Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Επιστολή προς τους γονείς & κηδεμόνες για το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς



"Αγαπητοί γονείς,
Το Νηπιαγωγείο είναι η πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης, η φοίτησή του είναι πλέον υποχρεωτική και αποτελεί τη βάση της σχολικής πορείας του παιδιού, η οποία θα διαρκέσει πολλά χρόνια ακόμη.  Είναι ένας χώρος ευχάριστος και δημιουργικός  όπου μέσα στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος  πραγματοποιούνται δραστηριότητες με παιγνιώδη τρόπο. Στο καθημερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα δίνονται ευκαιρίες στα παιδιά να αποκτούν εμπειρίες, να αναπτύσσονται, αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους, να κοινωνικοποιούνται, να ικανοποιούν τις επιθυμίες τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενεργητική συμμετοχή των παιδιών στην κατάκτηση της γνώσης. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να ερευνήσουν το περιβάλλον τους και να  εκφραστούν ελεύθερα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να εξετάσουμε το ζήτημα πολύπλευρα και με σεβασμό.
Έχει παρατηρηθεί ότι πολύ σημαντική είναι η συνεργασία σχολείου και οικογένειας, καθώς η συνεργασία αυτή συμβάλει ουσιαστικά στην καλύτερη προσαρμογή των παιδιών στο χώρο του νηπιαγωγείου. Οι γονείς είναι τα πιο σημαντικά πρόσωπα στον κόσμο των παιδιών. Είναι αυτοί που θα ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς για το χαρακτήρα των παιδιών, για τις συνήθειες και τα ενδιαφέροντά τους, για τις μαθησιακές και άλλες εμπειρίες που βιώνουν στο σπίτι και σε άλλους χώρους εκτός σπιτιού και σχολείου. Απαραίτητη  προϋπόθεση για να υπάρξει μια καλή συνεργασία είναι η δημιουργία ενός κλίματος αμοιβαίου  σεβασμού και εμπιστοσύνης.
Στα πλαίσια λοιπόν  της ανάπτυξης μιας δημιουργικής συνεργασίας   σας παρακαλούμε θερμά για να βοηθήσουμε περισσότερο τα παιδιά να προσπαθήσετε και εσείς να παροτρύνετε τα παιδιά να παρατηρούν και να σχολιάζουν τον κόσμο γύρω τους, ενθαρρύνοντάς τα να ρωτούν και να κάνουν υποθέσεις και  να μιλούν για τις εμπειρίες τους  και τα βιώματά τους, να συζητούν και να σέβονται το συνομιλητή τους. Επιτυχία στο επίπεδο του νηπιαγωγείου δεν είναι η γρήγορη κατάκτηση της γνώσης του αλφάβητου, της αρίθμησης και της ανάγνωσης . Το καλύτερο για την παιδική τους ηλικία και για το μέλλον τους είναι να συμμετέχουν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που να σέβεται τον τρόπο που σκέφτονται και που μαθαίνουν, τους προσωπικούς ρυθμούς  και τα ενδιαφέροντά τους. Δεν τα αποθαρρύνουμε αλλά αντίθετα αποδεχόμαστε και επιβραβεύουμε πάντα αυτά που καταφέρνουν και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι τα παιδιά σ’ αυτή την ηλικία μαθαίνουν παίζοντας.
Επιπλέον θα θέλαμε να σας επισημάνουμε, για την καλύτερη εξοικείωση των παιδιών με  συνήθειες που διευκολύνουν την προσαρμογή τους στο σχολικό περιβάλλον, καλό θα είναι να παροτρύνετε τα παιδιά  να παίζουν με άλλα συνομήλικα παιδιά, να ακούν και να παρακολουθούν οδηγίες, να μοιράζονται τα πράγματά τους, να πηγαίνουν στην τουαλέτα μόνα τους και να ακολουθούν κανόνες υγιεινής, να ντύνονται και να ξεντύνονται μόνα τους, να αναγνωρίζουν τα πράγματά τους, να τρώνε μόνα τους.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να προσπαθήσετε να κοιμούνται νωρίς το βράδυ για να ξυπνούν το πρωί ευδιάθετα, να φορούν άνετα και κατάλληλα ρούχα και παπούτσια, να παίρνουν μαζί τους ένα υγιεινό κολατσιό. Τέλος  να ελέγχετε την τσάντα τους καθημερινά για πιθανά σημειώματα.
Το σχολείο έχει ένα πρόγραμμα που τηρείται από όλους. Η Προσέλευση των νηπίων ξεκινά από τις 8:15π.μ. έως τις 8:30π.μ. και η αποχώρηση στις 13:00μ.μ.Η τήρηση του ωραρίου βοηθά στη σωστή λειτουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος. Το νηπιαγωγείο δεν είναι χώρος φύλαξης παιδιών αλλά χώρος όπου πραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Οι πόρτες του σχολείου παραμένουν κλειστές μέχρι το τέλος των μαθημάτων. Αν σας συμβεί κάτι έκτακτο και πρέπει να επισκεφτείτε το σχολείο υπάρχει κουδούνι στην αυλόπορτα. Η ενημέρωση των γονιών  γίνεται  κατόπιν  συνεννόησης με τις νηπιαγωγούς. 
Σας θέλουμε αρωγούς και συμπαραστάτες για να προσπαθήσουμε μαζί να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αλληλοεκτίμησης, συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Θεωρούμε ότι κύριο μέλημα των εκπαιδευτικών αλλά και των γονιών είναι η ευτυχία των παιδιών."
                                                         ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: