Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

"Σε μια ρόγα από σταφύλι..."

Αμπέλι,τρύγος,μούστος...όσο και να μας φαίνεται παράξενο δεν είναι έννοιες  οικείες στα παιδιά γιατί δεν τους δίνεται η ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή.Γι'αυτό οι βιωματικές δραστηριότητες κινούν το ενδιαφέρον των παιδιών και συγχρόνως μαθαίνουν!!
Αφού μάθαμε, δοκιμάσαμε,μυρίσαμε τις προηγούμενες μέρες σχεδόν όλα τα παράγωγα του σταφυλιού είδαμε στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο youtube πως βγαίνει ο μούστος "την διαδικασία του πατήματος των σταφυλιών" αφού δεν έχουμε κοντά κανένα πατητήρι!
Όμως είχαν πολλές απορίες...μια από αυτές "μπαίνει ο μούστος στα τσουβάλια;"αφού είχαμε δοκιμάσει τον μούστο, κάποια παιδιά είπαν μόνα τους ότι είναι υγρό όπως το νερό και δεν μπαίνει.σε τσουβάλι!! ...όμως για να το καταλάβουν όλα κάναμε ένα πείραμα και προσπαθήσαμε να βάλουμε σε ένα πανί τα υγρά...παρατηρήσαμε ότι έτρεχε ....



Ακούσαμε το τραγούδι "τσιριτρό..'και τραγουδήσαμε όλοι... διαβάσαμε το παραμύθι " η αλεπού με τα σταφύλια
                                                  
και το ζωγραφίσαμε ..σε ομαδική εργασία την αλεπού χαμηλά...και τα σταφύλια ψηλά...

Ήρθε η ώρα για πάτημα σταφυλιών...το πατητήρι είπαν ότι είναι στρογγυλό,τετράγωνο,παραλληλόγραμμο!το δικό μας ήταν στρογγυλό(μια λεκάνη) και ρίξαμε μέσα τα σταφύλια..και άσπρα και μαύρα!!

                                                   τα σουρώσαμε.....
                                            και έτοιμος ο μούστος.....για να μπει σε μπουκάλια!!
                                      Διαβάσαμε στην συνέχεια την συνταγή που μας έφερε η μαμά της Σοφίας                                                      ...για μουστοκούλουρα ...γράψαμε τις ονομασίες των υλικών και τις                                                         τοποθετήσαμε αντίστοιχα!!

                        πλάσαμε όλοι κουλουράκια και τα ψήσαμε στο καινούριο μας φουρνάκι!
                                   Γράψαμε και την συνταγή στον υπολογιστή μέχρι να ψηθούν!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: