Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας σχ.έτος 2024-25

Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας σχολείου 2023-24

Σελίδες

Διαχείριση καιρικών φαινομένων-Σεισμός

Εσωτερικός κανονισμός σχολείου 2022-23

ΙΕΠ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

etwinning

Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ.) -(ΔΕΠΠΣ) Νηπιαγωγείου

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

"Ο Μύθος του Μινώταυρου"

Σήμερα μάθαμε τον μύθο του Μινώταυρου προσπαθώντας να συνδέσουμε πληροφορίες που αφορούν την Κνωσσό.
Αφού διαβάσαμε τον μύθο....

Ο ΜΥΘΟΣ

Ο Μίνωας μόλις έγινε βασιλιάς  της Κρήτης, ζήτησε από τους θεούς (ή από τον Ποσειδώνα ειδικά, σαν θεό της θάλασσας που κυριαρχεί στην ζωή των νησιωτών) ένα σημάδι ότι τον εγκρίνουν. Το σημάδι έρχεται από τη θάλασσα με τη μορφή  ενός όμορφου ταύρου. Αυτόν τον ταύρο ζητά ο Ποσειδώνας από τον Μίνωα, να του τον θυσιάσει. Ο Μίνωας παρακούει τον θεό και τον εξαπατά θυσιάζοντας ένα άλλο ζώο στη θέση του.

Ο Ποσειδώνας οργίζεται με την εξαπάτηση και τον τιμωρεί. Με «θεϊκό» τρόπο. Η Πασιφάη, γυναίκα του Μίνωα, θα ερωτευθεί τον ταύρο. Το πάθος της για το υπέροχο ζώο μένει ανικανοποίητο. Ζητάει τη βοήθεια του μηχανικού Δαίδαλου. Εκείνος κατασκευάζει ένα ομοίωμα αγελάδας, –Δαμαλίς–, το οποίο ντύνει με δέρμα φρεσκοσφαγμένης αγελάδας. Μέσα στο ομοίωμα μπαίνει η Πασιφάη. Ο λευκός ταύρος ξεγελιέται και ζευγαρώνει με τη βασίλισσα.
Από την ένωσή τους γεννιέται ο Μινώταυρος. Ένα ον παράξενο, όπως η ένωση που του έδωσε ζωή. Με ανθρώπινο σώμα, κεφάλι και ουρά ταύρου.

     Μετά τον χρησμό του Μαντείου των Δελφών, ο Μίνωας ζητά από τον Δαίδαλο να κατασκευάσει ένα χώρο, όπου θα φυλακισθεί ο Μινώταυρος. Ευρηματικός πάλι ο μηχανικός Δαίδαλος, φτιάχνει το Λαβύρινθο. Οι δίοδοί του είναι ελικοειδείς και η έξοδος από εκεί είναι αδύνατη, για όσους δεν γνωρίζουν. Η νέα κατοικία του Μινώταυρου.

Κερδίζοντας τον πόλεμο ενάντια στους Αθηναίους, ο Μίνωας ορίζει ποινή κάθε χρόνο να στέλνονται στην Κρήτη επτά νέοι Αθηναίοι και επτά νέες Αθηναίες για να κατασπαράζονται από τον Μινώταυρο.
Στην πραγματικότητα αυτός ο φόρος αίματος απηχεί τους επαχθείς οικονομικούς όρους, με τους οποίους συνοδεύτηκε η ήττα των Αθηναίων.
Στην συνέχεια αυτού του μοναδικού μύθου, ο Θησέας, γιος του βασιλιά της Αθήνας Αιγαία, δεν ανέχεται αυτή την θυσία. Αποφασίζει να την τερματίσει πηγαίνοντας στην Κρήτη για να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Ο πατέρας  του Θησέα, ο Αιγαίας του είχε ζητήσει αν θα σκότωνε τον Μινώταυρο να έβαζε στο καράβι  άσπρα πανιά και να κατέβαζε τα μαύρα.
Η Αριάδνη, κόρη του Μίνωα, ερωτεύεται τον Θησέα. Του ζητά να της υποσχεθεί ότι θα την πάρει μαζί του στην Αθήνα και θα την παντρευτεί. Ένα κουβάρι σκοινί –ο Μίτος της Αριάδνης– είναι το δώρο της στον Θησέα. Μπαίνοντας στο Λαβύρινθο το ξετυλίγει για να μπορέσει να βρει την έξοδο, μόλις σκοτώσει το Μινώταυρο. Ο Θησέας υπόσχεται, παίρνει το Μίτο, σκοτώνει μετά από τρομερή μάχη τον Μινώταυρο και ακολουθώντας το σκοινί βγαίνει νικητής.
Όμως από την χαρά του ξεχνάει να ανεβάσει τα άσπρα πανιά και μόλις βλέπει ο πατέρας του από μακριά τα μαύρα πανιά νόμισε ότι ο γιος του σκοτώθηκε, πέφτει στην θάλασσα και  πνίγηκε. Από τότε το πέλαγος ονομάστηκε Αιγαίο Πέλαγος, η θάλασσα της Ελλάδας.
 Κατασκευάσαμε με τουβλάκια τον λαβύρινθο και μιμηθήκαμε τον Θησέα ξετυλίγοντας το κουβάρι!




Στην συνέχεια ζωγράφισαν ότι τα εντυπωσίασε από την ιστορία ....








Και μια μικρή αναπαράσταση!
"Το καράβι με τα μαύρα πανιά!"
 "Τον χαιρετά ο Αιγέας!"
                                                                                    Φτάνει στην  Κρήτη...
Συναντά την Αριάδνη όπου τον ερωτεύεται και τον βοηθά δίνοντάς του ένα κουβάρι να το ξετυλίγει μέσα στον λαβύρινθο!




Ο Μινώταυρος.....



 τον σκοτώνει......


Παίρνει την Αριάδνη μαζί του στον γυρισμό αλλά ξεχνά να αλλάξει τα πανιά όπως του είχε πει 
  ο πατέρας του!

Από μακριά ο Αιγέας  βλέπει τα μαύρα πανιά στο καράβι και πιστεύει ότι σκοτώθηκε ο γιος του....από την στενοχώρια του πέφτει στην θάλασσα και πνίγεται!!



Κατασκευάσαμε και έναν λαβύρινθο με πλαστικοποίηση εξασκώντας λίγο τους αριθμούς!!....

και ο Μινώταυρος με πλαστελίνη!!




2 σχόλια:

  1. Εξαιρετική ιδέα ο λαβύρινθος με τα τουβλάκια. Απλό μα τόσο ευρηματικό. Μπράβο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ είναι τέλειος ο λαβύρινθος από τουβλάκια! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή