Γνωριμία με την πόλη μου...

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

"Τσικνοπέμπτη-Αναβίωση κρητικού γάμου"

Στα σοκάκια της Αγ.Μαρίνας αναβιώσαμε την Τσικνοπέπμτη 20 Φεβρουαρίου,με πλήθος κόσμου το έθιμο του κρητικού γάμου όπως τα πολύ παλιά χρόνια…τον γαμπρό και τη νύφη πάνω σε άλογα....με κανίσκια….με στρώσιμο του κρεβατιού της νύφης…με κρητικό γλέντι και χορό…με κρητικό πιλάφι..κεράσματα με ρακί, κρασί και σουμάδα…με καλοψήκια και γαμοκούλουρα..φυσικά δεν έλειπαν  οι μαντινάδες και οι ευχές από τον πατέρα της νύφης!!
Την διοργάνωση είχε αναλάβει ο Σύλλογος Γυναικών Μαλβαζία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ.Μαρίνας και τους Σύλλογους  Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημ.σχολείου και Νηπ/γείων Αγ.Μαρίνας και με  την ευγενική χορηγία του ΔΟΠΠΑΜαλεβιζίου και την υποστήριξη του Δήμου Μαλεβιζίου.
Στόχος μας να γνωρίσουμε και να διατηρήσουμε την παράδοσή μας αλλά και να μεταδώσουμε στους νεότερους τα ήθη και τα έθιμά μας!!
Λίγα λόγια για το έθιμο!
«Ο πατέρας και αρχηγός της οικογένειας είναι ο υπεύθυνος για την έγκριση του γάμου και το μελλόνυμφο ζευγάρι οφείλει, όχι μόνο να ακολουθήσει την συμβουλή του αλλά και να αποδεχτεί την πιθανή αντίθετη γνώμη του. Μετά την επίσημη έγκριση του πατέρα, με την παρουσία παπά, πραγματοποιείται η τελετή την μνηστείας και, αφού συνταχθεί το προικοσύμφωνο, που ορίζει τις οικονομικές λεπτομέρειες του γάμου, ορίζεται η ημερομηνία του μυστηρίου. Ακολουθεί το "κάλεσμα", όπου προσκαλούνται όλοι. Μέχρι την ημέρα του μυστηρίου οι συγγενείς και φίλοι στέλνουν δώρα, τα λεγόμενα "κανίσκια" που είναι ένα καλάθι με λάδι, τυρί, κρασί και πατάτες. Την παραμονή όλοι βοηθούν τους "προικαδόρους" στη μεταφορά των προικιών της νύφης στο σπίτι του γαμπρού. Τα φορτώνουν πάνω σε στολισμένα άλογα που ακολουθούνται από την πομπή συγγενών και φίλων, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί και κρητικές μαντινάδες. Σε όσους συμμετέχουν στη προετοιμασία του γάμου προσφέρονται νόστιμες σπιτικές δίπλες με μέλι και η περίφημη κρητική κουλούρα με τον υπέροχο στολισμό, που φτιάχνεται μόνο σ? αυτές τις περιπτώσεις. Η τελετή ξεκινά με πομπή από το σπίτι του γαμπρού που συνοδεύεται από μαντινάδες και ντουφεκιές και καταλήγει στο σπίτι της νύφης. Εκεί μια μαντινάδα τραγουδισμένη από γλυκιά γυναικεία φωνή πείθει την οικογένεια της νύφης να ανοίξει την πόρτα που μέχρι τότε παραμένει κλειστή. Αφού ανταλλάσονται φιλιά και ευχές, το χτύπημα της καμπάνας ειδοποιεί τους μελλόνυμφους πως πρέπει να κατευθυνθούν προς την εκκλησία. Μετά τη τελετή, το ζευγάρι φτάνει στο σπίτι του γαμπρού, όπου η μητέρα του ταϊζει τη νύφη μελοκάρυδο και χαράζει σταυρό στη πόρτα, ενώ η νύφη χύνει μέλι στην είσοδο και σπάει ένα ρόδι, για να γίνει ο γάμος γλυκός σαν το μέλι και καρπερός σαν το ρόδι. Το γλέντι ξεκινά με τραγούδια που λέει πρώτο το ζευγάρι και συνεχίζεται με χορό και φαγοπότι που φτάνουν μέχρι το πρωί.»
Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν για να στηθεί το σκηνικό ενός κρητικού παραδοσιακού σπιτιού, όλους όσους παρευρέθηκαν και στήριξαν αυτή την εκδήλωση και τους χορηγούς:
Μουσικό Συγκρότημα: Σκουτέλης Γιώργος(λύρα),Σκουτέλης Κώστας (λαούτο),
Αποστολάκης Δημήτρης (Λαούτο-τραγούδι),Αστυρακάκης Γιώργος(κιθάρα)
Κρητικοί χοροί από τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου  Αγ.Μαρίνας
με την χοροδιδάσκαλο Μαρία Δαφνομήλη.
Συγκρότημα παραδοσιακών χορών Βασίλης Πιλάλης
Ζαχ/στείο Αρτοποιείο Κρυοβρυσανάκης Ιωάννης-Στυλιανός(Τσαλικάκι)
Φούρνος Βοριζανάκης (Τσαλικάκι)
Αρτοπωλείο (Ελ.Βενιζέλου και Γ.Γεννηματά 1)Tσαλικάκι
Κατάστημα ξηρών καρπών ΑΦΟΙ Κοντογιάννη-Αμμουδάρα
Οινοποιείο Παρασκευάς Νίκος(Σάρχος Κρουσώνα)
Παραδοσιακές στολές Αργυρώ Τριγώνη Πατακιούτη(επιμορφώτρια κοπτικής&παραδοσιακών στολών)
Μελαμπτιώτη Γάμος Βάπτιση Κόσμημα Ελ.Βενιζέλου Γάζι
Εκπαιδευτήρια Ιππασίας Μακατούνης Γιώργος Άνω Καλέσσα-Ιππικός όμιλος Κρήτης
Πυροτεχνήματα Θαλασσινός
Asterion securita’s Ελευθερίου Βενιζέλου Γάζι
Ρερράκης Γιώργος-Διοργάνωση μπουφέ και κάθε είδους εκδηλώσειςΔεν υπάρχουν σχόλια: