Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

"Η Καθαρή Δευτέρα και το έθιμο του χαρταετού"


Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί "καθαρίζονταν" πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. 
Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα),ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Από παλιά η Καθαρή Δευτέρα, πέρασε στην συνείδηση του λαού, σαν μέρα καθαρμού. Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας και συγκεκριμένα του υπαίθριου εορτασμού της - τα λεγόμενα κούλουμα. Κούλουμα ονομάζεται η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή και το πέταγμα του αετού. Οι χριστιανοί, παρέες παρέες βγαίνουν στην εξοχή, παίρνοντας μαζί τους νηστίσιμα φαγητά, και το ρίχνουν στην διασκέδαση και τον χορό. Τα κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Παντού όμως επικρατεί κέφι, χορός και τραγούδι.
 Η συνήθεια του πετάγματος χαρταετού προέρχεται πιθανότατα από την Κίνα. Ο χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή σκοπός της οποίας είναι να πετά με τη βοήθεια του αέρα. Ο χαρταετός κρατιέται από αυτόν που τον πετά μέσω της καλούμπας, ενός λεπτού σχοινιού. Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευάζεται είτε από ελαφρύ ξύλο είτε από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από πλαστικό φύλλο ή χαρτί. Παλιότερα φτιαχνόταν από καλάμια και αντί για κόλλα χρησιμοποιούσαν την αλευρόκολλα!
Φέτος είπαμε να κατασκευάσουμε και εμείς έναν χαρταετό με καλάμια...όπως παλιά....τα υλικά θα ήταν: καλάμια,χαρτί,χοντή κλωστή,αλευρόκολλα και εφημερίδες!Αφού  μετρήσαμε τα καλάμια,κάναμε υποθέσεις πως έπρεπε να τα τοποθετήσουμε ...όλα είπαν σταυρό!Το σχήμα που γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τους χαρταετούς ήταν ο ρόμβος!
Όμως έπρεπε να προσθέσουμε άλλο ένα κομμάτι και να το δέσουμε με χοντρή κλωστή.Το σχήμα που σχηματίστηκε τελικά ήταν ένα πολύγωνο και μας δόθηκε η ευκαιρία να μετρήσουμε πλευρές και γωνίες!











Μοιάζει με "ρόδα", με "ακτίνα",με "αστέρι",με "έλικα"...!!
Καλό πέταγμα.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: