Γνωριμία με την πόλη μου...

Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Φρούτα... Φθινοπωρινά

Αφού θέσαμε κάποιους κανόνες μέσα στην τάξη ,αφού γνωρίσαμε τις γωνιές μας και αφού αρχίζουμε και γνωριζόμαστε ,ξεκινάμε σιγά σιγά να δουλεύουμε με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των παιδιών.
Αυτές τις μέρες λοιπόν ο καιρός μας αρχίζει και χαλάει οπότε οι συζητήσεις περί Φθινοπώρου γίνονται  καθημερινά...Αλλαγές στην φύση,στον καιρό, στα ρούχα μας ,στις δραστηριότητές μας,στην διατροφή μας και ιδιαίτερα αλλαγές έχουμε στα φρούτα !!
Ρόδι,σταφύλια,μήλα διάφορα,κυδώνια,πορτοκάλια....τα έφεραν στο σχολείο και τα δοκιμάσαμε όλα κάνοντάς τα μια ωραία φρουτοσαλάτα Σε πίνακα εισόδου με τα ονόματα από την μια και τα φρούτα από την άλλη σημειώσαμε τις προτιμήσεις των παιδιών και  βγάλαμε τα αποτελέσματα...το σταφύλι ήταν το αγαπημένο τους φρούτο..γιατί είναι γλυκό,γιατί γίνεται γλυκό σταφυλιού,γιατί γίνεται κρασί!!
αφού είδαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τα παιδιά αποφασίσαμε να ασχοληθούμε περισσότερο.
Διερευνώντας τις γνώσεις τους δεν γνωρίζουν πολλά για το σταφύλι παρά μόνο ότι υπάρχουν διάφορα χρώματα. Έτσι ζήτησαν να μάθουν για τον τρύγο,για το κρασί,για το πάτημα των σταφυλιών..ξεκίνησαν να φέρνουν στο σχολείο σταφύλια και όχι μόνο..
όλα σχεδόν τα έφεραν ...ρακί,σταφίδες,γλυκό του κουταλιού,μούστος ,μουσταλευριά,πετιμέζι,μουστοκούλουρα...Αποφασίσαμε να ανοίξουμε το μπακάλικο του σταφυλιού αφού πρώτα το κάθε παιδί μας έκανε παρουσίαση των πραγμάτων που έφερε
 σταφύλια...διαφόρων χρωμάτων

 Η Άννα μας διαβάζει την ιστορία με την "αλεπού και τον κόρακα"
πετιμέζι...

μαύρα σταφύλια

το μπακάλικό μας!!

 γράψαμε τις λέξεις και τις αντιστοιχίσαμε στα σωστά προϊόντα..
 και σε κρεμάλα φτιάξαμε τις λέξεις....


 Η Άννα μας έφερε ένα ωραίο αίνιγμα το οποίο το ζωγραφίσαμε!!
"από στραβόκουμπο κλαδί 
κρέμεται χρυσό φλουρί
το κρέας του δροσίζει
το αίμα του ζαλίζει!"τι είναι;

Επειδή όμως δεν έχουμε κοντά μας αμπέλι και λίγα παιδιά έχουν έρθει σε επαφή με το αμπέλι χρησιμοποιήσαμε το διαδίκτυο για να δούμε την διαδικασία του τρύγου

Δεν υπάρχουν σχόλια: