέμα  μας  επομένως  είναι  η ‘’ΜΑΜΑ’’.
Εκπαιδευτικοί  στόχοι:  
Καλλιέργεια  προφορικού λόγου, μέσα από   προσωπικές και κοινωνικές εμπειρίες  του  παιδιού
 Ακρόαση του  παραμυθιού 
Να αισθανθούν όμορφα μέσα   από τον χορό   Μαμά  και παιδί. 
Δραστηριότητες:
  •  Τα παιδιά  βλέπουν  μέσα  από τις εικόνες, την  προσφορά της  μαμάς  στα παιδιά  της. Συζητήστε  με το παιδί σας τις εικόνες που  υπάρχουν,   αλλά και άλλες που ενδεχομένως  θα σκεφτούν τα παιδιά μέσα  από  την ερώτηση:
  • ’’Τί προσφέρει η μαμά  στα παιδιά της;’’





  •  Μπορείτε  να  ακούσετε  με τα παιδιά  σας  το παραμύθι :
  • Μια πολυθρόνα  για την Μαμά στον παρακάτω  σύνδεσμο.Ακούστε μαζί το παραμύθι και κάντε ερωτήσεις  ( τι σας άρεσε από το παραμύθι;)ή  Ποιοι είναι οι ήρωες του παραμυθιού;
 Ζωγράφισε  το πορταίτο  της  μαμάς  σου, μαζί  με  ένα  γλυκό  μήνυμα, ( αν  θέλεις  μπορείς  να μας το στείλεις). (χορέψτε  με το παιδί  σας  αυτό το υπέροχο τραγούδι) Ένα παιχνίδι παρατηρητικότητας.




 Ένα κρυπτόλεξο
Λίγα λόγια για την καθιέρωση της γιορτής.
Ως «μητέρα» της γιορτής θεωρείται η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis, η οποία διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Η ανάγκη για την τιμητική αυτή της μητρότητας προέκυψε από την προσωπική τραγωδία της Jarvis: Από τα 13 της παιδιά, μόλις τα 4 κατάφεραν να φτάσουν έως την εφηβεία. Πέθαναν από ασθένειες κοινές της εποχής (ιλαρά, τυφοειδή πυρετό, διφθερίτιδα), απώλειες που ενέπνευσαν την Jarvis να αναλάβει δράσει ώστε να βοηθήσει την κοινότητά της στη μάχη κατά των παιδικών ασθενειών.Η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.
Αφιερωμένο σε όλες τις μανούλες του κόσμου!
Και μια ζωγραφιά με πολλή αγάπη για την μαμά.....




Δεν υπάρχουν σχόλια: