Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Επίσκεψη στο Μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στο Φόδελε!

Μια από τις ωραιότερες εκδρομές που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα...και τι δεν συνδύαζε! Καλό καιρό...όμορφο μέρος γεμάτο πορτοκαλιές και πολύ πράσινο.....ηρεμία...περπάτημα(αυτό μας κούρασε λίγο!)...πικ νικ στην φύση... κατασκευή πρωτομαγιάτικου στεφανιού... γνώση(γνωριμία με τους πίνακες του ζωγράφου)!!
Καθώς προχωρούσαμε για να πάμε στο Μουσείο, τα παιδάκια μας έκαναν μια διαπίστωση..."Κυρία δεν είναι τυχαίο που εδώ επέλεξε ο El Greco  να ζωγραφίζει!"




                                  
Μέσα στο Μουσείο  παρατηρήσαμε τους πίνακες του και διαπιστώσαμε ότι αρκετούς τους συναντήσαμε και στο σχολείο μας(μέσα από εικόνες,βιβλία και το Διαδίκτυο).

















 Παρατηρήσαμε και άλλες τεχνικές ζωγραφικής( με μολύβι,κάρβουνο,τέμπερα)



 Τελικά συμπεράναμε ότι τα περισσότερα έργα του  έχουν ως θέμα  την Θρησκεία(Σταύρωση,βάπτιση,Ανάσταση,Αγίους,)και  πολλές

 προσωπογραφίες!
              
Μάθαμε αρκετά για την τεχνική ζωγραφικής του

Η τεχνοτροπία του Ελ Γκρέκο θεωρείται έκφραση της Βενετικής σχολής και του μανιερισμού όπως αυτός διαμορφώθηκε στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα. Ο Θεοτοκόπουλος διακρίθηκε τόσο σε θρησκευτικές συνθέσεις όσο και σε προσωπογραφίες. 
Με τον όρο Μανιερισμός εννοείται το καλλιτεχνικό ρεύμα που αναπτύχθηκε κατά την τελευταία περίοδο της Αναγέννησης και ειδικότερα το χρονικό διάστημα 1520- 1600. Ο Μανιερισμός είχε ως καταγωγή την Ιταλία, με κέντρα τη Ρώμη και τη Φλωρεντία και αποτέλεσε κατά κάποιο τρόπο μία αντίδραση στην αισθητική της ώριμης Αναγέννησης, σηματοδοτώντας παράλληλα την μετάβαση στην μπαρόκ εποχή.
Ανάμεσα στα κυριότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Μανιερισμού στη ζωγραφική είναι η πολυπλοκότητα στη σύνθεση, η επιτήδευση στην απόδοση της ανθρώπινης έκφρασης καθώς και η κατάργηση των αρμονικών αναλογιών της Αναγέννησης, πολλές φορές μέσω της επιμήκυνσης των ανθρώπινων χαρακτηριστικών ή με τη χρήση εξεζητημένων στάσεων. Σε αντίθεση με τα αναγενννησιακά ιδεώδη, τα οποία αναζητούσαν την ρεαλιστική απεικόνιση των φυσικών αναλογιών, οι εκφραστές του μανιερισμού απεικονίζουν υπερβολικά παραμορφωμένες φιγούρες προκειμένου να καλλιεργηθεί μία συναισθηματική ένταση. Επιπλέον, οι "καθαρές" φόρμες της Αναγέννησης εγκαταλείπονται, καθώς συχνά το κυρίως θέμα προβάλλεται σε δεύτερο πλάνο μετατοπίζοντας τη δράση αλλού και δημιουργώντας την αίσθηση της σύγχυσης.

Στην συνέχεια πήγαμε  για "πικ νικ μέσα στη φύση!"


Αφού φάγαμε απολαμβάνοντας το ωραίο τοπίο προσπαθήσαμε να μιμηθούμε τον ζωγράφο μας!!Πήραμε χαρτί και μαρκαδόρους και ζωγραφίσαμε ότι μας έκανε περισσότερη  εντύπωση από τα έργα του!





Και φυσικά δεν γινόταν να μην συνδυάσουμε και την Πρωτομαγιά μας και να κατασκευάσουμε το στεφάνι μας με λουλούδια τα οποία μαζέψαμε από την εξοχή...Να' ναι καλά οι μαμάδες μας που μας βοήθησαν πολύ και φαίνεται το  αποτέλεσμα!!Τις ευχαριστούμε πολύ!


Μερικές από τις δραστηριότητες μέσα στην τάξη μας!
Προβήκαμε σε μαθηματικές έννοιες προσπαθώντας να ταξινομήσουμε τα έργα του ζωγράφου(πόσα απεικονίζουν την σταύρωση,πόσα είναι οι προσωπογραφίες...).

Η εμπέδωση σε φύλλο εργασίας!
Στην συνέχεια επιλέξαμε τον πίνακα "με την Σταύρωση του Χριστού" και τον  ζωγραφίσαμε χρησιμοποιώντας  χρώματα που να ταιριάζουν με τα έργα του ζωγράφου...




Δεν υπάρχουν σχόλια: