Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Η Παραδοσιακή Κρητική φορεσιά!




Για σήμερα είχαμε προγραμματίσει μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο σχολείο μας!
Μας επισκέφτηκε η    κ. Πατακιούτη -Τριγώνη Αργυρώ επιμορφώτρια παραδοσιακών στολών και κοπτικής ραπτικής,για να μας ενημερώσει για τις κρητικές φορεσιές....(¨ήταν πολύ οργανωμένη ..με τις κούκλες που θα ντύναμε....και με  στολές από διάφορα μέρη της Κρήτης!)


Το θέμα μας συνδέθηκε εύκολα αφού μόλις χθες στην βόλτα που κάναμε μεταμφιεσμένοι στην γειτονιά ήρθαν πολλά παιδιά ντυμένα κρητικοί...συγκεκριμένα δύο φορούσαν την κανονική κρητική φορεσιά και προκάλεσαν το γέλιο αφού έμοιαζε με βράκα...έτσι λοιπόν μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε  κάποια πράγματα( η αλήθεια είναι ότι και σε μας τα εξήγησε η κ.Αργυρώ  αφού είχαμε αρκετές απορίες!...και πάλι δεν είμαι σίγουρη αν τα θυμάμαι όλα!).
Πρώτα απ' 'ολα μας ανέφερε ότι παλιότερα τις φορεσιές αυτές τις έραβαν οι Τερζήδες(ονομασία προέλευσης από την Τουρκία)-άνδρες που γύριζαν στα χωριά με ένα βαλιτσάκι με τα εργαλεία τους και κάθονταν αρκετό καιρό μέχρι να ράψουν μια φορεσιά! Γι' αυτό και η βελονιά λεγόταν τερζίδικη.
Στην Κρήτη οι φορεσιές διέφεραν...Αορίτικη λεγόταν αυτή που φορούσαν στα  όρη ...και καμπίτικη στον κάμπο.
Το ύφασμα ήταν από τσόχα και  η πρόχειρη τους φορεσιά ήταν από φτηνή τσόχα ενώ η "καλή"τους ήταν από την πιο χοντρή και ακριβή τσόχα.Οι άνδρες φορούσαν βράκες και γιλέκο και λέγονταν βρακοφόροι.Η μπλε ήταν η γιορτινή τους με άσπρα στιβάνια ενώ η μαύρη ήταν για όσους πενθούσαν μαζί με μαύρο πουκάμισο και μαύρα στιβάνια!
Στο κεφάλι φορούσαν λευκό κρητικό μαντήλι ή σαρίκι ή μπολίδι, οι ελεύθεροι ενώ οι παντρεμένοι και όσοι πενθούσαν μαύρο!


Όμως για να τα εμπεδώσουμε καλύτερα αρχίσαμε να ντύνουμε....για την ανδρική επειδή δεν υπήρχε κούκλα έκανα εγώ "το μοντέλο"!Ενώ μας έλεγε η κ.Αργυρώ τις ονομασίες της φορεσιάς έπρεπε να θυμόμαστε και από πόσα κομμάτια αποτελούνταν και στο τέλος θα κάναμε συγκρίσεις...η γυναικεία έχει περισσότερα ή η ανδρική;
Τελικά η ανδρική μαζί με τα στιβάνια αποτελείται από έξι τεμάχια ,το ίδιο και η γυναικεία η Ανωγειανή!
 Μας ανέφερε ότι η γυναικεία Ανωγειανή(μ’αυτή ντύσαμε την κούκλα) αποτελείται από την γυναικεία βράκα,την ποδιά, τη σόρτζα,το μεσοφόρι,το μεϊντάνι.Πάνω στο γιλέκο υπάρχουν σχέδια που συμβολίζουν το καντήλι και την φλόγα.



Στα Σφακιά χρησιμοποιούσαν άσπρο μαντήλι στο κεφάλι(έκρυβαν τα μάτια τους) και κόκκινη φούστα.

Η χειροποίητη κιλότα αποτελεί παραδοσιακή Κρητική ενδυμασία η οποία αντικατέστησε την βράκα μετά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο. Η ενδυμασία αυτή φορέθηκε κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης επί Κρητικής Πολιτείας.
Η κιλότα φοριέται με μαύρο πουκάμισο, γιλέκο, πλατιά υφαντή ζώνη, μαύρο μαντίλι στο κεφάλι και στιβάνια.
Ήρθε έπειτα η σειρά να ντύσουμε κάποια παιδιά με διαφορετικές φορεσιές.






Ε,να μη χορέψουμε και λίγο;
Μια πολύ γεμάτη και πλούσια μέρα με χορό,τραγούδι,αναπαραστάσεις,πολλά ερεθίσματα γλωσσικά,μαθηματικά(έννοιες,μοτίβα,αντιστοιχίσεις)!!




1 σχόλιο:

Τα δευτεράκια blogαρουν... είπε...

Α...μας αρέσει η Κρήτη!!!!!Στο τέλος της χρονιάς τα πρωτάκια μας θα χορέψουν σούστα(και ο θεός βοηθός).Μας δώσατε ιδέα!!!!