Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας σχολείου 2023-24

Σελίδες

Διαχείριση καιρικών φαινομένων-Σεισμός

Εσωτερικός κανονισμός σχολείου 2022-23

ΙΕΠ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

etwinning

Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ.) -(ΔΕΠΠΣ) Νηπιαγωγείου

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Πάσχα σημαίνει αγάπη και συγχώρεση....

Η Κυριακή του Πάσχα είναι μια από τις σπουδαιότερες γιορτές της ορθοδοξίας, με τους χριστιανούς σε ολόκληρη την υφήλιο να γιορτάζουν την Ανάσταση του Ιησού, μετά από μια μεγάλη περίοδο κατανυκτικής νηστείας.
Το Πάσχα γιορτάζουμε την Ανάσταση του Ιησού, τρεις ημέρες μετά την πένθιμη σταύρωσή του, η οποία και τιμάται τη Μεγάλη Παρασκευή.
Μολονότι αρκετοί θεωρούν πως η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά από το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, ωστόσο, με βάση την ορθόδοξη παράδοση, η ενάρξή της πραγματοποιείται ήδη από την Κυριακή των Βαΐων, η οποία συμβολίζει την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, ενώ η πασχαλινή περίοδο διαρκεί για δύο εβδομάδες, με την τελευταία μέρα να είναι η Κυριακή του Θωμά.

Αυτό συμβαίνει επειδή η εκκλησία έχει αποφασίσει από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας να ψάλλεται ο όρθρος της επόμενης ημέρας, έτσι ώστε να καταφέρουν όσο δυνατόν περισσότεροι πιστοί να μετάσχουν στις Ακολουθίες. Επίσημα, λοιπόν, η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά μια μέρα πριν από τη Μεγάλη Δευτέρα, καθότι ο Όρθρος της ψάλλεται το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων- και ομοίως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ημέρες.

Ο σκοπός της εβδομάδας που προηγείται της Λαμπρής καθώς και των τελετών που έχουν καθιερωθεί κατά τη διάρκειά της είναι οι πιστοί να λάβουν μέρος στο Θείο Δράμα, να συμπορευτούν και να συμπάσχουν με τον Ιησού, μετανιώνοντας ειλικρινά για τις αμαρτίες τους, έτσι ώστε να σωθούν, μέσα από το δρόμο που ο ίδιος χάραξε.

Η εβδομάδα αυτή, που καλείται και ως «Εβδομάδα των Παθών», είναι λοιπόν αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού, πριν την Ανάσταση και την Ανάληψή Του και έχει ονομαστεί ως «Μεγάλη», σε ανάμνηση των ιδιαίτερα σημαντικών («Μεγάλων») για την ορθόδοξη πίστη γεγονότων που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκειά.

 Οι μέρες για το Πάσχα πλησίαζαν , έτσι και εμείς προσπαθήσαμε να τηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμα. Αρχικά φτιάξαμε λαμπάδες για το Γηροκομείο της Αρχιεπισκοπής μαζί με τους γονείς στα πλαίσια αλληλεγγύης και αγάπης


 

 


Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Γηροκομείο όπου δωρίσαμε τις λαμπάδες, τις πασχαλινές καρτούλες μας, και τραγουδήσαμε τα κάλαντα του Λαζάρου στους ηλικιωμένους...Έπειτα βγήκαμε στο κήπο του Γηροκομείου, όπου μας περίμεναν εκπλήξεις για παιχνίδι, μας είχαν ετοιμάσει κουτσό και ζωγραφίσαμε κάρτες....Στο τέλος μας έκαναν και εκείνοι δώρα που είχαν φτιάξει λαμπάδες, μπαλόνια και σοκοφρετάκια....

 


 


  

Με τις μανούλες του σχολείου φτιάξαμε τα καθιερωμένα Λαζαράκια μας....



Φτιάξαμε τα φαναράκια μας για να βάλουμε το Άγιο φως της Ανάστασης.......


Φτιάξαμε τα καλαθάκια μας, για να βάλουμε μέσα τα αβγουλάκια μας.....

 

 

Δημιουργήσαμε πασχαλινές καρτούλες για πολλές ευχές.....

 


  



Φτιάξαμε διάφορα Πασχαλινά αντικείμενα με ανακυκλώσιμα υλικά.....

  

                                         

  

  

Τσουγκρίσαμε τα αβγά μας και ευχηθήκαμε Καλό Πάσχα......





















































Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Ζήτω η Ελλάδα



Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.

Με την λέξη Ευαγγελισμός αναφερόμαστε στην χαρμόσυνη είδηση για τον Χριστιανισμό, της επικείμενης γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Μαριά από την ίδια. Επίσης, με τον ίδιο όρο αναφερόμαστε στην εκκλησιαστική θεομητορική εορτή που τελείται την 25η Μαρτίου προς ανάμνηση του γεγονότος αυτού. Ευαγγελισμός σημαίνει αναγγελία χαρμόσυνης είδησης και ετυμολογικά προέρχεται από το ευάγγελος (=ευ+άγγελος < αγγέλω)

 

                                      

Επίσης, στις 25 Μαρτίου 1821 ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στην τουρκική σκλαβιά που κρατούσε την Ελλάδα δέσμια για 400 χρόνια. Ήταν η εποχή εκείνη που ωρίμασαν οι συνθήκες και οι καταστάσεις για το ξεσήκωμα του ελληνισμού. Την έναρξη κήρυξε ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης, «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους».

           

Αρχικά μιλήσαμε για το πόσο σημαντικό ήταν για τους Έλληνες να είναι ελεύθεροι........και ποια συνθήματα φώναζαν... Επίσης ακούσαμε τον πατριωτικό ύμνο της εποχής τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου και φωνάξαμε δυνατά: καλύτερα είναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια, σκλαβιά και φυλακή......

 

Φτιάξαμε τις σημαιούλες μας για να είμαστε έτοιμοι για την παρέλαση μας....


Μιλήσαμε για τους Ήρωες του 1821 και τους ζωγραφίσαμε.......

 

Διαβάσαμε το παραμύθι  "Τα Ελληνάκια"


Άφού είδαμε τις παραδοσιακές φορεσιές τους, φτιάξαμε τα τσαρούχια.....


Μιλήσαμε για την Λαϊκή Τέχνη και με τεχνική φτιάξαμε υφαντό της εποχής....

 
  

Παρακολουθήσαμε κουκλοθέατρο.....


Παρελάσαμε στην αυλή του σχολείου μας....



Είπαμε τα ποιήματα μας.......


Παίξαμε το Κρυφό Σχολειό


Και κάναμε αναπαράσταση τον Ευαγγελισμό....


Τέλος καταθέσαμε το στεφάνι στο Ηρώο για να τιμήσουμε τους Ήρωες.....



Ως πότε παλικάρια, να ζούμεν στα στενά

μονάχοι σαν λιοντάρια, στες ράχες, στα βουνά;

Σπηλιές να κατοικούμεν, να βλέπομεν κλαδιά,

να φεύγομ΄ απ΄ τον κόσμον, για την πικρή σκλαβιά;

Να χάνομεν αδέλφια, πατρίδα και γονείς,

τους φίλους, τα παιδιά μας κι όλους τους συγγενείς;


Κάλλιο ΄ναι μίας ώρας ελεύθερη ζωή,

παρά σαράντα χρόνοι σκλαβιά και φυλακή !


Τι σ’ ωφελεί αν ζήσεις και είσαι στη σκλαβιά;

Στοχάσου πως σε ψένουν κάθ΄ ώραν στη φωτιά.

ΘΟΥΡΙΟΣ


(ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ)