Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Ο Χαρταετός της αγάπης






Οι χαρταετοί πλανιόνται στους ουρανούς εδώ και χιλιετίες, από το 1.000π.Χ.. Το ταξίδι ξεκίνησε από τις χώρες της Ανατολής, όπως η Κίνα, αλλά δεν άργησε να φτάσει και στη χώρα μας και να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα. Εδώ, βλέπετε, δεν φτιάχναμε τους χαρταετούς από μπαμπού και μετάξι αλλά από ελαφρύ ξύλο χαρτί.

Το πέταγμα του χαρταετού ψηλά στον καταγάλανο ουρανό, εκεί που κάνει τις φιγούρες του με τη βοήθεια του ανέμου, έχει τον δικό του συμβολισμό, που δεν είναι άλλος από την κάθαρση και την ανάταση της ψυχής μετά το ξεφάντωμα της αποκριάς. Μετά το πέταγμα του χαρταετού, η ψυχή μας είναι καθαρή και έτοιμη να ξεκινήσει τη νηστεία της Σαρακοστής, αρχής γενομένης φυσικά από την Καθαρά Δευτέρα.

Δεν είναι λίγες οι οικογένειες που θα ξεχυθούν στην εξοχή για να απολαύσουν τόσο το πέταγμα του χαρταετού όσο και τα σαρακοστιανά εδέσματα. Αν θέλετε να κάνετε αυτή την εμπειρία να χαραχτεί στη μνήμη σας ακόμα πιο έντονα, δεν έχετε παρά να φτιάξετε το χαρταετό μόνοι σας.

Έτσι και οι  παππούδες του σχολείου μας ο κύριος Κουντούρης Εμμανουήλ και Σμαραγδάκης Στέλιος, μας έδειξαν πως μπορούμε να χειροποίητο  χαρταετό με καλάμια, εφημερίδες και αλευρόκολλα.


 




 


Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 κουβάρια σπάγκο, 
5 χάρτινες κόλες διαφόρων χρωμάτων, 
3 καλάμια ή ισάριθμα ελαφριά ξύλινα πηχάκια
 αλεύρι με λίγο νερό.

Οδηγίες

Κόβουμε τα καλάμια σε ίσα μέρη και με ένα μαχαίρι τα διαχωρίζουμε στα δυο.

Ανάλογα το ύψος, που θέλουμε να έχει ο χαρταετός μας, κόβουμε και το μήκος των καλαμιών.

Συνολικά χρειαζόμαστε 3 καλάμια. Με ένα λεπτό καρφί ενώνουμε τα καλάμια με προσοχή, στο κέντρο τους. Κόβουμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι σπάγκο με το οποίο τυλίγουμε τα καλάμια στο κέντρο για να σταθεροποιήσουμε την κατασκευή.

Κολλάμε τις χάρτινες κόλλες στο σχήμα που θέλουμε να έχει ο χαρταετός. Αν θέλουμε αντί για υγρή κόλλα μπορούμε να φτιάξουμε με αλεύρι και λίγο νερό την περίφημη αλευρόκολλα.

Η αλευρόκολλα είναι ιδανική για να κολλήσετε χαρτιά,αντικαθιστώντας έτσι την κόλλα του εμπορίου.




Και έτοιμος ο Χαρταετός μας.....

Τα παιδιά δεν διαφέρουν πολύ από τους χαρταετούς. Είναι φτιαγμένα να πετάνε. Χρειάζονται όμως αέρα, απεριόριστη αγάπη, εμπιστοσύνη και ενθάρρυνση».
 
Καλή Σαρακοστή!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: