Γνωριμία με την πόλη μου...

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ - 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Η 23η Απριλίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων το 1995 στο Παρίσι, ημέρα αφιερωμένη σε τρεις μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» από τη ζωή την ίδια ημέρα (!), στις 23 Απριλίου 1616 : του Miguel de Cervantes, του William Shakespeare και του Inca Garcilaso de la Vega, αλλά και άλλων επιφανών συγγραφέων που «ήρθαν» ή «έφυγαν» την ίδια ημέρα από τη ζωή.
Σκοπός της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου ήταν η ενθάρρυνση όλων, και ιδιαίτερα των νέων, να ανακαλύψουν τη χαρά της ανάγνωσης και να εκτιμήσουν τις αναντικατάστατες συνεισφορές εκείνων που προήγαγαν στην κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο της ανθρωπότητας.
Οι ρίζες του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου βρίσκονται στην Καταλανία της Ισπανίας, όπου στις 23 Απριλίου 1923 - ημέρα του Αγίου Γεωργίου – οι ντόπιοι τίμησαν τη μνήμη του μεγάλου εθνικού Ισπανού λογοτέχνη Miguel de Cervantes. Σύμφωνα μάλιστα με την παράδοση, φέρεται ότι κάθε τέτοια ημέρα μαζί με κάθε βιβλίο που αγοράζεται, προσφέρεται και ένα τριαντάφυλλο.(http://liblivadia.wikidot.com/news:221)
Δεν θα μπορούσαμε και εμείς στο σχολείο μας να μην αναφερθούμε στην σημασία του βιβλίου και στα οφέλη του.Με την ομάδα "κουκλο-βατώ" και με τον δικό της διαδραστικό τρόπο ταξιδέψαμε σε κόσμους μαγικούς και παραμυθένιους...

Διαβάσαμε "το κουβαράκι που ήθελε ν'αγαπάει"της Βάνα Μυρωνάκη και το ζωγραφίσαμε αφού πρώτα κουβεντιάσαμε για τα συναισθήματα που μας προκάλεσε.

Με την ευκαιρία της δανειστικής μας βιβλιοθήκης συζητήσαμε για τους τίτλους των βιβλιών που επιστρέψαμε και για τους συγγραφείς τους και ανακαλύψαμε ότι κάποιοι έχουν γράψει περισσότερα από ένα βιβλία...Μάθαμε το γράμμα Β και φτιάξαμε έναν σελιδοδείκτη για τα βιβλία μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: