Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

"Οι αρκουδιάρηδες της Γέργερης" στο σχολείο μας

Σήμερα είχαμε μια επίσκεψη-έκπληξη στο σχολείο μας διαφορετική απ΄τις άλλες...Ξαφνικά εκεί που παίζαμε έξω στο διάλειμμα ακούσαμε κουδούνια προβάτων...πολλά πολλά κουδούνια...και από μακριά ντυμένες κάποιες φιγούρες με προβιές...σαν να πλησίαζαν πρόβατα...μας ήρθε και η μυρωδιά...όμως ήταν άνθρωποι βαμμένοι με μαύρη μπογιά...τα πρόσωπά τους δεν φαινότανε!!
Δεν καταλαβαίναμε τι γινόταν στο σχολείο μας !!
Έκπληξη...φόβος....γέλιο...απορία.....πολλά συναισθήματα ανάμεικτα! 
Τελικά μάθαμε ότι ο κ.Γιώργος, μέλος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων των Νηπ/γείων μας, έχοντας καταγωγή από την Γέργερη σκέφτηκε να μας φέρει το έθιμο των αρκουδιάρηδων στο σχολείο μας να το γνωρίσουμε!
Είναι ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό έθιμο που διασώζεται στη Γέργερη.
"Οι αρκουδιάρηδες βγαίνουν στους δρόμους από τις παραμονές της αποκριάς αλλά και την Καθαρά Δευτέρα, δημιουργώντας πανδαιμόνιο με τους ήχους των κουδουνιών και χορεύοντας το δικό τους ξέφρενο αποκριάτικο χορό. Κάτοικοι του χωριού, κυρίως κτηνοτρόφοι, είναι ντυμένοι με προβιές, φορούν κουδούνια και με μουτζουρωμένα πρόσωπα και χέρια, βγαίνουν στους δρόμους σε ένα «αρκουδίστικο χορό». Είναι δεμένοι μεταξύ τους με σχοινιά, ο ένας ακολουθεί τον άλλο, τρέχουν, χορεύουν, σατιρίζουν, χειρονομούν, δημιουργώντας με τους ήχους και τις κραυγές τους ατμόσφαιρα έκστασης και μέθης. Πάντα οδηγεί κάποιος...το κοπάδι και το κατευθύνει"!
Και εμείς με την σειρά μας τους τραβήξαμε με τα σχοινιά αλλά και συμμετείχαμε στον χορό τους προσπαθώντας να τους μιμηθούμε!
Φυσικά δεν γλυτώσαμε από τα μουτζουρώματα!! 
Ευχαριστούμε πολύ τον Σύλλογο  Γονέων & Κηδεμόνων των Νηπ/γείων Αγ.Μαρίνας......και του χρόνου!!






Δεν υπάρχουν σχόλια: