Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Κοπή Βασιλόπιτας-το ελληνικό έθιμο και η ιστορία της

Το έθιμο της Βασιλόπιτας



Η θρησκευτική παράδοση συνδέει την βασιλόπιτα  με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου. Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία που επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει.


Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως “λύτρα” στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή.


Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού.
Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά από της αποφυγής της καταστροφής της πόλης και συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου).

Σήμερα λοιπόν και εμείς ψήσαμε την δική μας βασιλόπιτα.. γράψαμε πρώτα τα υλικά στον πίνακα και στην συνέχεια την ποσότητα...όμως επειδή έπρεπε να φτιάξουμε δύο βασιλόπιτες διπλασιάσαμε και   τα υλικά ...έτσι αρχίσαμε τους υπολογισμούς ...αν η μια θέλει δύο  ποτήρια ζάχαρη οι δύο πόσο θέλουν;αν προσθέσουμε στην μία τέσσερα ποτήρια αλεύρι οι δύο πόσο θέλουν;
Αφού παίξαμε λίγο με γλωσσικές και μαθηματικές έννοιες την βάλαμε στον φούρνο για ψήσιμο(κρύβοντας και ένα φλουρί).
Έπειτα την στολίσαμε...με  άχνη ζάχαρη και smarties...

 γράψαμε έπειτα την συνταγή και ζωγραφίσαμε την βασιλόπιτα....
                                              η βασιλόπιτα του 1ου τμήματος
                                                    και του 2ου τμήματος...

     Η ανακάλυψη του φλουριού από τη Στέλλα ,με δωράκι φυσικά από τον Σύλλογο Γονέων!!
Ευχόμαστε στη Στέλλα,στα παιδάκια μας και σε όλο τον κόσμο να έχουν υγεία,ευτυχία και καλή τύχη στη ζωή τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: