Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Ο ταχυδρόμος του χθες και του σήμερα!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου γιορτάζεται από όλα τα ταχυδρομεία του κόσμου σε ανάμνηση της ίδρυσης, στις 9 Οκτωβρίου 1874, της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης. 
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποτελούν ιδρυτικό μέλος του τεράστιου αυτού παγκόσμιου δικτύου και συνιστούν την μακροβιότερη ελληνική εταιρεία που εξακολουθεί να δραστηριοποιείται αδιάκοπα από την ίδρυσή της, το 1828.
Συζητήσαμε μαζί με τα παιδιά τον ρόλο του ταχυδρόμου και  περιέγραψαν τι νομίζουν ότι κάνει....μεταφέρει γράμματα είπαν....και δέματα...στην ερώτηση με τι άλλους τρόπους επικοινωνούμε σήμερα κάποια είπαν με το skype!!(γιατί είχαν συγγενείς στο εξωτερικό ή γιαγιά σε χωριό και ανέφεραν και το viber(έμεινα άφωνη!!)
Μάθαμε για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο(email...και πόσο γρήγορη είναι αυτή η επικοινωνία...).
Αποφασίσαμε τις επόμενες μέρες να ζωγραφίσουμε κάτι και να στείλουμε αυτή την ζωγραφιά με το  κλασικό τρόπο (ταχυδρομείο) σε ένα Νηπ/γείο.....αλλά και με τον σύγχρονο(email)!!
Αναρωτηθήκαμε πως τα παλιά τα χρόνια μετέφεραν τα νέα και ανέφεραν τα γαϊδουράκια και τα άλογα....
Μάθαμε από το internet ότι τα παλιά καλά χρόνια, τότε πού η επικοινωνία μεταξύ πόλεων και χωριών ήτανε πολύ δύσκολη και τον χειμώνα με τις κακοκαιρίες σχεδόν αδύνατη, σπουδαίο ρόλο έπαιξαν οι αγροτικοί ταχυδρόμοι…
 « Αγγελιαφόρος, κομιστής μηνυμάτων, φτερωτός Ερμής, Ταχυδρομικός διανομέας, ή απλά Ταχυδρόμος, ορίζεται ο υπάλληλος που αγαπήθηκε, παλιότερα, καθολικά σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Γνώριμη φιγούρα, ξεμύτιζε από το βάθος της στράτας και έφερνε την χαρά και την ελπίδα με τα νέα που κουβαλούσε.
Εχέμυθος και συνεπής με το λειτούργημά του, έρχονταν σε άμεση επαφή και δένονταν συναισθηματικά με την κάθε οικογένεια, τόσο στις χαρές, όσο και στις λύπες της ζωής.
Αντίκριζε μάτια βουρκωμένα, έρχονταν καθημερινά σε επαφή με την λαχτάρα και τον πόθο του νόστου.
Έκανε τον παρηγορητή λέγοντας δυο λόγια ελπίδας για να απαλύνει τον πόνο.
Αντιμέτωπος με ταλαιπωρίες και κινδύνους, πότε διάβαινε λασπωμένους και κακοτράχαλους δρόμους, πότε μέσα στα κρύα, πότε στις ανυπόφορες ζέστες προσηλωμένος στο καθήκον να μεταφέρει το άγγελμα.
Η στολή του είχε χρώμα ανοιχτό γκρι και στη κεφαλή φορούσε πηλίκιο.
Φορτωμένος με την ταχυδρομική του τσάντα, που κρεμούσε μπροστά στο στήθος ή στην πλάτη, του κατέφθανε στο χωριό πότε με άλογο, πότε με ποδήλατο, πότε με μηχανάκι, πότε με αυτοκίνητο μα ποτέ χωρίς χαμπέρια…»( http://www.dak-elta.gr )
Όπως και σήμερα άλλωστε, αλλά πιο εκσυχρονισμένοι τώρα, πάνω σε μηχανάκια, μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα ! 
Από φωτογραφίες καταλάβαμε πως γίνεται  η συλλογή και η μεταφορά τους σε χωριά ,πόλεις και χώρες....
 



 Γνωρίσαμε την τσάντα του ταχυδρόμου ......





Είπαμε τις λέξεις τις σχετικές με το ταχυδρομείο......"δέμα", "κουτί", "τσάντα","ταχυδρόμος","γράμμα","λεφτά","ταχυδρομείο"......και γνωρίσαμε από κοντά διάφορους φακέλλους....όπου τους ταξινομίσαμε ανάλογα με το μέγεθος!

 Φτιάξαμε τον δικό μας φάκελλο,του βάλαμε ένα γραμματόσημο.....τον αποστολέα(το κάθε παιδί έγραψε το όνομά του) ,τον παραλήπτη(την μαμά και τον μπαμπά) και φυσικά μέσα μια ωραία ζωγραφιά....στην συνέχεια παίξαμε και εμείς τον ταχυδρόμο!!




Και ένα τραγουδάκι σχετικό......
   
                              

Δεν υπάρχουν σχόλια: