Η πόλη μου ,το Ηράκλειο

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

"ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ"ο τρυγητής

Με αφορμή το ημερολόγιό μας,βρήκαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τον μήνα Σεπτέμβριο,για τις αλλαγές στην φύση(εποπτικό υλικό με φωτογραφίες από το Φθινόπωρο και τις πρώτες μέρες στο σχολείο)
αλλά και για τις πολλές ονομασίες που του έχουν δώσει..τα παρατσούκλια..τρυγητής,γιατί αυτόν τον μήνα ξεκινάει στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας ο τρύγος,
Σταυριάτης,γιατί στις 14 εορτάζεται από τους χριστιανούς η Ύψωση του Τίμιου Σταυρού, ως Ορτυκολόγος, λόγω της αφθονίας των ορτυκιών που αυτό το μήνα ετοιμάζονται ν’ αποδημήσουν, καθώς και με άλλες τοπικές ονομασίες όπως Πετμεζάς στην Ήπειρο. Με την αφορμή αυτή αλλά και το ότι πολλά παιδιά κρατάνε σταφύλια για φαγητό,συζητήσαμε για το αμπέλι και τα σταφύλια και τους ζητήσαμε να φέρουν από το σπίτι ότι έχει σχέση με αυτά(άλλα είπαν ότι έχουν μούστο,άλλα έχουν μουσταλευριά,άλλα γλυκό σταφύλι...) Εξηγήσαμε τι σημαίνει παρατσούκλια και είπαμε και εμείς κάποια που γνωρίζαμε!! Στην συνέχεια διαβάσαμε το παραμύθι " τα παιδιά του Φθινοπώρου" και γνωρίσαμε κάποια χαρακτηριστικά του μέσα από τις σκανδαλιές του(σύννεφα,βροχή,σάκα στον ώμο με νερό,φύλλα φθινοπωρινά...)όπου τις μιμηθήκαμε και εμείς!!. Διαβάσαμε το ποίημα "Ο Σεπτέμβρης είναι αγόρι κι έχει ολόχρυσο καπέλο και χρυσό το πανωφόρι. Τα παπούτσια του είναι φύλλα, που έχουν πέσει απ΄ τα πλατάνια, και τα μάγουλά του μήλα. Σάκα κρατάει από νερό κι έχει μέσα τα βιβλία από σύννεφο κι αφρό. Με του ανέμου τα ποδάρια τρέχει δίχως να τον βλέπεις. Στων βημάτων του τ΄ αχνάρια διαμαντάκια θε΄ να βρεις , σταγονίτσες, σταγονίτσες μιας ολόχρυσης βροχής. Ο Σεπτέμβρης είναι αγόρι, κατεβαίνει από τα δάση, κατεβαίνει από τα όρη. Κι έρχεται για να χτυπήσει μια πελώρια καμπάνα, το σχολείο να αρχινήσει. Ο Σεπτέμβρης πάντα δες, έχει όλα τα παιδάκια , φίλους και συμμαθητές." Το μοιράσαμε έπειτα στα παιδιά και έπρεπε να αναγνωρίσουν τις λέξεις με τον "Σεπτέμβρη" και να τις κυκλώσουν.Όποια παιδιά θέλανε στην συνέχεια τον ζωγράφισαν σύμφωνα με το ποίημα!! Αργότερα τους δώσαμε γραμμένη την λέξη "ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ" με κεφαλαία γράμματα,την διαβάσαμε,φωνάξαμε τις φωνούλες μια μια και στη συνέχεια τους τη δώσαμε γραμμένη και στα πεζά!Για να τα δυσκολέψουμε λίγο κόψαμε και τις δύο λέξεις, τις ανακατέψαμε και τους ζητήσαμε να τις ξαναφτιάξουν και με πεζά και με κεφαλαία όπου τα κατάφεραν μια χαρά!

1 σχόλιο:

Μιχαλάρου Κυριακή είπε...

ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΕΟΥΛΑ !!!!. ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ.