Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Μέλισσα-η βασίλισσα



Μέλισσα: Ένα αξιοθαύμαστο έντομο!

Περιηγηθείτε στα παρακάτω link για να μάθετε για τις μέλισσες!
Τι χρώματα έχουν; Πόσα πόδια; Πόσα φτερά; Μάθετε  τα μέρη του σώματός τους!Πόσα είδη μέλισσας υπάρχουν σε κάθε κυψέλη;
Παρατηρείστε στους πίνακες ζωγραφικής  τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιήσει οι ζωγράφοι και αν θέλετε διαλέξτε όποιον σας αρέσει να τον ζωγραφίσετε και εσείς!
Ακούστε την αφήγηση του παραμυθιού: Μηνάς ο Κηφήνας

Από τα αγαπημένα μας παραμυθάκια...




Συνεχίζουμε το θέμα ΜΕΛΙΣΣΑ και σας προτείνουμε γλυκές δραστηριότητες που στάζουν ΜΕΛΙ…

Εκπαιδευτικοί στόχοι:
Να γνωρίσουν τα νήπια τις μέλισσες σαν μια οργανωμένη κοινωνία, να μάθουν για τη ζωή, τις συνήθειές τους αλλά και τους κινδύνους που τις απειλούν.
Να μάθουν για την μελισσοκομία και τα προϊόντα που οι μέλισσες προσφέρουν στον άνθρωπο. Να αναγνωρίσουν την μεγάλη αξία του μελιού.
Να γνωρίσουν τραγούδια σχετικά με τη μέλισσα και να παίξουν παιχνίδια ομαδικά.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1.Συνεχίζουμε την περιήγηση μας στον μαγικό κόσμο των μελισσών παρακολουθώντας ένα βίντεο στο παρακάτω link και συμμετέχοντας στο παιχνίδι που μας προτείνεται στο τέλος.
https://safeYouTube.net/w/cdkE
2.Το ξέρετε ότι οι μέλισσες επικοινωνούν μεταξύ τους με κυκλικούς χορούς. Αφού ακούσετε το τραγουδάκι μπορείτε και εσείς να χορέψετε στριφογυρίζοντας κυκλικά στην αυλή σας ή και στο μπαλκόνι σας κοντά στα λουλούδια, όπως οι μέλισσες…
https://safeYouTube.net/w/EjkE
3.Μπορείτε επίσης να παίξετε με τους γονείς και τα αδέρφια σας το παραδοσιακό παιχνίδι «Περνά περνά η μέλισσα…»


                        



Περνά- περνά η μέλισσα

Δύο παιδιά ή μεγάλοι που είναι οι «μάνες», στέκονται αντιμέτωπες με σηκωμένα χέρια και πλεγμένα δάχτυλα σχηματίζοντας μια «καμάρα». Χτυπούν τις παλάμες τους ρυθμικά και τραγουδούν: Περνά-περνά η μέλισσα με τα μελισσόπουλα, με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα. Τα παιδιά σχηματίζουν μια ουρά και περνούν κάτω από την καμάρα. Όταν το τραγούδι σταματήσει, οι «μάνες» πιάνουν το τελευταίο παιδί της σειράς ανάμεσα στα χέρια τους και το ρωτούν χαμηλόφωνα, ώστε να μην ακούσουν τα άλλα παιδιά, «τι θέλεις; μήλο ή πορτοκάλι;» ή «κίτρινο ή κόκκινο;» κτλ. Οι «μάνες», πριν ακόμα ξεκινήσει το παιχνίδι, έχουν διαλέξει μία από τις δύο επιλογές. Όποιο παιδί πει ότι θέλει μήλο, πηγαίνει πίσω από τη μάνα που έχει το μήλο και όποιο παιδί πει το πορτοκάλι πηγαίνει πίσω από τη μάνα που έχει διαλέξει το πορτοκάλι. Το παιχνίδι αρχίζει ξανά από την αρχή και η διαδικασία γίνεται μέχρι να τελειώσουν όλα τα παιδιά. Στο τέλος σχηματίζονται δύο ομάδες παιδιών καθεμιά με τη δική της μάνα. Οι ομάδες αυτές, τις περισσότερες φορές, δεν έχουν ίσο αριθμό παιδιών. Στο σημείο αυτό, τα παιδιά γίνονται δύο αλυσίδες αγκαλιάζοντας τις μάνες. Οι δύο μάνες πιάνονται από τα χέρια ή πιάνονται από ένα μικρό ραβδί και τραβιούνται από τα πίσω παιδιά. Όποια ομάδα τραβήξει την άλλη προς το μέρος της κερδίζει. Έπειτα αλλάζουν οι μάνες και το παιχνίδι αρχίζει από την αρχή.


4.Μέλισσες μετρώ… πόσες είναι για να βρω.

Τώρα που θυμηθήκατε τους αριθμούς, μπορείτε να παίξετε το παρακάτω παιχνίδι..

https://learningapps.org/display?v=pd880fgra20&fbclid=IwAR3RYjr3U1QT2Cq2NUJQlhOP2D879z-0CW8ZzQcFgEb4KXj6bEmz5FrQ0W4%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%82


5.Και τέλος ας γλυκαθούμε λίγο ακόμα με αυτή τη πολύ ωραία συνταγή…
Pancakes με μέλι
         

                        
        
        Πως φτιάχνουν το μέλι οι μέλισσες;








και τηγανίτες με μέλι....




Δεν υπάρχουν σχόλια: