Γνωριμία με την πόλη μου...

Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

"Ας βάλουμε τα χέρια μας μαζί"


Αυτός είναι ο τίτλος από ένα έργο etwinning.
Το eTwinning είναι μια Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες. 
Όταν είδαμε την πρόσκληση να συμμετέχουμε στο έργο δεν αρνηθήκαμε γιατί το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον και οι συνεργάτες πάρα πολλοί μέχρι τώρα.
62 σχολεία θα ανταλλάξουν ιδέες στέλνοντας τα χρώματα της σημαίας τους σε πρώτη φάση είτε με ηλεκτρονικά μέσα(email,istoselida..)είτε με το ταχυδρομείο.

Αφού συζητήσαμε όλα αυτά με τα παιδιά και εξηγήσαμε και τι είναι αυτά τα ηλεκτρονικά μέσα αποφασίσαμε να ασχοληθούμε και να γνωρίσουμε και άλλες χώρες.

Πριν μέρες έγινε και η πρώτη ανταλλαγή.Παραλάβαμε  με το Ταχυδρομείο από ένα σχολείο της πόλης SARONNO της Ιταλίας, την σημαία τους σε παλάμες ζωγραφισμένες.Τα παιδιά ζήτησαν να μάθουν που βρίσκετε αυτή η χώρα.Την δείξαμε στην υδρόγειο σφαίρα,στον χάρτη, κάνοντας σύγκριση με την δική μας χώρα αλλά και στο διαδίκτυο κάνοντας περιήγηση με το GOOGLE EARTH και στις δύο χώρες. Ψάξαμε στον χάρτη για το νησί μας και την περιοχή όπου μένουμε!

Είδαμε φωτογραφίες που έχουν αναρτήσει οι διάφορες χώρες (Εσθονία,Τουρκία,Ιταλία,Πολωνία,Μολδαβία...)και συζητήσαμε για τα χρώματα που έχει η κάθε σημαία κάνοντας συγκρίσεις.Συζητήσαμε για τα χρώματα της δικής μας σημαίας και στην συνέχεια  ζωγραφίσαμε τις παλάμες μας  και κάναμε τυπώματα. 
Μάθαμε ότι η εθνική σημαία της Ελλάδας περιέχει εννέα ισοπαχείς, οριζόντιες και εναλλασσόμενες λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες. Μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο, υπάρχει ένας λευκός σταυρός. Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης "Ελευθερία ή Θάνατος". Ο σταυρός συμβολίζει το επίσημο θρήσκευμα της χώρας, τον χριστιανισμό.


Φωτογραφίσαμε τις παλάμες μας στην συνέχεια  τις στείλαμε με mail για να τις γνωρίσουν και τα υπόλοιπα σχολεία. Χρησιμοποιήσαμε και το Ταχυδρομείο στέλνοντας παλάμες και σε άλλα σχολεία!
Στόχος μας είναι τα παιδιά να μάθουν να  μοιράζονται τις γνώσεις τους που αφορούν τα χρώματα των σημαιών της Ευρώπης. Να  ερευνήσουν τη σημαία της χώρας τους και τη σημασία της. Να  μάθουν σχετικά με τις σημαίες και τα σύμβολα των άλλων χωρών. Να αναπτύξουν τις γεωγραφικές δεξιότητες ενός χάρτη αλλά θα εξασκηθούν και στις νέες τεχνολογίες.
Το θέμα κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών  αφού χρησιμοποιούμε και τον προτζέκτορα όπου έχουν την δυνατότητα  να παρακολουθούν όλα μαζί προβαίνοντας σε παρατηρήσεις και αναπτύσσοντας συγχρόνως την  κριτική σκέψη τους.
Μάθαμε καλημέρες από άλλες χώρες....
                                         Εμπλουτίσαμε την γωνιά μας.....
                               Ψάξαμε σε λογισμικό ζωγραφικής για τις σημαίες που μας είχαν στείλει!
                             Ζωγραφίσαμε την δική μας και δημιουργήσαμε στάμπες
                                          και άλλες....
                                                 τις κατασκευάσαμε.........

                                       και προβήκαμε σε αντιστοίχιση λέξης με εικόνα...


                           Μάθαμε για το σχήμα του ορθογώνιου και ζωγραφίσαμε όλες τις σημαίες....

φτιάξαμε αφίσα και συμμετείχαμε σε διαγωνισμό

Δεν υπάρχουν σχόλια: