Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

H oικογένεια μου και εγώ

Ένα πολύ ευχάριστο και οικείο θέμα των παιδιών είναι ότι έχει σχέση με αγαπημένα τους πρόσωπα...την οικογένειά τους δηλαδή.Την μαμά,τον μπαμπά,τα αδέρφια, τις γιαγιάδες και παππούδες.
Αφού συζητήσαμε πρώτα γενικά  για την οικογένεια ,και πως δημιουργήθηκε, στην συνέχεια περιέγραψε το κάθε παιδί την δική του.Ζητήσαμε από κάθε παιδί να φέρει την δική του οικογένεια σε φωτογραφία και το καθένα την παρουσίασε σε όλη την ομάδα.Μετρήσαμε τα μέλη και τα καταγράψαμε σε πίνακα κάνοντας συγκρίσεις.
                                      
                                             

                                       Μιλήσαμε και για τις οικογένειες των ζώων....  
                                 

Παρατηρώντας και το ταμπλό που φτιάξαμε από περιοδικά με διάφορες φωτογραφίες από οικογένειες, εντοπίσαμε διαφορές που υπάρχουν στα πρόσωπα λόγω του περάσματος χρόνου.Διευρύναμε τις γνώσεις μας κατασκευάζοντας το γενεαλογικό μας δέντρο.  
                              

Διαβάσαμε στα παιδιά ποιήματα που αναφέρονται στα μέλη της οικογένειας(πως περιγράφονται,τα συναισθήματα που μας προκαλούν...) και τα ζωγραφίσαμε!
"Η γελαστή οικογένεια"
Πάνω στ' άσπρο το χαρτί ζωγραφίζω ένα σπιτάκι,καναπέ χαλί και τζάκι.
Καθιστούς στον καναπέ σχεδιάζω έναν πατέρα δυο παιδιά και μια μητέρα.
Κι επειδή θέλω πολύ να φανεί στη ζωγραφιά μου η χαρά που ΄χει η καρδιά μου
των χειλιών τις άκρες κάνω προς τα πάνω να κοιτάνε κι έτσι όλοι τους γελάνε.
Μαρία Γουμενοπούλου
Συζητάμε με τα παιδιά πως θα μπορούσαμε να αναπαραστήσουμε μια σκηνή από οικογενειακή στιγμή και δραματοποιούμε τους ρόλους ...ο μπαμπάς στην δουλειά,η μαμά στο σπίτι,τα παιδιά στο σχολείο....
Παρατηρούμε πίνακες ζωγραφικής στο διαδίκτυο με οικογενειακές στιγμές και τις περιγράφουμε...
Παρατηρώντας τις φωτογραφίες που έφεραν εντοπίσαμε τις διαφορές στον χρόνο(πρώτα μωρό..έπειτα παιδί ..)και συζητάμε για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας και στην εξωτερική μας εμφάνιση!
Δίνουμε στα παιδιά φωτογραφίες αλλά και μέσω Διαδικτύου παρατηρούμε φωτογραφίες της Unicef  και συζητάμε που βρίσκονται αυτές οι χώρες ...Με το Google Earth περιηγηθήκαμε σε αυτές τις χώρες. 
Στόχος μας να αντιληφθούν ότι η οικογένεια είναι ένας θεσμός σε όλο τον κόσμο με κοινά χαρακτηριστικά ....Κάνουμε υποθέσεις γιατί αυτά τα παιδιά δείχνουν θλιμμένα ...αναρωτιόμαστε τι θέλει μια οικογένεια για να είναι ευτυχισμένη(να έχουν όλα τα παιδιά γονείς...)
Αποφασίζουμε να αναπαραστήσουμε έναν γάμο...ξεκινώντας από τις προσκλήσεις που μια ομάδα τις έγραψε χειρόγραφα και η άλλη ομάδα στον υπολογιστή...στην συνέχεια τις μοιράσαμε...μια άλλη ομάδα ανάλαβε να φτιάξει τις μπομπονιέρες και η άλλη να ντύσει τη νύφη...Με πολλή χαρά όταν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ξεκίνησε το μυστήριο...



Διαβάσαμε την ιστορία του πρίγκηπα Λεμόνη και συγκρίναμε με τον δικό μας γάμο!
Κατασκευάσαμε την δική μας κορνίζα με τα μέλη της οικογένειάς μας και την διακοσμήσαμε με πούλιες και χρυσόσκονη!!








Δεν υπάρχουν σχόλια: