Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Κάθε χρόνο η τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης και γιορτάζεται σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων, που έγινε στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.
Το μότο της ημέρας είναι ότι: «Η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό», ενώ το μήνυμα του εορτασμού είναι η ηθική και υλική ωφέλεια για αυτόν που αποταμιεύει.

Τι σημαίνει αποταμίευση: ρωτάνε τα παιδιά; πως, μπορούμε να κάνουμε αποταμίευση; 
Έτσι και εμείς μέσα από το εποπτικό υλικό, μάθαμε την έννοια της αποταμίευσης, μάθαμε από πιο γράμμα ξεκινάει. Επιπρόσθετα μάθαμε και άλλες έννοιες που σχετίζονται με την αποταμίευσης όπως: σεντούκι, πορτοφόλι, χρήματα, θησαυρός, χρηματοκιβώτιο.   
Στη συνέχεια φτιάξαμε και εμείς τους δικούς μας κουμπαράδες με ανακυκλώσιμα υλικά, καθώς επίσης και με υλικά που μας έφεραν οι γονείς από την φύση.
            
                         
Έτοιμoi οι κουμπαράδες μας για να ξεκινήσουμε την ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ!!! 
Στην συνέχεια εμφανίστηκε ο κουμπαράς του σχολείου μας που είναι ένα γουρουνάκι φτιαγμένο να σκορπά αγάπη και να βοηθάει όποιον το έχει ανάγκη. 
Έτσι με αφορμή της ημέρας αποταμίευσης 31 Οκτωβρίου, και στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών μας δράσεων συνεχίζουμε για ακόμα μια χρονιά την έννοια της αλληλοβοήθειας σε συνανθρώπους μας.

Αυτό θα ισχύει για κάθε Παρασκευή, και ήδη από την Παρασκευή 05/11/2021 ξεκίνησαν τα παιδιά να βάζουν χρήματα στον κουμπαρά γουρουνάκι. Πιο συγκεκριμένα μπορούν τα παιδιά να φέρνουν στο σχολείο κάτι από το φιλοδώρημά τους και να το τοποθετούν μόνα τους στον κουμπαρά-γουρουνάκι (δεκάλεπτα, πενηντάλεπτα κ.α). Και όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, θα ανοίξει, ο κουμπαράς και με τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει τα παιδιά, θα αγοράσουμε παιχνίδια για να τα προσφέρουμε σε κάποιο Φιλανθρωπικό Οργανισμό με γνώμονα την αγάπη και την προσφορά.




Τέλος μάθαμε το ποίημα της ΑΠΟΤΑΜΊΕΥΣΗΣ:

Η μαμά μου η καλή
που την αγαπώ πολύ
πήρε έναν κουμπαρά
να μαζεύω τα λεπτά.

Βάζει ο παππούς δραχμούλα
κι η γιαγιά πενηνταράκι
κι ο μπαμπάς και η μανούλα
πότε πότε ταληράκι.

Δεν ξεχνώ πάντα κι εγώ
κάθε μέρα σαν μπορώ
για να βάζω τον παρά
στον καλό μου κουμπαρά.

Προίκα, λέει, η μαμά,
θα ‘ναι τούτα τα λεπτά.
κι όσο πιο πολύ τρανεύω
τόσο πιο πολλά μαζεύω.

και ένα τραγουδάκι.....

            

Δεν υπάρχουν σχόλια: