Γνωριμία με την πόλη μου...

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

Δραστηριότητες για το βιβλίοΤο 1995 ανακηρύχθηκε από την Unesco, η 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, με σκοπό να τιμηθούν οι συγγραφείς, αλλά και να δοθεί το ερέθισμα στους αναγνώστες να έρθουν ακόμη πιο κοντά στα βιβλία και στο μαγικό κόσμο της ανάγνωσης!

 Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία, αφού επιλέχθηκε βάσει του γεγονότος του θανάτου τριών σημαντικών συγγραφέων!  Ο  Ισπανός  Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, ο Άγγλος Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ο Περουβιανός Γκαρθιλάθο ντε λα Βέγκα, τρεις σπουδαίοι συγγραφείς της ανθρωπότητας πέθαναν στις 23 Απριλίου του 1616!
Δεν χρειάζεται φυσικά μια συγκεκριμένη ημερομηνία για να μας θυμίζει την αξία του διαβάσματος!
Στο Νηπ/γείο μας καθημερινά εμπλέκουμε δραστηριότητες με τις οποίες τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τα βιβλία...όμως δεν αφήσαμε ανεκμετάλευτη και την συγκεκριμένη ημερομηνία έτσι ώστε να μάθουμε περισσότερα πράγματα..όπως για παράδειγμα  για την εξέλιξη της γραφής από τα παλιότερα χρόνια έως σήμερα..από την πήλινη πλάκα έως και το ηλεκτρονικό βιβλίο(γιατί έχει μπει στην ζωή μας και αυτό!).Με αυτή την αφορμή δείξαμε τον δίσκο της Φαιστού,μάθαμε την ιστορία του και προσπαθήσαμε και εμείς να τον διαβάσουμε...
έπειτα προσπαθήσαμε να μιμηθούμε την ανάλογη γραφή σε πηλό..

                                                      Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ
                                               Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΓΡΑΦΗ.......ΣΕ ΠΛΑΚΕΣ
Ζητήσαμε από τα παιδιά να μας φερουν από το σπίτι  τους το αγαπημένο τους παραμύθι και να μας πουν γιατί τους αρέσει τόσο...στην συνέχεια το κάθε παιδί το ζωγράφισε , έγραψε τον τίτλο και το όνομά του και φτιάξαμε μια ομαδική αφίσα με τα αγαπημένα μας παραμύθια...Αφού τα διαβάσαμε , επιλέξαμε τους ήρωες που μας άρεσαν και αρχίσαμε μια δική μας παραμυθοσαλάτα...Τα αγαπημένα παραμύθια των παιδιών που διαβάστηκαν και έγιναν μια παραμυθοσαλάτα:
·        Το μικρό ελάφι εκδ.Παπαδόπουλος
·        Το άσχημο παπάκι εκδ.Παπαδόπουλος
·        Δον Κιχώτης εκδ.Παπαδόπουλος
·        Το κοριτσάκι με τα σπίρτα εκδ.Παπαδόπουλος
·        Η Τοσοδούλα εκδ.Παπαδόπουλος
·        Η μικρή χελωνίτσα εκδ.Παπαδόπουλος
·        Το έλατο εκδ.Παπαδόπουλος
·        Τα 3 γουρουνάκια εκδ.Λόγος
·        Ο μικρός Ερμής εκδ.Μίνωας
·        Οι θεοί του Ολύμπου εκδ.Στρατίκη
·        Η καρδιά του χιονάνθρωπου εκδ. Λιβάνη


Οι ήρωες που διάλεξαν τα παιδιά για να φτιάξουν το καινούριο παραμύθι: το ελαφάκι  ο Τούλης, ο κύκνος ,ένας ιππότης,το λιοντάρι, ένα κοριτσάκι με σπίρτα, έλατα, η βροχή, η χελωνίτσα, ο χιονάνθρωπος με καρδιά που χτυπούσε δυνατά., ο μικρός Ερμής,το χελιδόνι, η πεταλουδίτσα ,η  Τοσοδούλα, ο Ηρακλής, το φλαμίνγκο, η ζέβρα και η  καμηλοπάρδαλη, ο Ποσειδώνας, το σπίτι από τούβλα, τα δελφίνια, η γιαγιά  με την γάτα της, ο Πέτρος το γουρούνι, η τρίαινα, οι γυναίκες του Ποσειδώνα και του ιππότη.

 
Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΜΑΣ:
"ΟΙ  ΗΡΩΕΣ  ΤΩΝ  ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ
ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΑΛΑΤΑ….."

Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε ένα ελαφάκι  ο Τούλης, ήσυχα σ’ένα δάσος. Καθημερινά πήγαινε σε ένα ποταμάκι και έπινε νερό και πλατσούριζε όλη μέρα με τα νερά.
Εκείνη τη μέρα όμως, βλέπει από μακριά ένα πουλί με ψηλό λαιμό και  κάτασπρα φτερά ,φοβισμένο να το κοιτάζει….το πλησίασε κοντά και προσπάθησε να του μιλήσει..
·       «Γειά σου ,τι όμορφο που είσαι…τι πουλί είσαι»;
·       «Όλοι με λένε κύκνο … πριν λίγο καιρό δεν με ήθελε κανένας και όλοι με έδιωχναν..»
·       «Μην ανησυχείς..εγώ δεν σε διώχνω. Θέλω να γίνουμε φίλοι»!!
Και από τότε έγιναν φίλοι αχώριστοι το ελαφάκι και ο κύκνος και ζούσαν ευτυχισμένοι στο δάσος….
Ώσπου μια μέρα εκεί που έπαιζαν άκουσαν κάτι παράξενες πατημασιές! Έμοιαζαν με καλπασμό αλόγου…κρύφτηκαν πίσω από έναν θάμνο και όντως, είδαν έναν ιππότη καβάλα στο άλογό του να τρέχει προς το μέρος τους.
Τρόμαξαν αλλά περίμεναν να  ακούσουν τι γύρευε εκεί…
-«Μήπως είδατε ένα λιοντάρι πολύ άγριο να περνά από δω;»
Έψαχνε ένα  λιοντάρι   γιατί είχε επιτεθεί σ’ ένα κοριτσάκι. Ευτυχώς το κοριτσάκι γλίτωσε  επειδή  τρόμαξε το λιοντάρι ανάβοντας φωτιά με τα σπίρτα που είχε μαζί του.
Πραγματικά το ελαφάκι και ο κύκνος θυμήθηκαν ότι πριν λίγο  είχαν δει το λιοντάρι αυτό να τρέχει πολύ γρήγορα και κατευθυνόταν στο δάσος με τα πολλά έλατα!
Ο ιππότης χωρίς να χάσει καιρό τρέχει να το προλάβει πριν επιτεθεί και σε άλλους.
Ξαφνικά άρχισε δυνατή μπόρα και κρύφτηκε σε μια σπηλιά μέχρι να σταματήσει η βροχή!
Μια μικρή χελωνίτσα περίμενε κι αυτή υπομονετικά μέσα στο καβούκι της.
 Όμως η βροχή δυνάμωνε όλο και περισσότερο, ώσπου έγινε χιόνι και ξαφνικά εμφανίστηκε ένας χιονάνθρωπος με καρδιά που χτυπούσε δυνατά.
 Ο χιονάνθρωπος λυπήθηκε τον ιππότη και προσπαθώντας να τον βοηθήσει καλεί τον μικρό Ερμή με τους φίλους του, το χελιδόνι, την πεταλουδίτσα και την Τοσοδούλα,  αφού μπορούν και πετάνε και μαθαίνουν νέα γρηγορότερα.
Ο μικρός Ερμής   σκέφτηκε ότι ο μόνος που δεν φοβάται τα λιοντάρια είναι ο  ατρόμητος Ηρακλής! Έτρεξαν πολύ γρήγορα για να τον βρουν, όμως στο δρόμο συνάντησαν ένα φλαμίνγκο να τρέχει στο δάσος και να φωνάζει «βοήθεια».Κατεβαίνει κάτω ο Ερμής και ρωτά τι συμβαίνει!
-«Σας παρακαλώ τρέξτε να βοηθήσετε τις φίλους μου, την ζέβρα και την καμηλοπάρδαλη γιατί τις τραυμάτισε το λιοντάρι..»
Χωρίς να χάσει καιρό τρέχει ο μικρός Ερμής και βρίσκει τον Ποσειδώνα ,τον γιατρό των ζώων όπου καβάλα στα δελφίνια του βγήκε μέχρι  τη στεριά. ΄Επειτα με τον φτερωτό Ερμή πέταξαν στο δάσος, βρήκαν την καμηλοπάρδαλη και την ζέβρα και  πολύ γρήγορα γιάτρεψαν  τα τραύματά τους. Τις αποχαιρέτησαν και όλοι μαζί συνέχισαν  το ταξίδι τους όπου τελικά συναντούν  τον Ηρακλή σ’ ένα βουνό.
Όταν ο Ηρακλής ακούει τι είχε συμβεί, παίρνει το ρόπαλό του και όλοι μαζί ξεκίνησαν για να βρουν το λιοντάρι.
Δεν άργησαν να το βρουν γιατί το πρόδωσαν οι πατημασιές που είχε αφήσει πάνω στο χιόνι.
Τα ίχνη του οδηγούσαν στο σπίτι από τούβλα που ζούσε η γιαγιά, με την γάτα της και  τον Πέτρο το γουρούνι.
Άραγε τι να είχε συμβεί; Τους είχε σκοτώσει όλους;
 Η αγωνία στα πρόσωπά τους ήταν μεγάλη.
Προχώρησαν σιγά σιγά και βλέπουν την πόρτα μισάνοιχτη..
Τώρα ήταν σίγουροι ότι κάτι κακό συνέβαινε!
Από την μισάνοικτη πόρτα άκουσαν όμως το κλάμα της γιαγιάς!
«Αχ! ζούσε η γιαγιά!»σκέφτηκαν. Έπρεπε να τρέξουν να προλάβουν….
Πραγματικά η γιαγιά αγκαλιά με την γάτα της και το γουρούνι βρίσκονταν σε μια γωνιά κρυμμένοι και το λιοντάρι έτοιμο να ορμήξει να  τους κατασπαράξει…
Ο Ποσειδώνας όμως προλαβαίνει και του πετάει την μαγική του τρίαινα και αμέσως το μεταμορφώνει σε ένα λιοντάρι……..φυτοφάγο που άρχισε τα αστεία και τα πειράγματα!!
Αμέσως τα υπόλοιπα ζώα του ζήτησαν να γίνουν φίλοι και όλοι μαζί οργάνωσαν μια μεγάλη γιορτή με χορό και φαγοπότι όπου μαγείρεψαν η γιαγιά, οι γυναίκες του Ποσειδώνα και του ιππότη και  ετοίμασαν ένα πλουσιοπάροχο γεύμα!
Και όλοι καμάρωναν το λιοντάρι που έτρωγε παρέα μαζί τους(φυσικά μόνο φρούτα και λαχανικά)κουβέντιαζε και διασκέδαζε!
Αυτό το γλέντι έμεινε αξέχαστο σε όλους…..
 Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΕΣ
Κατασκευάσαμε τους δικούς μας σελιδοδείκτες και τους στολίσαμε με διάφορα υλικά....

Δεν υπάρχουν σχόλια: