Γνωριμία με την πόλη μου...

Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Η Κυρά Σαρακοστή είναι έθιμο παλιό....

Σαρακοστή λέγεται μια μεγάλη περίοδος νηστείας της Εκκλησίας μας. Ξεκινάει μετά την περίοδο της Απόκριας, που είναι μέρες χαράς και διασκέδασης. 
Τη Μεγάλη Σαρακοστή έχουμε νηστεία 49 ημερών για τους χριστιανούς. Οι τρεις πρώτες μέρες είναι από τις πιο αυστηρές σε όλη τη νηστεία και ονομάζονται ‘τριήμερο’.
Παλαιότερα η κυρά – Σαρακοστή ήταν ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο των Χριστιανών.Την παρίσταναν ως μια καλόγρια με επτά πόδια, γιατί είναι και επτά οι εβδομάδες νηστείας μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.
       Έχει τα χέρια σταυρωμένα, γιατί διαρκώς προσεύχεται, δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει, δεν έχει αυτιά για να μην ακούει πολλές κουβέντες ή άσχημα λόγια.Έχει ένα σταυρό γιατί πιστεύει στον Θεό.
Κάθε εβδομάδα έκοβαν ένα πόδι και όταν έκοβαν το τελευταίο ήξεραν ότι έρχεται το Πάσχα.Αυτό το έκρυβαν σε ένα σύκο και το ανακάτευαν με άλλα.Όποιος το έβρισκε ήταν το γούρι του.

Με την ευκαιρία των επτά ποδιών της Κυρά Σαρακοστής κάναμε αρκετές μαθηματικές δραστηριότητες με τον αριθμό -7-(και το σχεδιάσαμε με πολλούς τρόπους)Στην αρχή την σχεδιάσαμε σε χαρτί και την ζωγραφίσαμε γράφοντας σε κάθε ποδαράκι και τον αριθμό του..
Έπειτα την ζυμώσαμε...

ΣΥΝΤΑΓΗ:1 ποτήρι αλάτι,1 ποτήρι νερό,3 ποτήρια αλεύρι.Την ψήνουμε στους 160 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.
                           και μια πιο μεγάλη στολισμένη με όσπρια......

 
                                                                                                    Με κουτάλα και πανιά!!Με τουβλάκια και μανταλάκια!
                                              Και αφήγηση από τα ίδια τα παιδιά!!

    

Δεν υπάρχουν σχόλια: