Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας σχ.έτος 2024-25

Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας σχολείου 2023-24

Σελίδες

Διαχείριση καιρικών φαινομένων-Σεισμός

Εσωτερικός κανονισμός σχολείου 2022-23

ΙΕΠ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

etwinning

Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ.) -(ΔΕΠΠΣ) Νηπιαγωγείου

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Τα Λαζαράκια από το ΚΗΦΗ του Δήμου μας!

Σήμερα μας επισκέφτηκε το κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων του Δήμου μας(ΚΗΦΗ)για να ζυμώσουμε τα λαζαράκια και να μας μιλήσουν για το έθιμο του Λαζάρου!


Το Σάββατο του Λαζάρου είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεωρείται η «πρώτη γεύση» της Μεγάλης Εβδομάδας. Μέρα νίκης της ζωής επί του θανάτου. 
Πιο διαδεδομένο έθιμο για το Σάββατο του Λαζάρου είναι τα «κάλαντα του Λαζάρου». Τα κάλαντα ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία υπόθεση με τις μικρές «Λαζαρίνες» να τραγουδούν και να αναγγέλουν τη χαρμόσυνη εορτή.Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια και μάζευαν λουλούδια με τα οποία στόλιζαν μικρά καλαθάκια. Φορώντας ειδικές στολές, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας το Λάζαρο και εισέπρατταν μικρό φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.
"Ἦρθε ὁ Λάζαρος, ἦρθαν τὰ Βάγια, ἦρθε τῶν Βαγιῶν ἡ ἑβδομάδα. Ξύπνα Λάζαρε καὶ μὴν κοιμᾶσαι, ἦρθε ἡ μέρα σου καὶ ἡ χαρά σου. Ποῦ ἤσουν Λάζαρε; Ποῦ ἤσουν κρυμμένος; Κάτω στοὺς νεκρούς, σὰν πεθαμένος.Δὲ μοῦ φέρνετε, λίγο νεράκι, πού ῾ν᾿ τὸ στόμα μου πικρὸ φαρμάκι.Δὲ μοῦ φέρνετε λίγο λεμόνι, Πού ῾ν᾿ τὸ στόμα μου, σὰν περιβόλι.Ἦρθε ὁ Λάζαρος, ἦρθαν τὰ Βάγια, ἦρθε ἡ Κυριακὴ ποὺ τρῶν᾿ τὰ ψάρια.Σήκω Λάζαρε καὶ μὴν κοιμᾶσαι, ἦρθε ἡ μάνα σου ἀπὸ τὴν πόλη, σοῦ ῾φέρε χαρτὶ καὶ κομπολόι.Γράψε Θόδωρε καὶ σὺ Δημήτρη, γράψε Λεμονιὰ καὶ Κυπαρίσσι. Τὸ κοφνάκι μου θέλει αὐγά, κι ἡ τσεπούλα μου θέλει λεφτά. Βάγια, Βάγια καὶ Βαγιῶ. τρῶνε ψάρι καὶ κολιό. Καὶ τὴν ἄλλη Κυριακή, τρῶνε τὸ ψητὸ τ᾿ ἀρνί".
                                                       
Τα έθιμα του Λαζάρου ιδίως κατά την Τουρκοκρατία είχαν κοινωνική σκοπιμότητα αφού έτσι οι κοπέλες μπορούσαν να βρεθούν εκτός σπιτιού και να γνωρίσουν αγόρια προκειμένου να ακολουθήσουν αρραβωνιάσματα και γάμοι.
Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί ειδικά κουλούρια, τους «λαζάρηδες», τα «λαζαρούδια» ή και «λαζαράκια» λέγοντας «Λάζαρο δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» αφού σύμφωνα με τις δοξασίες ο Λάζαρος είχε παραγγείλει πως «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…» Στα «λαζαράκια» έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσους «λαζάρηδες» έπλαθαν και στη θέση των ματιών.





Μας είπαν επίσης ότι ζυμώνανε λαμπροκούλουρα(κουτσούνες για τα κορίτσια και φίδια για τα αγόρια) με βαμμένα αυγά!

Μας είπαν επίσης ότι την ημέρα των Βαϊων ,τα βάγια που χρησιμοποιούν για να κάνουν τους σταυρούς τα βάζουνε βαθιά μέσα στο χώμα για μέρες και έπειτα τα τοποθετούν σε νερό για να διατηρούνται δροσερά.

Αφού τις ευχαριστήσαμε για τις σημαντικές πληροφορίες τους,τους δωρίσαμε μια καρτούλα για να μας θυμούνται!






Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Ήρθε ήρθε η Πασχαλιά με τα κόκκινα αυγά!

Αφού εντοπίσαμε στο ημερολόγιο την ημέρα του Πάσχα συζητήσαμε τι γιορτάζουμε εκείνη τη μέρα και αναπολήσαμε τα προηγούμενα χρόνια πως γιορτάσαμε.Αναφέραμε τα ήθη και τα έθιμα των ημερών και ζητήσαμε την βοήθεια των γονιών αλλά και του διαδικτύου.Ήδη είχαμε συζητήσει από την Καθαρά Δευτέρα  για το έθιμο της κυρά Σαρακοστής ,πλάθοντάς την και συγχρόνως μάθαμε και τον αριθμό _7_ !!
"Σαρακοστή λέγεται μια μεγάλη περίοδος νηστείας της Εκκλησίας μας. Ξεκινάει μετά την περίοδο 
της Απόκριας, που είναι μέρες χαράς και διασκέδασης.  
Τη Μεγάλη Σαρακοστή έχουμε νηστεία 49 ημερών για τους χριστιανούς. Οι τρεις πρώτες μέρες είναι από τις πιο αυστηρές σε όλη τη νηστεία και ονομάζονται ‘τριήμερο’.
Παλαιότερα η κυρά Σαρακοστή ήταν ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο των Χριστιανών. Την παρίσταναν ως μια καλόγρια με επτά πόδια, γιατί είναι και επτά οι εβδομάδες νηστείας μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.     Έχει τα χέρια σταυρωμένα, γιατί διαρκώς προσεύχεται, δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει, δεν έχει αυτιά για να μην ακούει πολλές κουβέντες ή άσχημα λόγια. Έχει ένα σταυρό γιατί πιστεύει στον Θεό. 
Κάθε εβδομάδα έκοβαν ένα πόδι και όταν έκοβαν το τελευταίο ήξεραν ότι έρχεται το Πάσχα.Αυτό το έκρυβαν σε ένα σύκο και το ανακάτευαν με άλλα.Όποιος το έβρισκε ήταν το γούρι του."
Διαβάσαμε ιστορίες σχετικές με τα θαύματα του Χριστού και την Σταύρωσή του και απολαύσαμε ταινίες με σχετικό περιεχόμενο.

¡
                     
Κατασκευάσαμε κάρτες πασχαλινές και γράψαμε ευχές ,όπως: "Καλό Πάσχα", "Χριστός Ανέστη" και συζητήσαμε τι σημαίνουν.
Συγκεντρώσαμε διάφορες εικόνες που απεικονίζουν τα θρησκευτικά γεγονότα των ημερών και σχολιάσαμε τι σημαίνει η κάθε μία,πόσοι πρωταγωνιστές και ποιοι είναι σε αυτά τα έργα,σχολιάσαμε τα συναισθήματα τα δικά τους αλλά και τα δικά μας...π.χ όταν βλέπουμε την "Σταύρωση του Κυρίου"πως νιώθουμε;"την Ανάσταση του Λαζάρου";
Ο ζωγράφος που ζωγραφίζει αυτά τα έργα πως νιώθει;
Μάθαμε επίσης για το έθιμο του Λαζάρου και τραγουδήσαμε τα λαζαροκάλαντα αφού πρώτα καλέσαμε στο σχολείο το κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων ΚΗΦΗ να μας ζυμώσουν τα λαζαράκια και να μας μιλήσουν για τα έθιμα του Πάσχα.

"Ἦρθε ὁ Λάζαρος, ἦρθαν τὰ Βάγια,ἦρθε τῶν Βαγιῶν ἡ ἑβδομάδα.
Ξύπνα Λάζαρε καὶ μὴν κοιμᾶσαι,ἦρθε ἡ μέρα σου καὶ ἡ χαρά σου.
Ποῦ ἤσουν Λάζαρε; Ποῦ ἤσουν κρυμμένος;
Κάτω στοὺς νεκρούς, σὰν πεθαμένος.
Δὲ μοῦ φέρνετε, λίγο νεράκι,πού ῾ν᾿ τὸ στόμα μου πικρὸ φαρμάκι.
Δὲ μοῦ φέρνετε λίγο λεμόνι,Πού ῾ν᾿ τὸ στόμα μου, σὰν περιβόλι.
Ἦρθε ὁ Λάζαρος, ἦρθαν τὰ Βάγια, ἦρθε ἡ Κυριακὴ ποὺ τρῶν᾿ τὰ ψάρια.
Σήκω Λάζαρε καὶ μὴν κοιμᾶσαι, ἦρθε ἡ μάνα σου ἀπὸ τὴν πόλη, 
σοῦ ῾φέρε χαρτὶ καὶ κομπολόι.
Γράψε Θόδωρε καὶ σὺ Δημήτρη, γράψε Λεμονιὰ καὶ Κυπαρίσσι.
Τὸ κοφνάκι μου θέλει αὐγά, κι ἡ τσεπούλα μου θέλει λεφτά.
Βάγια, Βάγια καὶ Βαγιῶ. τρῶνε ψάρι καὶ κολιό. 
Καὶ τὴν ἄλλη Κυριακή, τρῶνε τὸ ψητὸ τ᾿ ἀρνί."
Παίξαμε το κυνήγι του κρυμμένου αυγού.Τοποθετήσαμε στον αύλειο χώρο αυγά πλαστικά και χωριστήκαμε σε δυο ομάδες.Αυτή που μάζεψε τα περισσότερα νικούσε.Συζητήσαμε για το βάψιμο των αυγών και ποιο είναι το συνηθισμένο χρώμα βαφής τους(το κόκκινο!) και αποφασίσαμε να βάψουμε και εμείς στο σχολείο μας!Συζητήσαμε όμως πως βάφονταν τα παλιά χρόνια αφού δεν υπήρχαν μπογιές και κάναμε διάφορες υποθέσεις...με λουλούδια....με χαρτιά...Ο πιο παραδοσιακός τρόπος ήταν αυτός με τις κάλτσες και τα σχέδια από τα φυτά.(έβαζαν μέσα στις κάλτσες το αυγό ,το λουλούδι πάνω στο αυγό και έδεναν πολύ σφικτά την κάλτσα,όπου στην συνέχεια τα έβραζαν με δεμένη την κάλτσα.
Συζητήσαμε για την Μεγάλη εβδομάδα και αναλύσαμε τι συνέβαινε την κάθε μέρα και γιατί. Μάθαμε για τα θαύματα του Χριστού και προσπαθήσαμε να τα ζωγραφίσουμε!


Δημιουργήσαμε πολλές κατασκευές πασχαλινές.....


  

 
 



Στολίσαμε πασχαλινά την τάξη μας !!




 Κατασκευάσαμε πολύ όμορφες λαμπάδες από κηρύθρα με την προσφορά του κ.Γρηγόρη!

 και φαναράκια με την τεχνική ντεκουπάζ με την βοήθεια της κ.Μαρίας!




Τρίτη 12 Απριλίου 2016

ΜΙΑ ...ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ!


Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου,2ου,3ου Νηπιαγωγείων Αγ.Μαρίνας, σε συνεργασία και υποστήριξη Εκπαιδευτικών και Γονέων των Νηπ/γείων σας προσκαλεί σε μια αλλιώτικη….θεατρική παράσταση με ηθοποιούς και πρωταγωνιστές όχι παιδιά αλλά «τους ίδιους τους  γονείς».
Το σενάριο και την σκηνοθεσία έχει επιμεληθεί η κ.Φρέσκου Ειρήνη και  τα σκηνικά η κ.Πέρη Καμαρίτη.
Παίζουν οι Ηθοποιοί-Γονείς: Ειρήνη Φρέσκου, Μαρία Μαστρογιαννάκη, Γιώργος Μασέλης, Πέρη Καμαρίτη, Νεκταρία Μιχελάκη, Μάγια Μανιαδή, Λιζ Καμαρίτη.
Η θεατρική παράσταση έχει τίτλο: «Μια μέρα στο Νηπιαγωγείο» και θα παρουσιαστεί την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 και ώρα 12:00μ.μ στον Κινηματογράφο Τεχνόπολις.
Μετά την παράσταση θα προβληθεί κινηματογραφική ταινία.
Γενική είσοδος:2 ευρώ.
Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για τις ανάγκες των Νηπιαγωγείων Αγ.Μαρίνας.
  ΜΗΝ ΤΗ ΧΑΣΕΤΕ!!


Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Γνωριμία με Δομές του Δήμου μας!

Μια διαφορετική επίσκεψη πραγματοποιήσαμε με το σχολείο μας στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου-2 Απριλίου(ημέρα αφιερωμένη στον Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν) στην Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου μας. Μας υποδέχτηκε η βιβλιοθηκονόμος, αρχειονόμος και μουσειοπαιδαγωγός Νίκη Μπελαδάκη, η οποία παρέα με το βιβλίο "Ένας πιγκουίνος... όχι και τόσο τέλειος" της Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη, βοήθησε τα παιδιά αφού τους διάβασε το παραμύθι,να διαπιστώσουν μέσα από την υπέροχη αυτή ιστορία, ότι το να χαίρεται κανείς τη ζωή, είναι πολύ πιο σημαντικό από το να προσπαθεί να είναι τέλειος.Στην συνέχεια μιμηθήκαμε την κίνηση των πιγκουίνων με τον δικό μας τρόπο....και ζωγραφίσαμε σε ομαδούλες ιστορίες δικές μας ή διάφορα τοπία τα οποία μας περιέγραψαν τα παιδιά....
Έπειτα η κ.Μαίρη Σπυριδάκη βιβλιοθικονόμος της βιβλιοθήκης μας ξενάγησε στους χώρους της και μας εξήγησε τους κανόνες για τον τρόπο και τον δανεισμό των βιβλίων.Το κάθε παιδί στην συνέχεια δανείστηκε το δικό του παραμύθι με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσει να επισκέπτεται συχνά την βιβλιοθήκη  με τους γονείς του!!




 Με την σειρά μας χαρίσαμε μια πολύ όμορφη ζωγραφιά από την ζωγράφο και μητέρα μας την κ.Πέρη Καμαρίτη(την ευχαριστούμε πολύ!) με τα αρχικά των ονομάτων των παιδιών, δώρο για το παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης μας!!
Η επόμενη στάση μας ήταν στο Δημαρχείο για να πούμε τα κάλαντα της Άνοιξης στον δήμαρχο και στους Δημ.Συμβούλους κρατώντας ένα ραβδάκι με την χελιδόνα ,και ένα καλαθάκι...όπως τα παλιά χρόνια......
                        Δεν μπορούσε να λείψει από την περιήγησή μας το Αρχαιολογικό Μουσείο του Δήμου μας με αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορες περιοχές !Ευχαριστούμε τον κ.Τζωράκη Γιώργο -Αρχαιολόγο για την όμορφη ξενάγηση που μας πρόσφερε!





Αφού παρατηρήσαμε τα αγγεία και τα πήλινα όταν πήγαμε στο σχολείο μας προσπαθήσαμε να μιμηθούμε την τέχνη των ανθρώπων εκείνης της εποχής και τα σχέδια που αποτύπωναν πάνω στον πηλό!!

  



Και ένα μικρό δωράκι για τα βιβλία μας....ένας σελιδοδείκτης πλούσια στολισμένος!