Γνωριμία με την πόλη μου...

Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014

Καλώς το καρναβάλι.... με τους τρελούς χορούς!!

Αφού στολίσαμε την τάξη μας με Αποκριάτικες μάσκες,κλόουν,αρλεκίνους,κορδέλες κομφετί,συζητήσαμε για τις Απόκριες και τι γιορτάζουμε(Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.)!!
Από παλιότερες πληροφορίες γνωρίσαμε μερικά από τα έθιμα της Αποκριάς και πως τα γιόρταζαν οι πρόγονοί μας!!
(http://candia.wordpress.com/culture/cretan-traditions/apokries/)
Μάθαμε ότι η λέξη καρναβάλι προέρχεται  από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει).
 Διαβάσαμε την ιστορία του Αρλεκίνου,συζητήσαμε για τα συναισθήματα που βίωνε...και προσπαθήσαμε να τον μιμηθούμε(δραματοποιήσαμε την ιστορία του!)
"Μια φορά κι έναν καιρό στην πόλη με τις γόνδολες, τη Βενετία, ζούσε ένα φτωχό παιδάκι, ο Αρλεκίνος. Τις μέρες της Αποκριάς, στη Βενετία γιορτάζουν το καρναβάλι με παρελάσεις και γιορτές. Όλοι ντύνονται μασκαράδες και κρυμμένοι πίσω από τις μάσκες τους γλεντάνε μέχρι το πρωί.

Ο μικρός Αρλεκίνος, κάθε απόγευμα, καθόνταν στο παράθυρο, έβλεπε τους γελαστούς μασκαράδες που περνούσαν παρέες παρέες κάτω από το σπίτι του και μερικές φορές ένα δάκρυ κυλούσε στο μαγουλάκι του.  Θυμόταν πώς ντυνόταν κι αυτός μασκαράς μαζί με τον πατέρα του και τη μητέρα του και κάνανε βόλτες στην πλατεία το Αγίου Μάρκου με τα περιστέρια.  Τώρα πια όλα ήταν διαφορετικά ! Ο πατέρας είχε πεθάνει και η καημένη η μητέρα του με μεγάλη δυσκολία κατάφερνε να πληρώνει τα έξοδά τους.  Σκούπιζε, λοιπόν, το δάκρυ του και χαιρετούσε τους γελαστούς μασκαράδες που του φώναζαν να κατέβει μαζί τους στο γλέντι.

Η μαμά του είδε το κρυφό δάκρυ του Αρλεκίνου και ανέβηκε στη σοφίτα αποφασισμένη να βρει κάτι, έστω κι ένα παλιό ρούχο, για να μασκαρέψει το λυπημένο παιδί της. Κάτι μικρά κουρελάκια από υφάσματα της έδωσαν την ιδία ! Τα μάζεψε όλα, πήρε τα ραφτικά της και δούλεψε  μέχρι το πρωί. Ένωσε τα μικρά κομματάκια, έκανε ένα μεγάλο πολύχρωμο πανί και μ’ αυτό έραψε μια φανταχτερή στολή, που άλλη δεν είχε ξαναγίνει !

Ξύπνησε χαρούμενη το Αρλεκίνο και τον έντυσε με τη στολή. Φούντωσε τα κατσαρά καστανά μαλλάκια του παιδιού και, σαν τελευταία πινελιά, άνοιξε δυο τρύπες με το ψαλίδι της σε μια μαύρη βελούδινη λωρίδα και την έδεσε στα μάτια του παιδιού για μάσκα ! Το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο !

Ευτυχισμένος ο Αρλεκίνος, με τα δάκρυα απ’ τα παράπονα να λάμπουν στα ματάκια του, έδωσε ένα σκαστό φιλί στη μανούλα του και έτρεξε στην πλατεία.

Τα πυροτεχνήματα έλαμπαν στον ουρανό και τα παιδιά μάζευαν καραμέλες και σοκολάτες που  πετούσαν οι άρχοντες από τα μπαλκόνια.

Όταν έφτασε στην πλατεία ο Αρλεκίνος, όλοι θαύμαζαν τη φορεσιά του, κι εκείνος χαρούμενος άρχισε να χορεύει χωρίς να φανερώνει ποιος είναι.

-        Ποιος είσαι; τον ρωτούσαν πολλοί. Είσαι από τη Βενετία; Που αγόρασες αυτή τη θαυμάσια στολή;

Ο Αρλεκίνος χαμογελούσε και κρατούσε καλά φυλαγμένο το μυστικό του, ώσπου μια κοπελίτσα τού άρπαξε τη μάσκα.

-        Είναι ο Αρλεκίνος ! φώναξαν κάποιοι ξένοι.
-        Αυτός είναι ο βασιλιάς του καρνάβαλου, φώναξαν όλοι μαζί και του πρόσφεραν φρούτα και γλυκά χορεύοντας χαρούμενοι γύρω του.

Ο Αρλεκίνος χόρεψε ξέφρενα όλη νύχτα και το πρωί γύρισε στο σπίτι του φορτωμένος με γλυκά.

Ένας χρόνος πέρασε.  Την επόμενη χρονιά, μόλις πλησίαζε η Αποκριά, όλοι έτρεξαν στη μητέρα του Αρλεκίνου και πλήρωναν όσο όσο για να ράψουν μια πολύχρωμη φορεσιά αρλεκίνου!"


Μάθαμε το σχήμα του ρόμβου...το δείξαμε σε αντικείμενα....το κόψαμε ,το σχεδιάσαμε  και ζωγραφίσαμε τους Αρλεκίνους μας!

 

Γράψαμε λέξεις που έχουν σχέση με το καρναβάλι...κλόουν,Αποκριά,Αρλεκίνος,Καρναβάλι,κορδέλες,γαϊτανάκι....και αντιστοιχίσαμε με τις εικόνες τους!Βρήκαμε ανάλογες εικόνες από το Διαδίκτυο ....


Ταξιδέψαμε στην Βενετία και γνωρίσαμε τις γόνδολες και τα έθιμα της Αποκριάς εκεί!


Είδαμε σχετικά βίντεο για τις Απόκριες και πως γιορτάζονται σε άλλες χώρες αλλά και σε άλλες 
 πόλεις μας!!

Ακούσαμε το τραγούδι του παλιάτσου...και συζητήσαμε για την έκφραση στο πρόσωπό του κάνοντας υποθέσεις(γιατί φοράει παλιά ρούχα,γιατί τον φωνάζουν παλιάτσο,γιατί είναι άσχημος,γιατί δεν έχει λεφτά,γιατί έχει χάσει την γυναίκα του...)!


1 σχόλιο:

Τάνια Μάνεση είπε...

Υπέροχη η ομαδική του Αρλεκίνου όπως και η δραματοποίηση. Μπράβο σας.