Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Μυοσκελετικό σύστημα

Αμέσως μετά το αναπνευστικό σύστημα σειρά είχαν τα οστά μας!!
Ένας σκελετός με πλαστικοποίηση κίνησε το ενδιαφέρον αλλά και τον φόβο αφού πολλά δεν ήξεραν ότι μέσα από το δέρμα μας υπάρχουν  οστά ...
Μας δόθηκε μια πολύ καλή ευκαιρία  να μετρήσουμε τα οστά του σκελετού και να προβούμε σε ομαδοποιήσεις(μικρά -μεγάλα,λεπτά χονδρά)αλλά και συγκρίσεις με  τα οστά των ζώων ..αν είναι μικρότερα,πιο λεπτά...των ψαριών και διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν κατηγορίες ζώων που δεν έχουν σκελετό και λέγονται ασπόνδυλα...τα παιδιά βρήκαν αρκετά(σαλιγκάρι,σκουλήκια,τσούχτρα..)
Μάθαμε ότι τα οστά μεγαλώνουν καθώς μεγαλώνει και ο άνθρωπος!!


Συζητήσαμε για την σπουδαιότητα της διατροφής στην σωστή ανάπτυξη του σκελετού και ιδιαίτερα του γάλακτος και ο,τι περιέχει ασβέστιο.Συζητήσαμε για τα ατυχήματα που προκαλούνται συχνά από έλλειψη ασβεστίου αλλά και τις επιπτώσεις που έχει σε μεγαλύτερη ηλικία η απουσία του.Επίσης για τα άτομα τα οποία είναι  ανάπηρα και χρειάζονται την βοήθειά μας αλλά και το τι μπορούν να καταφέρουν!Τους δείξαμε πίνακες ζωγραφικής από άτομα που έχουν χάσει τα χέρια τους και ζωγραφίζουν με το στόμα ή τα πόδια !
Διαπιστώσαμε ότι ανάμεσα στα οστά υπάρχουν οι αρθρώσεις οι οποίες βοηθάνε να κινούμαστε και να κάνουμε διάφορες κινήσεις.
Παίξαμε παιχνίδια κινητικά: περπατήστε με τις μύτες των ποδιών,με τις πατούσες...μιμηθήκαμε κάποιον που δεν μπορεί να περπατήσει και κουτσαίνει...παίξαμε το κουτσό και κάναμε αγώνες!
Κάναμε ασκήσεις άρσης βαρών, ρίψεις αλλά και πολλές ασκήσεις εκγύμνασης προσπαθώντας να αναπτύξουμε την σωματική μας δραστηριότητα προάγοντας σωστή  υγεία .
Κατασκευάσαμε  το δικό μας σκελετούλη με πηλό...

Γράψαμε το γράμμα Σ από το Σώμα, και το γράμμα Μ από τους μύες!
Διαβάσαμε αρκετά βιβλία με εικόνες πολύ αντιπροσωπευτικές!


Φτιάξαμε σκελετούς με πλαστελίνες...


Δεν υπάρχουν σχόλια: