Γνωριμία με την πόλη μου...

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

Χαρούπι-"η σοκολάτα της Κρήτης"

Σήμερα γνωρίσαμε και γευτήκαμε τα χαρούπια...που πολλοί ούτε καν δεν τα γνωρίζουν.
Η ευκαιρία μας δόθηκε από το 2ο Νηπ/γείο Αγ.Μαρίνας που είχαν καλέσει μια ομάδα γυναικών από τον Δήμο Ηρακλείου να υλοποιήσουν πρόγραμμα σχετικά με το χαρούπι  και τα παράγωγά του και να δείξουν πως φτιάχνεται η  μερέντα από αυτά!
 Ήρθαμε σε πρώτη επαφή με το δέντρο την χαρουπιά όταν ένας παππούς μας έφερε κλαδιά της και χαρούπια στο σχολείο μας.Εξηγήσαμε στα παιδιά ότι παλιότερα τα παιδάκια τα έτρωγαν αντί για σοκολάτα και τους φάνηκε πολύ παράξενο.. ευκαιρία λοιπόν να τα δοκιμάσουμε!!
Σε μερικά άρεσε..σε άλλα όχι..όμως παρατηρήσαμε ότι μέσα είχε καρπούς και μάθαμε ότι από αυτούς αναπαράγεται το δέντρο ξανά!

Κάναμε και μερικές ασκησούλες στα μαθηματικά...μετρώντας τους σπόρους,αντιστοιχίζοντάς τους με τα χαρούπια και με τα παιδιά,κάναμε  ομαδοποιήσεις(μικρό ,μεγάλο..λεπτό χονδρό).
Γράψαμε την λέξη χαρούπι και μάθαμε για τα παράγωγά της...
Τα υπόλοιπα τα αφήσαμε να μας τα εξηγήσουν....
Μόλις μπήκαμε  στο άλλο Νηπ/γείο  μύριζε ...χαρούπι και σε μια γωνιά είδαμε όλα τα παράγωγά του(χαρουπόμελο,χαρουπάλευρο,μακαρόνια,παξιμάδι..)


Οι κυρίες μας εξήγησαν  αρκετά ...πριν να ξεκινήσουν να κατασκευάζουν την μερέντα..
Μας είπαν ότι το χαρούπι (ή αλλιώς ξυλοκέρατο), είναι ο καρπός της χαρουπιάς   που  είναι ένα αειθαλές δέντρο που ευδοκιμεί και στην χώρα μας.  Το χαρούπι μοιάζει με τους καρπούς της φασολιάς. 
Αυτή η «σοκολάτα» υποτίθεται ότι τάϊσε  τον  Ιωάννη τον  Βαπτιστή κατά την παραμονή του στην έρημο,  τον άσωτο υιό της Παλαιάς Διαθήκης όταν ήταν πεινασμένος και χωρίς χρήματα, αλλά και τα στρατεύματα του Μωάμεθ. Αυτό το φρούτο έσωσε τα παιδιά και βέβαια πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. 
Τα χαρούπια είναι μια απίστευτα πλούσια πηγή τροφής,είναι πλούσια σε ασβέστιο και  είναι γνωστά για τις φαρμακευτικές ιδιότητές του!Μας έδειξαν το χαρουπάλευρο και μας έδωσαν να το δοκιμάσουμε...η γεύση του.. σαν κακάο!

Και ήρθε η ώρα για την μερέντα...η συνταγή:
 • τρεις κ.σ. χαρουπάλευρο
 • λίγο νερό
 • μια κουταλιά ταχίνι
 • 300γρ.μέλι
 • 2-3 κουταλιές χαρουπόμελο 

  Δεν ξετρελάθηκαν με την γεύση της αλλά  τα περισσότερα τουλάχιστον δοκίμασαν ....
   Μας έκαναν ένα πείραμα ... σε μια ζυγαριά έβαλαν τους καρπούς του χαρουπιού και μας έδειξαν ότι αν ήταν ίδιος αριθμός μπορούσε να ισορροπήσει... προσπάθησε να μας εξηγήσει ότι παλιότερα χρησιμοποιούσαν τους καρπούς στην ζυγαριά για να ζυγίζουν το χρυσάφι..επίσης οι καρποί είναι χρήσιμοι γιατί κατασκευάζονται οι ακτινογραφίες,τα φιλμ,οι φακοί επαφής και γενικώς ζελατίνες!!
   Μας έφτιαξαν και μουσικά όργανα...σε ρολό κουζίνας έβαλαν καρπούς και το έκλεισαν...το έκαναν μαράκες..

  Και ένας ανεμόμυλος χειροποίητος από τα παιδιά...δυο χαρούπια το ένα μέσα στο άλλο ....μοιάζει και με το γράμμα Τ...μας είπαν!

  Πολλά καινούρια πράγματα σήμερα....όμως τα ακούσαμε ευχάριστα γιατί ήταν πολύ ενδιαφέροντα!  3 σχόλια:

  Ειρήνη Χ.νηπιαγωγός είπε...

  ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΑΣ...ΜΑΘΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ

  Τάνια Μάνεση είπε...

  Έχετε βραβειάκι προς παραλαβή. Όποτε θέλετε ΕΛΑΤΕ να το παραλάβετε από την ιστοσελίδα. Φιλικά. Τάνια. http://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/

  Το σχολικό παρεάκι είπε...

  Τέλεια!!! Και η συνταγή φαίνεται νοστιμότατη!!!
  Πολύ όμορφο το ιστολόγιο και η δουλειά σας! Καλή και δημιουργική συνέχεια!