Γνωριμία με την πόλη μου...

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Η Κυρά Σαρακοστή

"Την Κυρά Σαρακοστή που 'ναι έθιμο παλιό οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν με αλεύρι και νερό. Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι εναν σταυρό μα το στόμα της ξεχνούσαν γιατι νήστευε καιρό. Και τις μέρες της μετρούσαν με τα πόδια της τα επτά. Κόβαν ένα την βδομάδα μέχρι 'νάρθει η Πασχαλιά". Έτσι και εμείς αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια ομαδική για το σχολείο μας με αλεύρι και νερό όπως παλιά!
Τις προσθέσαμε και λίγα όσπρια...
Έτοιμη η κυρά Σαρακοστή!
Στη συνέχεια το κάθε παιδί ζωγράφισε τη δική του πάνω σε χαρτί και κόλλησε για φούστα και μαντήλι γκοφρέ χαρτί και για να μην ξεχνάμε και τις μαθηματικές έννοιες έγραψε στο κάθε πόδι τον αριθμό που αντιστοιχούσε!
Το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής Σαράντα μέρες κράταγε η νηστεία πριν το Πάσχα. Τόσες νήστεψε και ο Χριστός στην έρημο. Τις τρεις πρώτες μάλιστα μερικές γυναίκες δεν έβαζαν στο στόμα τους τίποτα, ούτε καν ψωμί ή νερό και την τέταρτη έτρωγαν μόνο ειδικά φαγητά - καρυδόπιτα, σούπα με φασόλια, πετιμέζι. Πόσο αργά περνούσε η σαρακοστή για όσους νήστευαν και νήστευαν οι περισσότεροι. Η "κυρά Σαρακοστή" ήταν το ημερολόγιό τους. Την παρίσταναν ως καλογριά. Έπαιρναν μια κόλλα χαρτί και σχεδίαζαν μια γυναίκα. Δεν της έκαναν στόμα γιατί συνέχεια νήστευε και τα χέρια της ήταν σταυρωμένα γιατί όλο προσευχόταν. Είχε 7 πόδια, τις 7 βδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σαββάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: