Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Γνωριμία με μνημεία της πόλης μας!( Φρούριο Κούλε και Κνωσσό)

Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το πρόγραμμα etwinning "η πόλη μου"ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε τα σημαντικά μνημεία της .
Οργανώσαμε λοιπόν μια καταπληκτική εκδρομή με μια θαυμάσια ξενάγηση από την κ.Σταυρούλα(προσφέρθηκε αφιλοκερδώς και την ευχαριστούμε πολύ!!)ξεκινώντας από την παραλιακή οδό για να γνωρίσουμε και τα ενετικά τείχη που περιβάλλουν την πόλη μας!
Είδαμε το παγκρήτιο στάδιο...από μακριά την παραλία της αμμουδάρας που βρίσκεται και στον τόπο που ζούμε...το μουσείο Φυσικής Ιστορίας  και το  Ιστορικό μουσείο...την εκκλησία του Αγίου Πέτρου και Παύλου..τα Ενετικά Νεώρια...
το Ιστορικό Μουσείο
 

 η Εκκλησία του Αγίου Πέτρου & Παύλου
 
το μικρό λιμανάκι...εκεί που βρίσκεται ένα επιβλητικό φρούριο,"το ΦΡΟΥΡΙΟ ΚΟΥΛΕ"...και αφού ζητήσαμε άδεια από το Λιμεναρχείο(ευχαριστούμε τον κ.Πέτρο, μπαμπά της Ειρήνης που μεσολάβησε γι' αυτό) πλησιάσαμε πολύ κοντά για να το θαυμάσουμε και να μάθουμε ότι υπήρχε και ένα μικρότερο εκεί!!(αυτό δεν το γνωρίζαμε ούτε εμείς!)το οποίο το  έκτισαν εκεί οι Τούρκοι  απέναντι από τον Κούλε από την πλευρά της στεριάς, τον Μικρό Κούλε. Δυστυχώς το μνημείο αυτό μαζί με τμήματα των ενετικών νεωρίων κατεδαφίστηκε το 1936 για χάρη της ανάπτυξης της πόλης. .






Μάθαμε για το "ΚΟΥΛΕ" ότι .....

 Κατά τη Βενετοκρατία ήταν γνωστό με τα ονόματα Rocca a Mare ή Castello a Mare ή Castello, δηλαδή φρούριο στη θάλασσα. Επικράτησε τελικά να ονομάζεται "Κούλες", όνομα που προέρχεται από την τούρκικη ονομασία Su Kulesi. To κάστρο χτίστηκε για να προστατεύει από επιθέσεις.

Το φρούριο είναι διώροφο με 26 διαμερίσματα. Στο ισόγειο αρχικά υπήρχαν πέντε χώροι για κανόνια. Σύντομα φάνηκε ότι η χρήση κανονιών σε εσωτερικούς χώρους δημιουργούσε προβλήματα γιατί και το οπτικό πεδίο εκ των πραγμάτων μέσα από τα μικρά ανοίγματα στους τοίχους ήταν περιορισμένο, αλλά και ο καπνός που δημιουργούνταν μετά την ρίψη κάθε βλήματος έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική και έτσι εγκαταλείφθηκε η χρήση τους.
Εκτός από τις casamatte, τους διαδρόμους δηλαδή των κανονιών, στο ισόγειο είχαν διαμορφωθεί και επιμέρους χώροι, ένας λειτουργούσε σαν φυλακή και οι υπόλοιποι για αποθήκευση  τροφίμων και πολεμοφοδίων.
Στον επάνω όροφο, που είχε διαμορφωθεί σε ευρύχωρη πλατεία,  ήταν στη Βόρεια πλευρά ο πύργος του φάρου. 
Στο φρούριο λειτουργούσε μύλος και φούρνος, που κάλυπταν τις ανάγκες της φρουράς, καθώς και μια εκκλησία. Υπήρχαν ακόμη χώροι στρατωνισμού της φρουράς και κατοικίες των αξιωματικών και του διοικητή του οχυρού.
Με τα χρόνια ο Κούλες κατέληξε να γίνει το σήμα κατατεθέν του Χάνδακα. Το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, επιβλητικό και ανάγλυφο σε τρεις μαρμάρινες πλάκες εντοιχισμένες στο φρούριο εποπτεύει ακόμη αυτό το σπουδαίο μνημείο.
Συνεχίζοντας την βόλτα μας περάσαμε από το λιμάνι μας που είναι το τέταρτο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας!


από την πλατεία Ελευθερίας...

                                       


από την Χανιόπορτα και τις πύλες...την Καινούρια Πόρτα.....



H βόλτα μας κατέληξε στην Κνωσσό...

Το μινωικό ανάκτορο είναι ο κύριος επισκέψιμος χώρος της Κνωσού, σημαντικής πόλης κατά την αρχαιότητα, με συνεχή ζωή από τα νεολιθικά χρόνια έως τον 5ο αι. Είναι χτισμένο στο λόφο της Κεφάλας, με εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και στο εσωτερικό της Κρήτης. Κατά την παράδοση, υπήρξε η έδρα του σοφού βασιλιά Μίνωα. Συναρπαστικοί μύθοι, του Λαβύρινθου με το Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο, συνδέονται με το ανάκτορο της Κνωσσού.

 Ξεχωρίζει η Αίθουσα του Θρόνου, με τη δεξαμενή καθαρμών και τον αλαβάστρινο θρόνο που πλαισιώνεται από θρανία.


                      Σήμα κατατεθέν ....τα κέρατα ταύρου που δηλώνουν επιβλητικότητα και δύναμη!!




                       η τεράστια αυλή τους.....που ίσως γίνονταν εκεί οι γιορτές τους!


                                                                           το θεατράκι τους.....
                                                             μερικές από τις τοιχογραφίες .....


Είδαμε τις αποθήκες αλλά και πολλά αγγεία...
 Στο σχολείο φτιάξαμε τα δικά μας  με πηλό!




Συνθέσαμε και μερικά δίστιχα για  το ενετικό φρούριο Κούλες
("Φρούριο στη Θάλασσα")



Στο Κρητικό το πέλαγος

με χάρη ατενίζει

το μεγαλείο του Χάνδακα

σε όλους μας θυμίζει!



«Φρούριο στη θάλασσα»
το Κούλε ονομαζόταν
στην είσοδο του λιμανιού
αγέρωχο στεκόταν.

Τα βάσανα ξεκίνησαν
απ΄τα παλιά τα χρόνια
μα πέρασαν και έλιωσαν
σαν στα βουνά τα χιόνια!

Τα βάσανα σχετίζονται                               
με τους κατακτητές μας
και διαδραματίστηκαν
στο φρούριο του χθές μας.

Φρικτό  ήτανε το μακελειό
στους σκοτεινούς τους χώρους
οι Κρητικοί που πέρασαν
με βάσανα και πόνους.

Το ενετικό το φρούριο
έχει πολλή ιστορία
στολίζει το λιμάνι μας
και του προσφέρει αξία!!

Το κατασκευάσαμε με πηλό....




                                                     

                                                      το κατασκευάσαμε με χαρτόνι....




  και μέρος της Κνωσσού.................



Είδαμε και ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο ....
Στα παιδιά άρεσε πολύ ο θρόνος του βασιλιά και της βασίλισσας και όλα θέλησαν να  μιμηθούν τη ζωή τους στο παλάτι!!





Άλλο σημαντικό μνημείο της πόλης μας είναι τα "Λιοντάρια", η πλατεία με την Κρήνη Μοροζίνι



Τα Λιοντάρια στο Ηράκλειο είναι η πλατεία με την Κρήνη Μοροζίνι, το περίτεχνο ενετικό συντριβάνι με τα 4 λιοντάρια, που από το στόμα τους αναβλύζει νερό. 
Η κρήνη με τα λιοντάρια είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία που κληροδότησαν οι Ενετοί στο Ηράκλειο. Οταν κατασκευάστηκε πρόσφερε λύση στο πρόβλημα ύδρευσης της πόλης, και αναφέρεται ότι τροφοδοτούσε τους πολίτες με 1.000 βαρέλια νερό ημερησίως.
Στο κέντρο του συντριβανιού πάνω σε ψηλό οκτάπλευρο βάθρο κάθονται τέσσερα περήφανα λιοντάρια, που από τα στόματά τους τρέχει νερό. Το λιοντάρι δεν συνηθίζεται σε κρήνες, καθώς είναι ζώο που δεν σχετίζεται με το νερό, αλλά στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιήθηκε σαν το σύμβολο της δύναμης των Ενετών.Η δεξαμενή του συντριβανιού βρίσκεται πάνω σε κυκλικό κρηπίδωμα και αποτελείται από οκτώ λοβούς, σχήμα το οποίο διευκόλυνε περισσότερους ανθρώπους να γεμίζουν τα σταμνιά τους ταυτόχρονα. Σε κάθε λοβό μπορούσαν να βουτήξουν τα δοχεία τους περίπου πέντε άνθρωποι.
Οι λοβοί του συντριβανιού εξωτερικά είναι διακοσμημένοι με ανάγλυφα θέματα παρμένα από την ελληνική μυθολογία, κυρίως τρίτωνες, δελφίνια και νύμφες, μυθικά όντα που σχετίζονταν με το υγρό στοιχείο. Στο κέντρο κάθε λοβού τοποθετληθηκαν τα οικόσημα του δόγη, του δούκα, των συμβούλων και του Μοροζίνι.
ένα από τα λιοντάρια με το νερό να τρέχει από το στόμα του τη νύχτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: