Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας σχ.έτος 2024-25

Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας σχολείου 2023-24

Σελίδες

Διαχείριση καιρικών φαινομένων-Σεισμός

Εσωτερικός κανονισμός σχολείου 2022-23

ΙΕΠ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

etwinning

Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ.) -(ΔΕΠΠΣ) Νηπιαγωγείου

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Χριστουγεννιάτικες Δράσεις

Τελευταία Παρασκευή πριν κλείσουν τα σχολεία και με αφορμή τις Χριστουγεννιάτικες μας δράσεις με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα η μέρα μας ξεκίνησε ψάλλοντας τα παραδοσιακά κάλαντα στo S/M Σκλαβενίτη με την συνοδεία του Γιώργου Στρατάκη και τις παιδικές μας φωνούλες. 


  


Στο τέλος η επιχείρηση Σκλαβενίτης δεν ξέχασε τα ήθη και τα έθιμα και μας ανταπόδωσε, με γλυκό κέρασμα του μικρούς καλαντάδες. 




Στη συνέχεια γυρίσαμε στο σχολείο μας, περιμένοντας τον δήμαρχο Μενέλαο Μποκέα, την Αντιδήμαρχο Παιδείας Χρύσα Λυρώνη Πάγκαλου και τον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Μενέλαο Σκουλούδη οι οποίοι δέχτηκαν με ευχαρίστηση την πρόσκληση μας, κρατώντας το καθιερωμένο γούρι για την Καλή Χρονιά και μικρές εκπλήξεις για τα νηπιάκια του Μαλεβιζίου. Η μέρα τελείωσε με ένα γλυκό  κέρασμα από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
  




Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις μας με τον Αη Βασίλη να έρχεται να μοιράζει δώρα μέσω του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων στο σχολείο μας και τα ξωτικά του να βάφουν τα παιδάκια μας(face painting).







Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Γάζι 17 / 12 / 2021

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Αρ. πρωτ.: 303

ΔΗΜΟΣ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

ΘΕΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥ



O Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Μαλεβιζίου, έχοντας υπόψη:

1. Τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 45 του Ν. 2696/1999 (Φ.Ε.Κ 57 Α’/23.3.1999).

2. Την παρ. 45 άρθρ.14 Ν.2817/2000 (Φ.Ε.Κ 78 Α’/14.3.2000).

3. Την με αρ. πρωτ. 2515/5/13-στ'/15.9.1997 Κ.Υ.Α (Φ.Ε.Κ 839 Β’/19.9.97) (η παρ. 2 αντικαταστάθηκε με την Α.Π 2515/5/13ο/16.10.1997 (Φ.Ε.Κ 967 Β’/29.10.1997).

4. Την με αρ. 32633/29.9.2000/Υ.Α.

5. Την με αρ. πρωτ. Φ.11.1/564/Γ1/598/25.6.1999 εγκύκλιο του ΥΠ.Ε.Π.Θ, σύμφωνα με την οποία: Η επιλογή του Σχολικού τροχονόμου θα γίνει σε επίπεδο σχολικής μονάδας από επιτροπή, η οποία αποτελείται από: 1. Το Διευθυντή της σχολικής μονάδας, ως Πρόεδρο 2. Τoν Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, 3. Τον Πρόεδρο του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

6. Την 89/2021 απόφαση της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Μαλεβιζίου



Προκηρύσσει

Την πλήρωση μίας (1) θέσης Εθελοντή Σχολικού τροχονόμου, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας του Δήμου Μαλεβιζίου,

σύμφωνα με τα παρακάτω:

1. Η πρόσληψη θα γίνει για το διδακτικό έτος 2021-2022, και εφεξής

2. Στη θέση αυτή μπορεί να απασχοληθεί κάθε ενήλικο άτομο, άνω των 18 ετών, ανεξάρτητα από το αν εργάζεται ή όχι. Αρκεί να μπορεί να ανταποκριθεί στο ωράριο και τις υποχρεώσεις του.

3. Οι ώρες απασχόλησης είναι:

· Από τις 7.45 μέχρι τις 8.20 το πρωί και από τις 13:00 μέχρι τις 14:00

Οι ώρες αυτές, που αφορούν την προσέλευση και την αποχώρηση των μαθητών προς και από το σχολείο, μπορεί να αλλάξουν, σε συνεννόηση με τον Δ/ντή του σχολείου, αν για οποιοδήποτε λόγο τροποποιηθούν οι ώρες λειτουργίας του σχολείου (τμηματική αποχώρηση των μαθητών με λεωφορεία)_.

4. Στον εθελοντή Σχολικό τροχονόμο θα καταβάλλεται από τη Σχολική επιτροπή μηνιαία αποζημίωση ύψους

176,00 ευρώ μηνιαίως, εκτός των μηνών Σεπτεμβρίου, που η κατ’ αναλογία αποζημίωση ανέρχεται στο ποσό των 120,00, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου που η κατ’ αναλογία αποζημίωση ανέρχεται στο ποσό των 132,00 € και Απριλίου και Ιουνίου που η κατ’ αναλογία αποζημίωση ανέρχεται στο ποσό των 88,00 ευρώ .

5. Η αποζημίωση δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση, πλην του χαρτοσήμου αποδείξεως (1%) & του ΟΓΑ (20% επί του χαρτοσήμου).

6. Ο εθελοντής Σχολικός τροχονόμος δεν ασφαλίζεται σε κανένα ασφαλιστικό φορέα.

7. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ο Σχολικός τροχονόμος χρησιμοποιεί φορητή πινακίδα "SΤΟΡ" και φορά γιλέκο, χρώματος ανοικτού κίτρινου. Στην εμπρόσθια και οπίσθια όψη του αναγράφεται, σε δύο παράλληλες γραμμές, με κεφαλαία γράμματα, ανεξίτηλου μαύρου χρώματος η φράση "ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ". Το γιλέκο και οι πινακίδες χορηγούνται από το σχολείο.

8. Το άτομο που θα επιλεγεί, θα ασκήσει τα καθήκοντά του, αφού εκπαιδευτεί κατάλληλα. Ο χρόνος εκπαίδευσης θεωρείται χρόνος εργασίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους από την Δευτέρα 20/12/2021 έως την Παρασκευή 24/12/2021 και τις ώρες: 09:00 π.μ. - 12:00μ.μ. στο γραφείο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου στην διεύθυνση Πλατεία Κατσαμάνη, η οποία θα συνοδεύεται από τα κάτωθι δικαιολογητικά:

1. Εντοπιότητα

2. Γονέας παιδιού, το οποίο φοιτεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας (προσκομίζεται βεβαίωση που εκδίδεται από την σχολική μονάδα)

3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

4. Εκκαθαριστικό εφορίας οικονομικού έτους 2020

5. Δίπλωμα οδήγησης

6. Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας

7. Κάρτα ανεργίας

8. Υπεύθυνη δήλωση με την οποία να δηλώνεται η ικανότητα των ιδίων για την άσκηση των καθηκόντων.

Ο έλεγχος των αιτήσεων και η επιλογή θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο της Σχολικής Επιτροπής την Δευτέρα 27/12/2021 και ώρα 13:30 μ.μ. από την αρμόδια Επιτροπή .

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Γραφείο της Σχολικής Επιτροπής, στο τηλέφωνο: 2813- 400665.

Ο πρόεδρος

Σκουλούδης Μενέλαος

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Προσφορά Αγάπης

                                        

Αυτές οι μέρες είναι μέρες χαράς, ελπίδας, αισιοδοξίας και αγάπης. Όμως όχι για όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και μικρά παιδιά που δεν έχουν στέγη, δεν έχουν τροφή, δεν έχουν τον απαραίτητο ρουχισμό για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Γι’ αυτό ξεκινήσαμε και τον κουμπαρά μας με αφορμή την ημέρα της αποταμίευσης, όπου θα τον ανοίξουμε την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021,και τα χρήματα θα τα καταθέσουμε σε τραπεζικό λογαριασμό για τις ανάγκες μικρών παιδιών που υπάρχουν στις δομές του οργανισμού «Χαμόγελο του παιδιού».

Μπορούμε επίσης να συνδράμουμε στην προσπάθεια του Δήμου Μαλεβιζίου στηρίζοντας συνανθρώπους μας που χρήζουν βοήθειας, με την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για την κάλυψη αναγκών του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου μας. Τα τρόφιμα όποιος επιθυμεί,θα τα φέρνει στο σχολείο μας μέχρι την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021.

Ενδεικτικά τα είδη που μπορούν να συλλεχθούν είναι τα κάτωθι:

ΕΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ

ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

· ΖΑΧΑΡΗ

· ΑΛΕΥΡΙ

· ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ

· ΟΣΠΡΙΑ ( ΦΑΚΕΣ- ΦΑΣΟΛΙΑ- ΡΕΒΥΘΙΑ)

· ΖΥΜΑΡΙΚΑ

· ΡΥΖΙ

· ΛΙΤΡΑ ΛΑΔΙ

· ΚΑΦΕ

· ΜΠΙΣΚΟΤΑ

· ΜΕΛΙ Ή ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

· ΑΛΑΤΙ

· ΤΟΜΑΤΟΠΕΛΤΕ Η΄ ΧΥΜΟ ΤΟΜΑΤΑΣ

· ΓΑΛΑ ΕΒΑΠΟΡΕ

· ΓΑΛΑ ΕΒΑΠΟΡΕ ΠΑΙΔΙΚΟ

· ΚΡΕΜΕΣ ΒΡΕΦΙΚΕΣ

ΧΑΡΤΙΚΑ/ ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

· ΧΑΡΤΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

· ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ

· ΣΑΜΠΟΥΑΝ

· ΑΦΡΟΛΟΥΤΡΑ

· ΧΛΩΡΙΝΗ

· ΣΕΡΒΙΕΤΕΣ

· ΒΡΕΦΙΚΕΣ

· ΠΑΝΕΣ



Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την συνεργασία σαι και την ανταπόκρισή σας και σας ευχόμαστε Καλές Γιορτές με υγεία!!

Η Δ/νση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Oμιλία διαδικτυακή σε συνεργασία με τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με θέμα: «Ψυχική ανθεκτικότητα: Φροντίζοντας τους Γονείς»







  Το 1o Νηπ/γείο Αγίας Μαρίνας διοργανώνει ομιλία διαδικτυακή σε συνεργασία με τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με θέμα: «Ψυχική ανθεκτικότητα: Φροντίζοντας τους Γονείς»
 Όλοι γνωρίζουμε ότι ο νέος κορωνοϊός μας έχει φέρει αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα και βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες, οι οποίες έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές και ενδέχεται να επιβαρύνουν την ψυχολογική μας κατάσταση. Οι άνθρωποι προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις, εν μέρει χάρη στην ανθεκτικότητα και ζητούμενο πλέον είναι καλλιεργήσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα ενδυναμώνοντας τον εαυτό μας.

 Μέσω της συγκεκριμένης ομιλίας ψυχολόγοι του οργανισμού απευθύνονται σε γονείς δίνοντάς τους βασικές συμβουλές προκειμένου να φροντίσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες και να μπορέσουν να φροντίσουν τις ανάγκες των παιδιών τους.

Μετά την ενημέρωση θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ημερομηνία και ώρα: Παρασκευή 10/12/2021 στις 17.00μ.μ.

Εισηγήτρια:Παπαδάτου Φωτεινή, Ψυχολόγος στον Οργανισμό


Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝΤΡΟΥ


     Φέτος ο στολισμός του σχολείου μας ήταν διαφορετικός, με περισσότερα χαμόγελα, τραγούδια, αισιοδοξία και πολύ αγάπη. Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών μας δράσεων, μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό. Η πρώτη μας επαφή με παιδιά και τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού έγινε στο σχολείο μας, με τα απαραίτητα μέτρα και αποστάσεις στολίζοντας το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

                                    

Υποδεχτήκαμε με μουσική τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς

                

 και ξεκίνησε ο στολισμός του σχολείου


           



Στο τέλος τραγουδήσαμε τα κάλαντα όλοι μαζί και δώσαμε στους φίλους μας, τα δωράκια που τους φτιάξαμε με αγάπη.






                 

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ


    Οι πρώτες βοήθειες αποτελούν γνώσεις απαραίτητες για κάθε άνθρωπο, ιδιαίτερα για γονείς, εκπαιδευτικούς ακόμα και για τα μικρά παιδία. Έτσι, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών μας δράσεων, επισκέφτηκαν το σχολείο διασώστες-νοσηλευτές, οι οποίοι μας μίλησαν για τις πρώτες βοήθειες, μας έδειξαν τον εξοπλισμό τους και μας εξήγησαν πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πρώτες βοήθειες. Σας ευχαριστούμε πολύ για το υπέροχο μάθημα.





                    

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

17 Νοεμβρίου 1973


    Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών.η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. 
    Επτά ημέρες μετά τα πρώτα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους.
    Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την κήρυξη αποχής από τα μαθήματα.
    Για το σκοπό αυτό άρχισε να λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, αρχικά στο κτίριο του Χημικού και αργότερα στο κτίριο των Μηχανολόγων, με εκφωνητές τη Μαρία Δαμανάκη και τον Δημήτρη Παπαχρήστου. Με συνθήματα: Εδώ Πολυτεχνείο, Εδώ πολυτεχνείο, σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός, των ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων. Επιπλέον, στο Πολυτεχνείο εγκαταστάθηκαν πολύγραφοι, που δούλευαν μέρα - νύχτα, για να πληροφορούν τους φοιτητές και τον υπόλοιπο κόσμο για τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και των φοιτητικών συνελεύσεων.
    Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, όταν διαπίστωσε ότι η αστυνομία αδυνατούσε να εισέλθει στο Πολυτεχνείο, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το στρατό. Κοντά στο σταθμό Λαρίσης συγκεντρώθηκαν τρεις μοίρες ΛΟΚ και μία μοίρα αλεξιπτωτιστών από τη Θεσσαλονίκη. Τρία άρματα μάχης κατέβηκαν από του Γουδή προς το Πολυτεχνείο.
    Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλλει. Έπεσε πάνω στην πύλη και την έριξε, παρασέρνοντας στο διάβα του μία κοπέλα που ήταν σκαρφαλωμένη στον περίβολο κρατώντας την ελληνική σημαία. Οι μοίρες των ΛΟΚ, μαζί με ομάδες -μυστικών και μη- αστυνομικών, εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο και κυνήγησαν τους φοιτητές, οι οποίοι πηδώντας από τα κάγκελα προσπάθησαν να διαφύγουν στους γύρω δρόμους. Τους κυνηγούσαν αστυνομικοί, πεζοναύτες, ΕΣΑτζήδες. Αρκετοί σώθηκαν βρίσκοντας άσυλο στις γύρω πολυκατοικίες, πολλοί συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γενική Ασφάλεια και στην ΕΣΑ.
    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Όμως, μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακρινόμενοι, ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2400 άτομα. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν σε 34 άτομα. Στην ανάκριση που διενεργήθηκε το φθινόπωρο του 1975 εναντίον των πρωταιτίων της καταστολής εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις θανάσιμου τραυματισμού. Ωστόσο, τα θύματα πρέπει να ήταν πολύ περισσότερα, διότι πολλοί βαριά τραυματισμένοι, προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη, αρνήθηκαν να διακομιστούν σε νοσοκομείο.
    Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος κήρυξε στρατιωτικό νόμο, αλλά στις 25 Νοεμβρίου ανατράπηκε με πραξικόπημα. Πρόεδρος ορίστηκε ο αντιστράτηγος Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος. Όμως ο ισχυρός άνδρας του νέου καθεστώτος ήταν ο διοικητής της Στρατιωτικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης, που επέβαλλε ένα καθεστώς σκληρότερο από εκείνο του Παπαδόπουλου.Η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου του 1974, αφού είχε ήδη προηγηθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Οι μέρες αυτές είναι αφιερωμένες στο Πολυτεχνείο, έτσι και εμείς ασχοληθήκαμε με αυτή την θεματική ενότητα. Ως αφόρμηση τα παιδιά είδαν το παρακάτω animation.

             

Αφού μιλήσαμε για το Πολυτεχνείο και λύσαμε τις απορίες μας, φτιάξαμε ομαδικές και ατομικές εργασίες.

          

               


Παίξαμε στην γωνιά του οικοδομικού υλικού και φτιάξαμε το δικό μας Πολυτεχνείο.



Φτιάξαμε γαρύφαλλα στην μνήμη των φοιτητών που έχασαν  την ζωή τους και στολίσαμε την είσοδο του σχολείου μας.
 
                    


         Οι δασκάλες μας, έπαιξαν κουκλοθέατρο την Ntενεκεδούπολη στην αυλή του σχολείου.

                            

Και κλείνοντας αφού κάναμε διαδήλωση στην αυλή του σχολείου και φωνάξαμε:
ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

        

Τραγουδήσαμε.......

        

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Κάθε χρόνο η τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης και γιορτάζεται σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων, που έγινε στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.
Το μότο της ημέρας είναι ότι: «Η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό», ενώ το μήνυμα του εορτασμού είναι η ηθική και υλική ωφέλεια για αυτόν που αποταμιεύει.

Τι σημαίνει αποταμίευση: ρωτάνε τα παιδιά; πως, μπορούμε να κάνουμε αποταμίευση; 
Έτσι και εμείς μέσα από το εποπτικό υλικό, μάθαμε την έννοια της αποταμίευσης, μάθαμε από πιο γράμμα ξεκινάει. Επιπρόσθετα μάθαμε και άλλες έννοιες που σχετίζονται με την αποταμίευσης όπως: σεντούκι, πορτοφόλι, χρήματα, θησαυρός, χρηματοκιβώτιο.   
Στη συνέχεια φτιάξαμε και εμείς τους δικούς μας κουμπαράδες με ανακυκλώσιμα υλικά, καθώς επίσης και με υλικά που μας έφεραν οι γονείς από την φύση.
            
                         
Έτοιμoi οι κουμπαράδες μας για να ξεκινήσουμε την ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ!!! 
Στην συνέχεια εμφανίστηκε ο κουμπαράς του σχολείου μας που είναι ένα γουρουνάκι φτιαγμένο να σκορπά αγάπη και να βοηθάει όποιον το έχει ανάγκη. 
Έτσι με αφορμή της ημέρας αποταμίευσης 31 Οκτωβρίου, και στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών μας δράσεων συνεχίζουμε για ακόμα μια χρονιά την έννοια της αλληλοβοήθειας σε συνανθρώπους μας.

Αυτό θα ισχύει για κάθε Παρασκευή, και ήδη από την Παρασκευή 05/11/2021 ξεκίνησαν τα παιδιά να βάζουν χρήματα στον κουμπαρά γουρουνάκι. Πιο συγκεκριμένα μπορούν τα παιδιά να φέρνουν στο σχολείο κάτι από το φιλοδώρημά τους και να το τοποθετούν μόνα τους στον κουμπαρά-γουρουνάκι (δεκάλεπτα, πενηντάλεπτα κ.α). Και όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, θα ανοίξει, ο κουμπαράς και με τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει τα παιδιά, θα αγοράσουμε παιχνίδια για να τα προσφέρουμε σε κάποιο Φιλανθρωπικό Οργανισμό με γνώμονα την αγάπη και την προσφορά.




Τέλος μάθαμε το ποίημα της ΑΠΟΤΑΜΊΕΥΣΗΣ:

Η μαμά μου η καλή
που την αγαπώ πολύ
πήρε έναν κουμπαρά
να μαζεύω τα λεπτά.

Βάζει ο παππούς δραχμούλα
κι η γιαγιά πενηνταράκι
κι ο μπαμπάς και η μανούλα
πότε πότε ταληράκι.

Δεν ξεχνώ πάντα κι εγώ
κάθε μέρα σαν μπορώ
για να βάζω τον παρά
στον καλό μου κουμπαρά.

Προίκα, λέει, η μαμά,
θα ‘ναι τούτα τα λεπτά.
κι όσο πιο πολύ τρανεύω
τόσο πιο πολλά μαζεύω.

και ένα τραγουδάκι.....

            

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

28η Οκτωβρίου 1940


28η Οκτωβρίου, ημέρα αφιερωμένη στους Έλληνες, που πολέμησαν το 1940. 
Τιμούμε τους Έλληνες που θυσίασαν την ζωή τους, για να είμαστε ελεύθεροι. 
Ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας. 
Η Επέτειος του «ΟΧΙ» μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στον Ιωάννη Μεταξά.

Η επέτειος του «ΌΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός στις 28 Οκτωβρίου 1941.

Τα γεγονότα πολλά και το φωτογραφικό υλικό επίσης. Μέσα από το φωτογραφικό υλικό αξίζει να γίνει η προσέγγιση των γεγονότων, για να μεταδώσουμε στα παιδιά τις αξίες, να τους εξιστορηθούν τα γεγονότα του 1940.
Ένας πόλεμος έχει πάντα μια αφορμή. Ποια είναι αυτή; 
Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ του ανθρώπου. Ποιοι τον προκάλεσαν, ποιοι εναντιώθηκαν, ποια τα αποτελέσματα.




                             Μέσα από τα τραγούδια της εποχής μάθαμε για τον Ντούτσε...

          

          


Μάθαμε ποιήματα για το ΟΧΙ

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Ευλογημένη τρεις φορές του Οκτώβρη αυτή η μέρα,

Που διώξανε τους Ιταλούς απ’ την Ελλάδα πέρα.

Ευλογημένος ο λαός που απάντησε το όχι

ευλογημένος ο στρατός που με τη ξιφολόγχη,

πάνω στην Πίνδο έγραψε «Ζήτω η ελευθερία»

Και μια σελίδα έγραψε Χρυσή στην ιστορία.

Στη συνέχεια φτιάξαμε ομαδική εργασία για το τι είναι ''Ειρήνη'' και έπειτα φτιάξαμε την ατομική μας κατασκευή, γράψαμε με το δαχτυλάκι μας την λέξη ''ΟΧΙ'' και κολλήσαμε τις δάφνες.

     

Διαβάσαμε το Παραμύθι ''O Γίγαντας και ο νάνος'' το οποίο το αναπαραστήσαμε με τα παιδιά.
Παρελάσαμε στην αυλή μας με εμβατήρια κρατώντας το σημαιάκι μας.
Τραγουδήσαμε τον Εθνικό Ύμνο και φωνάξαμε όλοι μαζί ΑΕΡΑ, ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ....