Γνωριμία με την πόλη μου...

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

Οι καλικάντζαροι και ο μύθος τους


Σήμερα μάθαμε για αυτά τα άσχημα μαυριδερά όντα, τους καλικάντζαρους που έκαναν σκανδαλιές όλο το δωδεκαήμερο και τρόμαζαν τους ανθρώπους αλλά δεν τους πείραζαν....
Σύμφωνα λοιπόν με τον μύθο.....
καλικάντζαρος καρικατούραΟι καλικάντζαροι είναι μαυριδεροί, τριχωτοί, με ουρά και μακριά χέρια. Ζουν στα έγκατα της γης και με ένα μεγάλο πριόνι αγωνίζονται να κόψουν τον τεράστιο ξύλινο στύλο που κρατά στη θέση της τη γη. Ο στύλος όμως είναι πολύ χοντρός και γι αυτό χρειάζεται μεγάλη και μακρόχρονη προσπάθεια.
Τις παραμονές των Χριστουγέννων τα έχουν σχεδόν καταφέρει και το στήριγμα της γης είναι έτοιμο να κοπεί και να πέσει. Χαρούμενοι που τα κατάφεραν επιτέλους, οι καλικάντζαροι βγαίνουν επάνω τη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους και για να μην σωριαστεί η γη στα κεφάλια τους.
Οι καλικάντζαροι είναι χιλιάδες και ξετρυπώνουν στην επιφάνειά της από κάθε τρύπα. Φοβούνται πολύ το φως και γι' αυτό τη μέρα κρύβονται. Βγαίνουν όμως από τους κρυψώνες τους τη νύχτα και πειράζουν τους ανθρώπους. Μικρά και ευκίνητα, καθώς είναι, μπαίνουν στα σπίτια απ' όπου βρουν. Από τις καμινάδες, τις κλειδαρότρυπες, τις χαραμάδες των πορτών και των παραθυριών.
Τους αρέσει να πλατσουρίζουν μέσα στα δοχεία που έχουν οι νοικοκυρές το λάδι, στα τηγάνια, στα τσουκάλια, στα πιάτα. Λερώνουν τα φαγητά με τα ακάθαρτα νύχια τους και αφήνουν τις ακαθαρσίες τους όπου βρουν. Τίποτε βέβαια δεν κλέβουν, αλλά αναστατώνουν τόσο πολύ το σπίτι που το κάνουν αγνώριστο.Οι καλικάντζαροι εξαφανίζονται τα Φώτα με τον αγιασμό των νερών. Φεύγουν τότε λέγοντας: «Φεύγετε να φεύγουμε κι έφτασε ο τουρλόπαπας με την αγιαστούρα του και με τη βρεχτούρα του...»
Ακούσαμε από c.d "την αγέλαστη πολιτεία" από τον Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα Μιμηθήκαμε τους καλικάντζαρους που έκοβαν το δέντρο και ανέβαιναν στη γη για να κάνουν σκανδαλιές...βάλαμε και πίσω μας ουρίτσες και παίξαμε!!Όποιος κατάφερνε να μαζέψει τις περισσότερες ουρές γινόταν ο αρχηγός των καλικάντζαρων.Κάναμε και εξάσκηση στα μαθηματικά μας αφού μετρούσαμε πόσες ουρές πήρε ο καθένας ,ποιος λιγότερες και ποιος περισσότερες...

Στη συνέχεια τα παιδιά τους ζωγράφισαν...η αλήθεια είναι ότι περίμενα να τους κάνουν κακάσχημους αλλά το αντίθετο....


Δεν υπάρχουν σχόλια: