Γνωριμία με την πόλη μου...

Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ"


Παρατηρώντας από την αρχή του μήνα το ημερολόγιό μας,αναρωτηθήκαμε γιατί υπάρχει κάποιος που κρατάει  σημαία στον αριθμό  25.
Κάποια παιδιά θυμόταν τι είχε συμβεί στις 28 Οκτωβρίου και είπαν για πόλεμο...κάποια ανέφεραν ότι γιορτάζει η Ελλάδα...έτσι ξεκινήσαμε την ιστορία....
    "Πριν από πολλά χρόνια, οι Έλληνες ήταν σκλαβωμένοι στους Τούρκους.Για 400 χρόνια έκαναν υπομονή μέχρι που δεν άντεξαν άλλο και ξεσηκώθηκαν. Αυτή η Επανάσταση ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου του 1821 και αυτήν γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου.
Γιορτάζουμε λοιπόν την ανεξαρτησία της Ελλάδας και  ουσιαστικά την έναρξη και όχι τη λήξη της επανάστασης.Από την Αγία Λαύρα ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε κρυφά τη σημαία της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821, δίνοντας το έναυσμα για τον απελευθερωτικό αγώνα.

Παρακολουθήσαμε ένα βιντεάκι με το ιστορικό της επανάστασης!
Συζητήσαμε για κρυφό σχολειό,για παιδομάζωμα,για κλέφτες,για τον ρόλο των γυναικών,για τον χορό του Ζαλόγγου,για τις μάχες σε στεριά και θάλασσα…. τα παιδιά παρακολουθούσαν άφωνα! Και φυσικά αποτύπωσαν στις ζωγραφιές τους όσα τα εντυπωσίασαν… 
                 
                 
                 
Παίξαμε το κρυφό σχολειό και μιμηθήκαμε τις συμπεριφορές τους ...(συζητούσαμε σιγά...στα σκοτεινά γράφαμε....).
Πειραματιστήκαμε με την ..πένα(με φτερό και μελάνι προσπαθήσαμε να γράψουμε το αρχικό τους ονοματός μας!


Μιλήσαμε για ήρωες...."είναι αυτοί που σώζουν ζωές...είναι αυτοί που μας προστατεύουν και πιάνουν τους κλέφτες....αυτοί που σβήνουν φωτιές.."
Όμως ήρωες λέγονται και αυτοί που αγωνίζονται καθημερινά για ένα καλύτερο άυριο και 
αυτοί που αγωνίστηκαν και θυσίασαν την ζωή τους για να ζούμε τώρα ελεύθεροι!
Μάθαμε λοιπόν ότι είναι ήρωας αυτός που αγωνίζεται, που δεν φοβάται να δώσει και τη ζωή του για να σώσει τους άλλους…..
Τους ήρωες της Επανάστασης τους γνωρίσαμε μέσα από εικόνες....
Ζωγραφίζοντάς τους ήρωές μας στην συνέχεια....Τα πατριωτάκια μας έτοιμα για κατάθεση στους ήρωές μας!


Στις 25 Μαρτίου, εκτός από την Επανάσταση εναντίων των Τούρκων, γιορτάζεται και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού.
Τους .εξηγήσαμε ότι για τον λόγο αυτό συνδέθηκε και ο εορτασμός της Επανάστασης με την ημέρα αυτή. 
Τι είναι όμως ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου;Ο Άγγελος του Θεού έφερε στη Μαρία το χαρμόσυνο μήνυμα ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, το Χριστό μας.
Ετυμολογικά, η λέξη Ευαγγελισμός προέρχεται από την ομηρική λέξη ευάγγελος, που σημαίνει αγγελιοφόρος καλών ειδήσεων (ευ + άγγελος).Τα χαρμόσυνα νέα μετέφερε στη Θεοτόκο Μαρία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. 
η δική μας ζωγραφιά...Δεν υπάρχουν σχόλια: