Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Το Πάσχα μέσα από τους πίνακες του El Greco!

Αφού είδαμε  πίνακες  αρκετών ζωγράφων από την Σταύρωση του Χριστού,προσπαθήσαμε να τους περιγράψουμε και να σχολιάσουμε την τεχνική τους!
Έπειτα προβήκαμε σε αναζήτηση έργων του ίδιου ζωγράφου ...τα περισσότερα παιδιά συγκέντρωσαν πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου...και όταν ρωτήσαμε με ποια κριτήρια τους βρήκαν, μας ανέφεραν ότι τα μάτια είναι θλιμμένα και κοιτάζουν προς τα πάνω ...το σώμα  είναι μεγαλύτερο...και τα δάκτυλα στα χέρια πολύ μακριά!



 Εκτυπώσαμε και άλλους πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και κάναμε πολλές μαθηματικές δραστηριότητες...Αναζητήσαμε στο INTERNET και άλλους διαδικτυακούς τόπους για να μάθουμε για το έργο του Κρητικού  Ζωγράφου ( κλείνει φέτος 400 χρόνια από τον θάνατό του)!
http://www.google.com/culturalinstitute/entity/%2Fm%2F011k6_
Για την ζωή του μάθαμε.....
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541 – 7 Απριλίου 1614), γνωστός επίσης με τo Ισπανικό προσωνύμιο El Greco[i], δηλαδή ο Έλληνας, ήταν Kρητικός ζωγράφοςγλύπτης και αρχιτέκτονας της Ισπανικήςαναγέννησης. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μακριά από την πατρίδα του, δημιουργώντας το κύριο σώμα του έργου του στην Ιταλία και στην Ισπανία. Εκπαιδεύτηκε αρχικά ως αγιογράφος στην Κρήτη, που αποτελούσε τότε τμήμα της ενετικής επικράτειας, και αργότερα ταξίδεψε στη Βενετία. Στην Ιταλία επηρεάστηκε από τους μεγαλύτερους δασκάλους της ιταλικής τέχνης, όπως τον Τιντορέτο και τον Τιτσιάνο, του οποίου υπήρξε μαθητής, υιοθετώντας στοιχεία από τον μανιερισμό. Το 1577 εγκαταστάθηκε στο Τολέδο, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του και ολοκλήρωσε ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του.
El greco.JPG

Με αφορμή την Σταύρωση του Κυρίου και παρακολουθώντας σχετικά βίντεο θελήσαμε να μάθουμε τι συνέβη και πως έφτασε ο Χριστός στον Σταυρό!

Ζωγραφίσαμε τους δικούς μας πίνακες που παρίσταναν  την Σταύρωση του Χριστού αλλά και τα πάθη του ,και στην συνέχεια τα φτιάξαμε βιβλιαράκι...
Μάθαμε για την Ανάσταση του Λαζάρου  και φτιάξαμε τα λαζαράκια μας με αλατοζύμαρο...στην συνέχεια αφού μάθαμε τα κάλαντα τα είπαμε δίπλα στο 2ο Νηπ/γείο!


Βάψαμε τα αυγουλάκια μας και τα στολίσαμε σε ένα καλαθάκι από γάζα που κατασκευάσαμε...


και η καρτούλα μας με πατατοσφραγίδα.....


                                              ένα αυγό προσφέρεται και για μοτίβα....

                                                                   και για μαθηματικά......





ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: