Γνωριμία με την πόλη μου...

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Αν όλα τα παιδιά της γης...

Αφού παρατηρήσαμε τα παιδιά απ'όλες τις χώρες του κόσμου που είχαμε αναρτήσει σε εποπτικό υλικό,
συζητήσαμε για τις χώρες που ανήκουν και θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για τον τρόπο ζωής τους ,για την κατοικία τους και τις συνήθειές τους!!
Μιλήσαμε πρώτα για την Κίνα και στην υδρόγειο σφαίρα σημειώσαμε σε ποια ήπειρο βρίσκεται...μετρήσαμε πόσες ηπείρους έχουμε και κάναμε περιήγηση στο Google Earth για να γνωρίσουμε και τις υπόλοιπες(Γεωγραφία)...Έξι στο σύνολο!!(Μαθηματικές έννοιες)







Γνωρίσαμε τα σπίτια τους...μάθαμε για τις γιορτές τους...


                              Διαβάσαμε τα γράμματά τους και προσπαθήσαμε να τα γράψουμε....

                                       Γνωρίσαμε την σημαία τους και συγκρίναμε με την δική μας....(στα χρώματα..στα σχήματα που έχει πάνω..)
Ντυθήκαμε με στολή κινέζου και κατασκευάσαμε το καπελάκι τους όπου τους μιμηθήκαμε ...χορέψαμε..περπατήσαμε...κουβεντιάσαμε στα κινέζικα...
Σειρά είχαν έπειτα οι Ινδιάνοι....Μάθαμε ότι...
Με την ονομασία Ινδιάνοι συνηθίζεται να αποκαλούνται γενικά οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αμερικής πριν την ανακάλυψή της από τους Ευρωπαίους στα τέλη του 15ου αιώνα. Με την ίδια ονομασία αποκαλούνται μέχρι και σήμερα ορισμένες εθνικές μειονότητες, των οποίων οι ρίζες προέρχονται από τους ιστορικούς αυτούς λαούς. Ορισμένοι από αυτούς τους ιθαγενείς διατηρούν μέχρι σήμερα ένα νομαδικό τρόπο ζωής, ενώ κάποιοι άλλοι αναζήτησαν μόνιμη διαμονή δημιουργώντας μικρές κοινότητες και χωριά, ενώ σε κάποιες περιοχές κατάφεραν να οργανωθούν σε μεγαλύτερες κοινότητες, ακόμα και πόλεις, με πολιτική οργάνωση. Η ονομασία προέρχεται από την πεποίθηση του Κολόμβου ότι έφτασε στην Ινδία, ενώ στην πραγματικότητα είχε φτάσει στην Αμερική και ότι οι κάτοικοι που συνάντησε είναι Ινδοί.
Αφού είδαμε αρκετές εικόνες από το Διαδίκτυο...σχολιάσαμε την ενδυμασία τους...
                  τα σπίτια τους.....
την σημαία τους....
Χορέψαμε χορούς ινδιάνικους που είδαμε από το Ιντερνετ...και ντυθήκαμε όλοι ινδιάνοι!!

Μιμηθήκαμε στην συνέχεια τους Άραβες και παρατηρήσαμε στον χάρτη ότι ζουν στην Αραβία.
Λαός σημιτικής καταγωγής, που ανήκει στη λεγόμενη αραβική γλωσσική οικογένεια και κατοικεί στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική. Το σύνολο του αραβικού πληθυσμού ξεπερνά τα 90.000.000 και κατοικεί σε μια έκταση 14.000.000 τ.χλμ.

Τα κυριότερα ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά των Αράβων είναι το δολιχοκέφαλο κρανίο, το μέτριο μέχρι ψηλό ανάστημα, τα μαύρα ή, πιο σπάνια, καστανά μαλλιά και μάτια, η κυρτή και λεπτή μύτη, το μικρό στόμα, τα σαρκώδη χείλη και το μελαψό δέρμα.

Οι Άραβες είναι νομαδικοί - ημινομαδικοί σημιτικοί λαοί της αραβικής χερσονήσου και του δυτικού τμήματος της υπόλοιπης Μέσης Ανατολής, στα σύνορα με άλλους πολιτισμούς. Στο μεγαλύτερο μέρος της 1ης χιλιετίας π.Χ. εμφανίζονται ως επιδρομείς με συνεχείς διαρροές ομάδων σε μόνιμη εγκατάσταση κατοικημένων περιοχών (δηλ. σε βασίλεια).

Γνωρίσαμε επίσης τους αφρικάνους...τα σπίτια τους...την ενδυμασία τους...
Μάθαμε ότι η  Αφρική είναι η τρίτη σε μέγεθος ήπειρος του πλανήτη μας, μετά την Ασία και την Αμερική.ς. Ο πληθυσμός της είναι 900 εκατομμύρια (υπολογ. 2005) και αποτελεί περίπου το 14% του συνολικού ανθρώπινου πληθυσμού της Γης. Η ήπειρος περιβάλλεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα στα βόρεια, τη Διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα στα βορειοανατολικά, τον Ινδικό Ωκεανό στα νοτιοανατολικά και τον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά. Η Αφρική μαζί με την Ασία και την Ευρώπη αποτελεί τον λεγόμενο Παλιό Κόσμο. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, η Αφρική ήταν η πρώτη περιοχή στην οποία έζησε ο άνθρωπος. (περισσότερα για την Αφρική).
Συζητήσαμε για τη Σαχάρα είναι η αμμώδης έκταση ερήμου που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Αφρικής. Πρόκειται για περιοχή ακαλλιέργητη και με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. 
Γνωρίσαμε την σημαία τους....
Ντυθήκαμε και τους μιμηθήκαμε....

μάθαμε για την γραφή τους...
Ταξιδέψαμε στην Γροιλανδία.....και γνωρίσαμε τους Εσκιμώους...τα σπίτια τους(ιγκλού)..την ενδυμασία τους...χορέψαμε στους ρυθμούς τους!



Μάθαμε για την γλώσσα τους....
Η γροιλανδική είναι μια γλώσσα που ανήκει στις λεγόμενες Εσκιμώ-αλεουτικές οι οποίες μιλιούνται στον αρκτικό κύκλο,στη Γροιλανδία,Καναδά και Αλάσκα.Μιλιέται από περίπου 58 χιλιάδες άτομα,τα περισσότερα ιθαγενείς Εσκιμώοι ενώ κάποιοι είναι δανέζικης καταγωγής.Επιπλέον στην Δανία την μιλούν περίπου 7 χιλιάδες άτομα.Οι ομιλητές της την ονομάζουν Kaallit Nunaat.

Κατασκευάσαμε τους δικούς μας Εσκιμώους....
Στο τέλος συζητήσαμε για την Ευρώπη και φυσικά επικεντρωθήκαμε στην Ελλάδα μας!


Γράψαμε τις λέξεις ....ΙΝΔΙΑΝΟΙ,ΕΛΛΗΝΕΣ,ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ,ΚΙΝΕΖΟΙ ,ΕΣΚΙΜΩΟΙ...και κάναμε αντιστοιχίσεις και ταυτίσεις...βρήκαμε λέξεις που αρχίζουν από τα ίδια γράμματα...αντιστοιχίσαμε κάθε ήπειρο με την σωστή ονομασία της....
Ζωγραφίσαμε όλες τις φυλές μαζί!

                                           και κατασκευάσαμε τΙς καλύβες των Αφρικανών...
                                                                 τις σκηνές των Ινδιάνων
                                                             τα ιγκλού των Εσκιμώων
                           Τοποθετήσαμε πάνω στη γη μας την κάθε φυλή που αντιστοιχούσε!
Και για εμπέδωση.....



Εξασκηθήκαμε στον αριθμό έξι_6-!



 Επίσης μας δόθηκε η ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε για τα διακαιώματα των παιδών και για τη UNICEF....
 Η UNICEF (προφέρεται Γιούνισεφ, προέρχεται από τους αρχικούς χαρακτήρες των αγγλικών λέξεων: United Nations Children's Fund, Ταμείο Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών), δημιουργήθηκε από την γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις 11 Δεκεμβρίου 1946. Γενικός στόχος της είναι η παροχή μακροπρόθεσμης ανθρωπιστικής βοήθειας σε παιδιά και μητέρες που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και η στήριξη σχετικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Το 1953 η UNICEF έγινε μόνιμο μέλος του συστήματος του Ο.Η.Ε. και έχει την έδρα της στην Νέα Υόρκη.
Τα κύρια έσοδα της UNICEF προέρχονται από κυβερνήσεις κρατών, καθώς και ιδιώτες και ανέρχονταν για το 2006 στα 2.781.000.000δολάρια Η.Π.Α.. Το 1965 της απονεμήθηκε το Νόμπελ ειρήνης.
Συζητήσαμε για την Ειρήνη.... για τον Πόλεμο.....και τις αρνητικές επιπτώσεις του!!   Aκούσαμε το τραγούδι.."αν όλα τα παιδιά της γης", το τραγουδήσαμε...το χορέψαμε και καταλήξαμε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι ανεξάρτητα από το χρώμα τους απλά διαφέρουν ως προς τις συνήθειες ανάλογα με τον πολιτισμό της κάθε χώρας!!

                                             Ζωγραφίσαμε την γη μας και όλα τα παιδιά μαζί!!













Δεν υπάρχουν σχόλια: